14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν σήμερα το 95% των φορολογικών βαρών

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά ασκει σκληρή κριτική στη δημοτική αρχη Πλατανιά για την πολιτική της σε σχέση με τα δημοτικά τέλη.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Μια απόφαση μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον Δήμο Πλατανιά.

Η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά με θέμα τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το έτος 2022 οδήγησε σε μία απόφαση που είναι κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών των κατοίκων του Δήμου μας.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

• Τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν σήμερα το 95% των φορολογικών βαρών σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού.

• Η υπερφορολόγηση εντείνεται, η οικονομική κρίση και η πανδημία φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τους κατοίκους όλης της χώρας, και του Δήμου Πλατανιά, και το κύμα ακρίβειας έχει πάρει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

• Την ίδια στιγμή, η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους «βυθίζεται». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, στο «όνομα» της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, πέρασαν στους Δήμους πάνω από 200 αρμοδιότητες, χωρίς τους ανάλογους αναγκαίους πόρους.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή πήρε απόφαση να μην κάνει καμία απολύτως περαιτέρω μείωση στα τιμολόγια των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, παρά το γεγονός ότι και τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Πλατανιά δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

Οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στον Δήμο Πλατανιά πληρώνουν πάνω από 3 εκατ. ευρώ ετησίως για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Μέσα στο έτος 2022, στο πλαίσιο της διαδικασίας διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων, θα προστεθούν επιπλέον 228.245 τ.μ., για τα οποία δεν καταβάλλονταν μέχρι σήμερα ανταποδοτικά τέλη. Το ελάχιστο όφελος για τον Δήμο αναμένεται να είναι 346.932,40 ευρώ, σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Πλατανιά. Το όφελος αυτό δύναται να ανέλθει ή και να ξεπεράσει τις 450.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με την Οικονομική Υπηρεσία. Είναι επομένως φανερό ότι ο Δήμος Πλατανιά έχει το περιθώριο μιας πολιτικής ελαφρύνσεων αναφορικά με το ύψος των τελών, αλλά επιλέγει συνειδητά να μην την ακολουθήσει.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» υπογραμμίζει ότι η πολιτική της Δημοτικής Αρχής Πλατανιά δεν μπορεί να στηρίζεται στην ενίσχυση, γενικά, της λογικής της ανταποδοτικότητας. Επιμένουμε πως οι Δήμοι πρέπει να στραφούν στη διεκδίκηση γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για το σύνολο των αναγκών τους (λειτουργία, μισθοδοσία κ.α.) και τονίζουμε ότι είναι ανάγκη να σταματήσει ο προσανατολισμός στη διαρκή και εντεινόμενη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών και των μικροεπαγγελματιών και αγροτών της περιοχής, που δυσκολεύονται να τα «φέρουν βόλτα» με το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στις τιμές των αγροτικών εφοδίων κ.λπ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» πρότεινε:

1. Μηδενισμό των δημοτικών τελών για όσους κατοίκους έχουν εισόδημα μέχρι το αφορολόγητο όριο (8.636 ευρώ) και για τους ανέργους του Δήμου μας.

2. Μείωση των συντελεστών κατά 50% για τις οικίες λαϊκών οικογενειών με εισόδημα μέχρι 20.000 €, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

"google ad"

3. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη των άπορων, των ΑμεΑ, των μονογονεϊκών οικογενειών, των τρίτεκνων και των πολύτεκνων. Πέρυσι υπήρξε μία πρώτη μείωση, την οποία υπερψηφίσαμε ως «Λαϊκή Συσπείρωση», εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα τις σοβαρές ενστάσεις μας για το γεγονός ότι αφορούσε ένα μη ικανοποιητικό αριθμό δυνητικά δικαιούχων, περί τους 600, με συνολικό κόστος όχι πάνω από 55.000 ευρώ. Φέτος ζητήσαμε να υπάρξει οριστική απαλλαγή τουλάχιστον αυτού του κόσμου . Το επιπλέον κόστος αυτής της ελάφρυνσης θα ανερχόταν γύρω στις 100.000 ευρώ, άρα δεν θα ήταν απαγορευτικό για τον Δήμο.

4. Αύξηση του συντελεστή για Ανώνυμες Εταιρείες, τράπεζες και επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο.

5. Εφαρμογή του οικιακού συντελεστή για τους επαγγελματίες που επηρεάζονται από τα έργα ανάπλασης και για όσο καιρό επηρεάζονται.

6. Ελάφρυνση σε περιοχές που είχαμε τις καταστροφές το 2019.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν τόλμησε να προχωρήσει σε μειώσεις αναφορικά με το ύψος των ανταποδοτικών τελών, δεν τόλμησε να σταθεί δίπλα στις αγωνίες και στις ανάγκες των κατοίκων, ειδικά των αγροτών και των εργαζόμενων στον τουρισμό, οι οποίοι βλέπουν την καθημερινότητά τους να γίνει ολοένα και πιο δύσκολη, ολοένα και πιο ασφυκτική από τη θηλιά των αυξανόμενων οικονομικών βαρών, μεταξύ των οποίων και τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΒΑ. Μια θηλιά που σφίγγει όλο και περισσότερο.

Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το δικό μας συμπέρασμα, όπως και πέρυσι, είναι ότι η Δημοτική Αρχή στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων, για άλλη μία φορά, μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον Δήμο Πλατανιά, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο γι’ αυτούς.

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά θα συνεχίσουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο να πρωτοστατούμε στον αγώνα για να αισθανθούν, η κυβέρνηση και η Δημοτική αρχή Πλατανιά την καυτή ανάσα των κατοίκων της περιοχής για άμεσα μέτρα στηρίξεις και προστασίας του λαϊκού εισοδήματος.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...