11.8 C
Chania
Saturday, December 13, 2025

«Λευκός καπνός» στο Φανάρι: Γέφυρες επανένωσης και νέα σελίδα στις σχέσεις με την Εκκλησία της Κρήτης

Ημερομηνία:

Η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με την αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου σηματοδοτεί την εκτόνωση της κρίσης και δρομολογεί τις διαδικασίες διαδοχής στη Μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων.

Σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και διάθεσης για υπέρβαση των πρόσφατων δυσκολιών διεξήχθη η κρίσιμη συνάντηση στο Φανάρι μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Συνοδικής Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κρήτης. Η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, φαίνεται να θέτει τις βάσεις για μια ουσιαστική «αναθέρμανση» των σχέσεων μεταξύ της Μητρός Εκκλησίας και της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, επιχειρώντας να γεφυρώσει το χάσμα που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας διαφωνιών σε φλέγοντα εκκλησιαστικά ζητήματα.

Η συνάντηση αυτή ερμηνεύεται από εκκλησιαστικούς κύκλους ως το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της «ρηγμάτωσης» που είχε προκαλέσει συναισθήματα πικρίας και έντασης εκατέρωθεν. Η ειλικρινής πρόθεση επαναπροσέγγισης, που καταγράφηκε και από τις δύο πλευρές, προοιωνίζεται μια νέα περίοδο σταθερότητας και συνεργασίας.

Η παραίτηση Ειρηναίου και ο οδικός χάρτης της διαδοχής

Καταλυτικό ρόλο στην εκτόνωση της κατάστασης διαδραμάτισε η παραίτηση του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, κ. Ειρηναίου. Η αποδοχή της παραίτησης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανοίγει πλέον τον δρόμο για τις θεσμικές διαδικασίες που προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την επίσημη κήρυξη της Μητρόπολης ως χηρεύουσας. Ακολούθως, θα δρομολογηθεί η κάθοδος της Πατριαρχικής Εξαρχίας στο νησί, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη διενέργεια της εκλογής των δύο νέων Μητροπολιτών. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος καλείται να ορίσει τοποτηρητή τον όμορο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι διαδικασίες εκλογής θα ολοκληρωθούν εντός του νέου έτους, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών στο Φανάρι αναμένεται να αποσαφηνιστούν το προσεχές διάστημα.

Το μήνυμα του Πατριαρχείου

Η επίσημη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτυπώνει το θετικό κλίμα της συνάντησης. Την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης αποτελούσαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, Άρχων Πρωτέκδικος κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε τα μέλη της αντιπροσωπείας με «εγκαρδιότητα και πατρική αγάπη», υπογραμμίζοντας το «συνεχές και ανύστακτο ενδιαφέρον» της Κωνσταντινούπολης για τις εκκλησιαστικές επαρχίες της Κρήτης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους «ακατάλυτους ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς» που συνδέουν το Φανάρι με τη μεγαλόνησο, καθώς και στην αφοσίωση του κρητικού λαού προς τον Οικουμενικό Θρόνο.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την τοπική Εκκλησία, λαμβάνοντας παράλληλα τις πατριαρχικές ευχές ενόψει των ονομαστηρίων του. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, υποδηλώνοντας τη σημασία που αποδίδει το Φανάρι στις επαφές αυτές.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα των σχέσεων, κλείνοντας έναν κύκλο εσωστρέφειας και ανοίγοντας τον δρόμο για την ομαλή διευθέτηση των διοικητικών εκκρεμοτήτων στην Εκκλησία της Κρήτης.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το νέο κύκλωμα στην Κρήτη

τον σχηματισμό δικογραφίας για 15 άτομα και συνολικά για...