17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Εκρηκτική κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και πόλεμος προπαγάνδας

Ημερομηνία:

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, με την ένταση αλλά και τον πόλεμο προπαγάνδας να κλιμακώνονται τα τελευταία 24ωρα. Οι δύο πλευρές, κυβέρνηση Ουκρανίας και αυτονομιστές στο Ντονμπάς, αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις και παραβίαση της εκεχειρίας, χωρίς ωστόσο τα όσα ανακοινώνονται να μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Μάλιστα ο ουκρανικός στρατός υποστηριξε ότι σκοτώθηκε και δεύτερος στρατιώτης στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ακόμη τέσσερις τραυματίστηκαν. Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει τον θάνατο ενός ακόμη στρατιώτη, σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής δεκάδες παραβιάσεις, στις περισσότερες εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ», τις συμφωνίες για την ειρηνική διευθέτηση επίλυσης του ουκρανικού εμφυλίου. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντένις Μοναστίρσκι, φέρεται να γλίτωσε από οβίδες όλμου που έπεσαν κοντά στο σημείο, που πραγματοποιούσε περιοδεία στη γραμμή του μετώπου, στα ανατολικά της χώρας.

Επιπλέον, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. «Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρει.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει προβοκάτσιες με στόχο να υπάρξουν απώλειες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να αποκτήσει η Μόσχα μια αφορμή για να επιτεθεί. Τις ίδιες ωστόσο κατηγορίες εξαπολύει και η Μόσχα κατά του Κιέβου, υποστηρίζοντας πως το Κίεβο στήνει προβοκάτσιες για να ισχυριστεί παραβιάσεις των συμφωνιών και να δικαιολογήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς.

Επιπλέον κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό ότι, από τα σημεία που ελέγχει στην ανατολική Ουκρανία, βομβαρδίζει με οβίδες ρωσικά εδάφη, υποστηρίζοντας ότι οβίδα έφτασε σε απόσταση 300 μέτρων από σπίτι. Το Κίεβο απορρίπτει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ψεύδος που χρησιμοποιείται από τη Ρωσία ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει επικείμενη εισβολή.

Οι δυνάμεις των αυτονομιστών, των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν πάνω από 30 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν περισσότερους από 15 οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς. Περισσότεροι από 10.000 φιλορώσοι άμαχοι έχουν ήδη φθάσει στην περιοχή του Ροστόφ και οι αυτονομιστές υπολογίζουν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης, θα φύγουν περίπου 700.000 άνθρωποι, με τους ηγέτες τους να πραγματοποιούν τηλεοπτικά διαγγέλματα σε δραματικούς τόνους

Όπως επισημαίνουν οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Ένα τηλεοπτικό συνεργείο του αραβόφωνου ρωσικού καναλιού RT Arabic είπε ότι δέχτηκε πυρά ενώ κάλυπτε την κατάσταση στο χωριό Ζαΐτσεβο, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη γραμμή οριοθέτησης. Ο ανταποκριτής του RT Μαξίμ Αλ Τούρι διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έφυγαν με ασφάλεια από την περιοχή και είναι καλά στην υγεία τους.

Χώρες τις Ε.Ε. να καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και περίπου ένα 24ωρο πριν από το προγραμματισμένο τηλεφώνημα Πούτιν-Μακρόν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου επέμεινε ότι το Κίεβο ζητά ειρηνική και διπλωματική λύση στην κρίση, στέλνοντας μηνύματα όμως και προς τη Δύση για τη στάση της έναντι της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι παρά την απειλή, η Ουκρανία δεν βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, ούτε φοβάται τις προβοκάτσιες που σημειώνονται στα σύνορά της. «Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της το 2014 και πολλοί άνθρωποι έχουν θυσιάσει τη ζωή τους γι’ αυτήν», είπε, αναφερόμενος στην επιλογή της πολιτικής κατεύθυνσης προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Από το 2014, η Ρωσία επιμένει ότι επιλέξαμε λάθος, ότι κανείς δεν μας περιμένει στην Ευρώπη. Δεν θα έπρεπε η Ευρώπη να λέει συνεχώς και να αποδεικνύει με τις πράξεις της ότι δεν είναι αλήθεια;»

Για τον λόγο αυτό, ζήτησε νέες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. «Έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε να περάσουμε από την πολιτική κατευνασμού στις εγγυήσεις ασφαλείας», είπε. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η αναφορά του αυτή εκλαμβάνεται και ως πίεση προς τη Δύση, καθώς το Κίεβο υποστηρίζει πως το τελευταίο διάστημα και ύστερα από την αντίδραση της Ρωσίας, υπάρχουν χώρες που δεν επιθυμούν να προχωρήσει η διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι η βασική κόκκινη γραμμή της Μόσχας για την ασφάλειά της στην περιοχή.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες της Δύσης «να μην καλοπιάνουν τη Ρωσία», υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο επιθυμεί την επιστροφή των «κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας», αλλά αυτό, όπως είπε, θα το πετύχει με «ειρηνικά μέσα».

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Κίεβο, στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Αναλένα Μπέρμποκ, προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες ενέργειές τους με στόχο την αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία και τη συνέχιση του διπλωματικού διαλόγου στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας.

Νέα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ

"google ad"

Ο Τζ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα πρέπει να συναντηθούν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη. «Αλλά αν η Ρωσία αναλάβει στρατιωτική δράση πριν από αυτή την ημερομηνία, θα είναι σαφές ότι έχει κλείσει την πόρτα στη διπλωματία», προειδοποίησε ο Μπάιντεν. «Θα έχουν επιλέξει τον πόλεμο και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα γι’ αυτό. Όχι μόνο από τις κυρώσεις, που εμείς και οι σύμμαχοί μας θα επιβάλουμε στη Ρωσία, αλλά και από τη μεγαλύτερη οργή που θα τους προκαλέσει ο υπόλοιπος κόσμος».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...