15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Λεων. Μανωλικάκης: Το Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης» απέκτησε την αίγλη που του άρμοζε

Ημερομηνία:

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης και διευθυντής του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων κ. Λεωνίδας Μανωλικάκης με ανάρτησή του αναφέρθηκε στην ανακαίνιση του θέατρου “Δημήτρης Βλησίδης” που πλέον “απέκτησε την αίγλη που του άρμοζε”.

Πιο αναλυτικά αναφέρει:

Εντυπωσιακό το ανακαινισμένο θεατράκι μας στο Κουμ Καπί

Το Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης» απέκτησε την αίγλη που του άρμοζε.

Κάποτε ήταν η αποθήκη της Βίλας Κούνδουρου.

Πριν πολλά πολλά χρόνια η Χανιώτισσα ηθοποιός Ελπίδα Μπραουδάκη οραματίστηκε και μετέτρεψε, με την άδεια του Δήμου Χανίων, αυτήν την παραιτημένη αποθήκη σε χώρο έκφρασης και δημιουργίας της θεατρικής τέχνης. Για αρκετά χρόνια λειτούργησε εκεί το Χανιώτικο Θεατρικό Εργαστήρι, προσφέροντας στο κοινό αξιολογότατες παραστάσεις.

Αργότερα ο Δήμος Χανίων, προχώρησε στην ανακαίνιση της αποθήκης μετατρέποντας την πλέον σε μόνιμη θεατρική στέγη, την οποία διαχειριζόταν η τότε ΔΗΠΕΧ.

Αισθάνομαι υπερήφανος και συνάμα τυχερός που συμμετείχα στην παράσταση για τα εγκαίνια του θεάτρου στις 15 Δεκεμβρίου 2001, (επί Δημαρχίας Γιώργου Τζανακάκη) με το έργο του πολυγραφότατου και αξιολογότατου συγγραφέα Πολυχρόνη Κουτσάκη (Pol Koutsakis) «Κρητηίς».

Μια συμπαραγωγή της ΔΗΠΕΧ και του ΔΗΠΕΘΕΚ, σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου και τη συμμετοχή επαγγελματικών και ερασιτεχνών ηθοποιών θεατρικών ομάδων. (https://leomanol.blogspot.com/2013/08/blog-post_4452.html)

Έκτοτε και μέχρι σήμερα, εγώ μόνο, έχω υλοποιήσει 55 θεατρικές παραστάσεις, με το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕΚ και διάφορες ομάδες.

Επαγγελματικά και ερασιτεχνικά θεατρικά και μουσικά σχήματα, σχολεία, σχολές μουσικής και χορού, έχουν δώσει δεκάδες παραστάσεις. Εκατοντάδες παιδιά αλλά και ενήλικες ονειρεύτηκαν, δημιούργησαν και εκφράστηκαν στο σανίδι του Θεάτρου «Δημήτρης Βλησίδης». Παράλληλα λειτούργησε και ως χώρος εκπαίδευσης, αφού εκεί υλοποιούνταν επί σειρά ετών τα μαθήματα της Παιδικής και Εφηβικής Χορωδίας του Δήμου Χανίων αλλά και του Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕΚ, καθώς επίσης, για μικρό χρονικό διάστημα, χρησιμοποιήθηκε και από τη Φιλαρμονική του Δήμου μας.

Έτσι θεωρώ ότι δικαίως ο χώρος αυτός κατατάσσεται σε ένα από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού του Δήμου μας.

Το θεατράκι μας πέρασε πολλά. Κάτι ο χρόνος, κάτι η θάλασσα κάτι ο μη σεβασμός διαφόρων που το χρησιμοποίησαν, έφερναν συχνά το θέατρο σε θλιβερή κατάσταση.

Δεν μπορώ να πω ότι δεν έγιναν προσπάθειες. Όλες οι Δημοτικές αρχές κατέβαλαν προσπάθειες αποκατάστασής του στο πλαίσιο του εφικτού και των δυνατοτήτων που υπήρχαν ανά περιόδους. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχε και το μεγάλο θέμα της παραχώρησης από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο και την Πολιτιστική Επιχείρηση, που αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα.

"google ad"

Πρέπει να αναφέρουμε ότι :

  • Επί Δημαρχίας Κυριάκου Βιρβιδάκη, υλοποιήθηκαν κατά περιόδους εργασίες συντήρησης τόσο στο χώρο όσο και τον εξοπλισμό.
  • Επί Δημαρχίας Μανόλη Σκουλάκη, έγιναν παρεμβάσεις και επισκευές σε μεγάλη κλίμακα, κατά την οποία η μέχρι τότε αποθήκη του θεάτρου μετατράπηκε σε χρήσιμο χώρο δοκιμών, αντικαταστάθηκε το πάτωμα, άλλαξαν τα καθίσματα, αντικαταστάθηκαν οι συμβατικοί προβολείς με προβολείς LED, αντικαταστάθηκε το σύστημα ήχου, ενώ επισκευές και συντηρήσεις έγιναν και στους υπόλοιπους χώρους του θεάτρου (καμαρίνια, φουαγιέ, WC)
  • Επί Δημαρχίας Τάσου Βάμβουκα, λύθηκε το σοβαρό θέμα της παραχώρησης από το ΥΠΠΟ, έγιναν επισκευές και συντηρήσεις ιδιαίτερα στα καμαρίνια, τον κλιματισμό και τον εξοπλισμό.

Ο χρόνος και η φθορά από τη θάλασσα όμως ήταν μεγάλη.

Φτάνοντας στο σήμερα, η τωρινή Δημοτική Αρχή του Παναγιώτη Σημαντηράκη εξασφάλισε τα απαραίτητα κονδύλια για μια ριζική ανακαίνιση… Έτσι με προσωπική φροντίδα του Αντιδημάρχου και Προέδρου της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ Γιάννη Γιαννακάκη (Giannakakis Ioannis) το θεατράκι μας έγινε ένα κόσμημα για την πόλη μας. Από πού να ξεκινήσω.. Οι εργασίες πάμπολες και ουσιαστικές.

(αν ξεχάσω κάποια συγχωρέστε με)

Μονώσεις, ολοκαίνουργιος κλιματισμός, αντικατάσταση οροφής καμαρινιών και ριζική ανακαίνιση αυτών, κατασκευή νέων WC, νέος λειτουργικός φωτισμός χώρου, νέοι θεατρικοί προβολείς LED, νέα μηχανήματα ελέγχου φωτισμού και ήχου, αντικατάσταση μοκέτας εξέδρας, αντικατάσταση ταπετσαρίας καθισμάτων, αντικατάσταση πατώματος, νέο χρώμα στη σκηνή, νέα χρώματα στους τοίχους, ανακαίνιση χώρου δοκιμών, διορθωτικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις στο φουαγιέ (χρωματισμός, νέος λειτουργικός φωτισμός, νέο πάτωμα), κλπ κλπ κλπ και φυσικά συνεχίζουμε !!

Αυτή η ανακαίνιση έδωσε μια σημαντική παράταση ζωής σε αυτό τον υπέροχο χώρο.

Από εδώ και πέρα, θα πρέπει όλοι εμείς που θα τον χαρούμε, να τον σεβαστούμε σα να είναι το σπίτι μας και να εκφράζουμε τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες επί σκηνής και όχι επί τοίχου ή μοκέτας ή επιδιδόμενοι σε διάφορες άνευ ουσίας «ασχήμιες».

Είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε το χώρο αυτό..

Για μας… Για τα παιδιά μας, για τους ονειροπόλους, τους οραματιστές αυτού του τόπου…

Για τα Χανιά μας…

Ως πολίτης, που επι 40 χρόνια δίνω την ψυχή μου στο θέατρο και τα οφέλη του, οφείλω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ !!!

#giatachania

Chania Culture ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ

Δήμος Χανίων – Municipality of Chania

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ