20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες ζητά η τρόικα

Ημερομηνία:

Λουκέτο σε ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ και απόλυση των εργαζομένων φέρεται να ζητά η τρόικα μέσω email μπλοκάροντας τα σχέδια της κυβέρνησης για «εξυγίανση εν λειτουργία». Στις αμυντικές βιομηχανίες εργάζονται συνολικά 2.200 άτομα. Σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση.Το email, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εστάλη το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των Σαμαρά και Βενιζέλου. Η τρόικα, όπως μεταδίδει ο ANT1,  φέρεται να ζητάει «μέθοδο ΕΡΤ» τονίζοντας πως δεν συναινεί με τη διάθεση των 40 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με την μορφή δανεισμού, προκειμένου να γίνει η αναδιάρθωση των αμυντικών βιομηχανιών

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της ίδρυσής του, αναφέρθηκε στο ζήτημα, πως την προηγούμενη εβδομάδα η κυβερνητική πρόταση για αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών με έγκριση Σαμαρά και Στουρνάρα εστάλη στην τρόικα, η οποία την Κυριακή το βράδυ απάντησε αρνητικά κάνοντας λόγο για «μη ρεαλιστικές και μη βιώσιμες» προτάσεις.

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών ακόμα και χωρίς αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, προκρίνοντας το σενάριο της πτώχευσης. Σύμφωνα αναπληρώτρια υπουργό ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αλλά πάμε για μάχη», ενώ η ίδια ζήτησε «να γίνουν παρεμβάσεις ανώτατο δυνατό επίπεδο γιατί υπό την πίεση επόμενης δόσης αργά ή γρήγορα το θέμα θα έρθει σε αδιέξοδο». Η Φ. Γεννηματά δήλωσε πως η κυβέρνηση αναζητά πλέον μια «τεχνοκρατική απάντηση».

Η είδηση για ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων από την τρόικα είναι εντυπωσιακή σε δύο επίπεδα: Αφενός γιατί δείχνει ότι δεν επίκειται σκληρή διαπραγμάτευση, όπως διαφημίζεται, αλλά ήδη η κυβέρνηση στέλνει στους ελεγκτές προς έγκριση ό,τι σχεδιάζει. Αφετέρου, γιατί επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι των εργαζομένων ότι το «σχέδιο κινητικότητας/διαθεσιμότητας» και η «αναδιάρθρωση του Δημοσίου» είναι ευφημισμοί που κρύβουν απολύσεις «τελεία και παύλα», κατά την έκφραση που αρέσει στον πρωθυπουργού.

«Είναι προαπαιτούμενο» υπενθυμίζει η Κομισιόν 

Στο μεταξύ, από πλευράς Κομισιόν αναμένονται οριστικές αποφάσεις «σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ» που όπως σπεύδει να υπενθυμίσει ο Σάιμον Ο’ Κόνορ αποτελεί προαπαιτούμενο του Αυγούστου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ δήλωσε ότι «το Μνημόνιο και η τελευταία αξιολόγηση καθόρισαν ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων, σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013».

Αιτία πολέμου οι προτάσεις της τρόικας αλλά και τα κυβερνητικά σχέδια

Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ πραγματοποίησαν την Τρίτη πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ από σήμερα ξεκίνησαν και επίσχεση εργασίας καθώς παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Όπως ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το Thestival, θα συμμετάσχουν και στις διαδηλώσεις το ερχόμενο Σάββατο στο πλαίσιο των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ, με μια ιδιότυπη παρέλαση οχημάτων που σχεδιάσαν και κατασκεύασαν οι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια στη βιομηχανία της ΕΛΒΟ.

«Είναι έγκλημα, είναι εθνική προδοσία», δήλωσε ο Αντιπρόέδρος των εργαζομένων της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη, Θόδωρος Δημητριάδης, στο άκουσμα της είδησης ότι η τρόικα απαιτεί τον «ξαφνικό θάνατο» της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

«Εμείς θα κάνουμε παρέλαση με τα οχήματα που κατασκευάσαμε εδώ και 45 χρόνια, αυτά που ο ελληνικός λαός χειροκροτούσε στις παρελάσεις, έτσι ώστε να αναβιώσουμε στη μνήμη τους ότι υπάρχει μία εθνική, αμυντική βιομηχανία», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Σύμφωνα με το AltetThess οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ ξεκαθάρισαν πως τόσο τα αρχικά κυβερνητικά σχέδια, όσο και οι προτάσεις της τρόικας αποτελούν αιτία πολέμου. Μάλιστα ισχυρίζονται πως ήταν ενήμεροι από το υπουργείο, πως το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είχε συζητηθεί με τους τροικανούς και αποτελεί μόνο μια πρώτη πρόταση! Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία υποστηρίζουν τώρα πως πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι τη κυβέρνησης, προκειμένου να φανεί πως δόθηκε μια μάχη, αλλά οι τροικανοί ήταν ανένδοτοι. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικό του εμπαιγμού είναι πως ενημερώθηκαν για τη στάση της τρόικας από τα ΜΜΕ, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιούσαν συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ