23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Λουκασένκο: Το Κίεβο «κατ’ εντολή των Αμερικανών» θέλει να μας σύρει στην ουκρανική σύγκρουση

Ημερομηνία:

Λάβρος ήταν ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την απόπειρα δολιοφθοράς ενός ρωσικού αεροσκάφους σε ένα αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μίνσκ.

Ένας αξιωματικός των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών συνελήφθη στη Λευκορωσία για τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολιοφθοράς ενός ρωσικού αεροσκάφους ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας (LRR) A-50 στο αεροδρόμιο Ματσουλίστσκι κοντά στο Μινσκ, ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BelTA, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροσκάφος δεν υπέστη σημαντικές ζημιές, αλλά στάλθηκε για συντήρηση. Ο Λευκορώσος ηγέτης επέκρινε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς την έγκριση του οποίου μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν αδύνατη, και χαρακτήρισε το σαμποτάζ κοντά στο Μινσκ και την τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή του Μπριάνσκ κρίκους της ίδιας αλυσίδας.

Έτσι, ο Λευκορώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσημα για πρώτη φορά τις πληροφορίες για την απόπειρα σαμποτάζ, οι οποίες κυκλοφόρησαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τις αναφορές.

Όπως σημείωσε ένας αξιωματικός των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών, που εμπλέκεται στην απόπειρα σαμποτάζ, συνελήφθη σε μια αγροτική κοινότητα κοντά στο Μποροβλιάνι, όχι μακριά από το Μινσκ. Είχε στρατολογηθεί γύρω στο 2014 και εκπαιδεύτηκε μαζί με εκείνους που οργάνωσαν την επίθεση στο ρωσικό αεροδρόμιο Ένγκελς τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος είπε ότι το άτομο αυτό είναι γνώστης των τεχνολογιών πληροφορικής, «ένας Ρώσος, με ρωσικό διαβατήριο, κι έχει και ουκρανικό διαβατήριο».

Επιπλέον, περισσότεροι από 20 ακόμη «συνεργοί» έχουν συλληφθεί στο έδαφος της Λευκορωσίας, οι υπόλοιποι «κρύβονται» στο εξωτερικό. Ακόμη και πριν από αυτό, ο Λουκασένκο είχε διατάξει να πραγματοποιηθεί «η πιο αυστηρή εκκαθάριση» σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας και η ηγεσία της CIA άρχισαν να σχεδιάζουν την επιχείρηση πριν από έξι έως οκτώ μήνες.

Ο σαμποτέρ επιχείρησε να εισέλθει στη Λευκορωσία από την Πολωνία, αλλά αρνήθηκε όταν ο Λευκορώσος συνοριοφύλακας τον προειδοποίησε να καταγράψει τη διέλευση των συνόρων με ουκρανικό διαβατήριο. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Ρωσία μέσω Λετονίας και στη συνέχεια στο Μινσκ με λεωφορείο από το Πσκοφ.

Η ουκρανική ειδική υπηρεσία ήρθε σε επαφή με τους συνεργούς του σαμποτέρ μέσω Λευκορώσων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης στην Πολωνία. Για το σαμποτάζ χρησιμοποιήθηκε ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος: «Διότι αν είχαν χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο, τα συστήματα επιτήρησης μας θα το είχαν εντοπίσει, φυσικά» τόνισε ο Λουκασένκο.

Το ρωσικό αεροσκάφος δεν υπέστη σημαντικές ζημιές, εκτός από «γρατζουνιές και μια τρύπα στο κύτος, που δεν εμποδίζουν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος να εκτελέσει τα καθήκοντά του» και κατόπιν αιτήματος του Μινσκ, το Α-50 στάλθηκε στη Ρωσία για συντήρηση, ενώ ένα παρόμοιο αεροσκάφος έφτασε στη Λευκορωσία.

Το αεροσκάφος που δέχθηκε την επίθεση δεν πέταξε ποτέ στο έδαφος της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας ούτε προσέγγισε τα σύνορά τους, επιπλέον, στο έδαφος της Λευκορωσίας «δεν πρόκειται για ρωσικό αεροσκάφος» τόνισε ο Λευκορώσος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι «εγώ ήμουν αυτός που ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας [Βλαντιμίρ Πούτιν] να μου στείλει μια αεροπορική ομάδα, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την περίμετρο των λευκορωσικών συνόρων μας και σε μια κοινή λευκορωσική-ρωσική ομάδα να εξασκούμε ορισμένες δεξιότητες».

Σύμφωνα με τον ίδιο το σαμποτάζ κοντά στο Μινσκ και η τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή του Μπριάνσκ είναι «κρίκοι μιας αλυσίδας» και «όλα ήταν σχεδιασμένα για τα μέσα ενημέρωσης, για να δείξουν στη Δύση για το τι είναι ακόμα ικανοί [η ουκρανική πλευρά]. Χρειάζονται τα χρήματα. Και οι φυγάδες μας [η αντιπολίτευση] ήλπιζαν να βρουν χρηματοδότηση γι’ αυτό.

Μια τέτοια επιχείρηση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεση του Ζελένσκι, ο οποίος αξίζει να αποκαλείται «απατεώνας» επειδή την ίδια στιγμή «τρέχει γύρω από τη Λευκορωσία» και ζητά μια συμφωνία μη επίθεσης. «Λοιπόν, η πρόκληση έχει γίνει» δήλωσε ο Λουκασένκο.

"google ad"

Καταλήγοντας ο Λευκορώσος Πρόεδρος είπε ότι το Κίεβο «κατ’ εντολή των Αμερικανών» θέλει να σύρει το Μινσκ στην ουκρανική σύγκρουση, αλλά μάταια. «Αν νομίζετε ότι εσείς, έχοντας εκδώσει αυτή την πρόκληση, θα μας σύρετε αύριο στον πόλεμο που ήδη διεξάγεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, κάνετε λάθος» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...