27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

“Λουλού”: Καλλιτέχνες θα ανακατασκευάσουν την χαμένη αγαπημένη βάρκα των Χανιωτών

Ημερομηνία:

Η εικαστική εγκατάσταση και δράση ΛΟΥΛΟΥ αφορά στην ανακατασκευή μιας μικρής βάρκας, της Λουλού, που κατασκευάστηκε στα Χανιά το 1967 από τον Γιώργο και τον Κυριάκο Παριωτάκη.

Η Λουλού αποτελούσε μέσο για τη μεταφορά από το μώλο στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων και βασικό χαρακτήρα της φυσιογνωμίας του λιμανιού.

Με το κλείσιμο του καρνάγιου έμεινε στο μώλο και διαλύθηκε μετά από χρόνια από τον καιρό.

Το 2013 αποσαθρωμένη πια, απομακρύνθηκε από το λιμάνι για πάντα.

Ένα χρόνο μετά, το 2014, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής οδηγίας για τον περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας, επιβλήθηκε η μέθοδος της ολοσχερούς καταστροφής ξύλινων αλιευτικών καϊκιών με αποζημίωση.

Το έργο της ομάδας Errands είναι μια δράση ανακατασκευής της χαμένης αγαπημένης βάρκας των Χανιωτών χρησιμοποιώντας και κομμάτια από τα κατεστραμμένα ψαροκάικα. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ντόπιους καραβομαραγκούς, μαθητές και άλλες τοπικές κοινότητες της πόλης των Χανίων.

Στόχος της ανακατασκευής είναι η εξερεύνηση της ιστορίας του καρνάγιου και του ενετικού λιμανιού, της προφορικής ιστορίας που αναφέρεται στη Λουλού, της πρόσφατης νομοθεσίας καταστροφής των καϊκιών, αλλά και η σύνδεση των τοπικών κοινοτήτων μέσα από τη δράση αυτή.

Συντελεστές:

Errands:
Δημήτρης Θεοδωρόπουλος (αρχιτέκτονας)
Νίνα Παππά (εικαστικός)
Σοφία Ντώνα (εικαστικός, αρχιτέκτονας)
Γιώκο (αρχιτέκτονας)
Ilan Manouach (εικαστικός, μουσικός)
Αλέξια Σαραντοπούλου (performer/ηθοποιός)
Έλσα Κουρτσιόγλου (αρχιτέκτονας)

Παράλληλες δράσεις:

Στα πλαίσια της εικαστικής εγκατάστασης και δράσης θα πραγματοποιηθούν:

-Εργαστήριο αποτύπωσης και σχεδιασμού ανακατασκευής της Λουλού, σε συνεργασία με το Κ.Α.Μ. και φοιτήτριες/ές από τη σχολή αρχιτεκτονικής.

-Εργαστήρια καταγραφής και τεκμηρίωσης της δράσης με μαθήτριες/ές από τοπικά σχολεία, με στόχο την αφήγηση της τοπικής ιστορίας της ναυπηγικής στα Χανιά.

Συγχρόνως, θα πραγματοποιηθεί επιτόπια έρευνα σε δύο φάσεις, που θα αφορά στη συλλογή πληροφοριών από αφηγήσεις προφορικών ιστοριών – μαρτυριών και συνεντεύξεων αναφορικά με τη βάρκα Λουλού και τα καΐκια που καταστράφηκαν με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, θα υπάρξει συνεργασία με καραβομαραγκούς για την κατασκευή της βάρκας Λουλού, την καθέλκυσή της και την οργάνωση μιας σειράς συμβολικών διαδρομών, από το καρνάγιο στο Ενετικό λιμάνι.

"google ad"

Βιογραφικά:

Η ομάδα Errands αποτελείται από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και κοινωνιολόγους. Δραστηριοποιείται από το 2007 και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και χώρους, όπως η 7η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής του Σάο Πάολο (2007), η 2η Μπιενάλε της Αθήνας (2009), η 1η Μπιενάλε Design της Κωνσταντινούπολης (2012), η Galleria Clou στη Ραγκούσα της Ιταλίας (2013), το ACC της Βαϊμάρης (2015), η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2015), το WUK της Βιέννης, η Ματέρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (2019).

Μέσα από συνεντεύξεις και ιστορική έρευνα, μεταφορές αντικειμένων ή τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις, η ομάδα προσπαθεί να επανενεργοποιήσει αντικείμενα, γεγονότα ή χώρους που δεν υπήρξαν «αποτελεσματικά», πέρασαν απαρατήρητα και έχουν εγκαταλειφθεί, παραμεληθεί, ή παραμένουν άγνωστα.

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος (Κόρινθος, 1979)

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και θεωρία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός’. Είναι ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου hiboux architecture και έχει σχεδιάσει σκηνικά για παραστάσεις του Δημ. Παπαιωάννου και της Αθηνάς Τσαγγάρη. Το 2021-22 διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Η πρακτική του δομείται πάνω στις συνεργασίες και τους καλλιτεχνικούς διαλόγους αποσκοπώντας σε συνδημιουργημένα έργα.

Νίνα Παππά

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το έργο της αναφέρεται κυρίως στο θέμα του χρόνου και της καταγραφής του, στις ανθρώπινες φωνές και στις ιδιόχειρες γραφές. Σπούδασε Ζωγραφική και Γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ., φοίτησε στο C.A.V.S., ΜΙΤ και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην Θεωρία της Τέχνης, από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του ΕΜΠ.

Σοφία Ντώνα

Eίναι εικαστικός και αρχιτέκτονας. Το 2020 ήταν Fellow του προγράμματος ARTWORKS, το 2018 έλαβε το βραβείο αρχιτεκτονικής της πόλης του Μονάχου και το 2015 την υποτροφία Fulbright για καλλιτέχνες. Έχει διδάξει σε τμήματα αρχιτεκτονικής και εικαστικών σε πανεπιστήμια όπως το Technical University of Munich, την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δρέσδης, το πολυτεχνείο της πόλης Ούμεο στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Γιώκο

Σπούδασε αρχιτεκτονική και διερεύνησε τη λογική πίσω από τις στρατηγικές στο χώρο και την κοινωνία. Παρατήρησε εικόνες και γεγονότα χωρίς τον έλεγχο του αποτελέσματος. Στην  επαγγελματική του ζωή,  είχε πολλές θέσεις ως σχεδιαστ@ και αρχιτέκτον@, καθώς και ως ειδικ@ και σύμβουλ@. Ο σχεδιασμός τόπων και η στέγαση είναι τα πάθη του στο ανθρωπιστικό έργο. Καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη ικανοτήτων στις τοπικές κοινωνίες και την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ilan Manouach

Ο Ilan Manouach είναι διδακτορικός ερευνητής, μουσικός και εικαστικός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εννοιολογικά και μεταψηφιακά κόμικς. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Aalto στο Ελσίνκι (adv. Craig Dworkin) το 2021, όπου εξετάζει πώς οι τεχνολογίες αιχμής του εικοστού-πρώτου αιώνα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες και η παγκοσμιοποιημένη αγορά, αναδιαμορφώνουν τη βιομηχανία των κόμικς. Είναι ιδρυτής των εκδόσεων Τοποβόρος.

Αλέξια Σαραντοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο πανεπιστήμιο, χορό στο Laban Centre στο Λονδίνο, και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός του τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2010 ξεκίνησε να ασχολείται  επαγγελματικά με το θέατρο, ως ηθοποιός, με την ιταλική ομάδα θεάτρου Motus, με την οποία συνεργάζεται μέχρι σήμερα. Ζει και εργάζεται στη Ρώμη και την Αθήνα.

Έλσα Κιουρτσόγλου

Η Έλσα Κιουρτσόγλου σπούδασε στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (2005) και συνέχισε  με  μεταπτυχιακές  σπουδές  στο  Ε.Μ.Π  (2008).  Δούλεψε  ως  αρχιτέκτονας  και  συμμετείχε σε  καλλιτεχνικές εκθέσεις. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτισμού Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ