17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Λ. Κοπασης: Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την αποκατάσταση του Φράγματος Βαλσαμιώτη

Ημερομηνία:

Τα χρόνια περνάνε και για το Φράγμα που μπάζει όλο γίνονται έργα αποκατάστασης. Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρητης κ. Λευτέρης Κοπάσης λέει ότι η αντιστροφη μετρηση ξεκίνησε για την οριστική αποκατάσταση του πολυέξοδου έργου που ως τώρα ποτέ δε λειτούργησε. Το κόστος, βεβαίως, θα είναι παλι πολύ υψηλό αφού θα πλησιάσει το μισό εκατομμύριο ευρώ…

Λέει σχετικά σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα:

Έξι χρόνια έχουν περάσει από την ‘’έμφραξη’’ του Φράγματος Βαλσαμιώτη και τα εγκαίνια που σηματοδότησαν την ολοκλήρωση του έργου. Κατά την πρώτη ‘’πλήρωση’’ που ακολούθησε διαπιστώθηκαν σημαντικές διαρροές οι οποίες ναι μεν δεν έθεταν σε κίνδυνο το έργο αλλά δημιουργούσαν προβλήματα στην αξιοποίησή του. Πολύ γρήγορα αναζητήθηκαν τα αιτία και ο τρόπος αντιμετώπισής τους σε συνεργασία με την ΔΕΗ (Υπηρεσία Φραγμάτων) που ήταν τεχνικός σύμβουλοςκατά την κατασκευή του. Διαπιστώθηκε η ανάγκη των παρεμβάσεων και υποδείχτηκαν στο ανάδοχο οι εργασίες,με δική του δαπάνη,που υλοποιήθηκαν μερικώς καιπεριόρισαν τις διαρροές στο μισό.

Μεσολάβησε η αλλαγή της διοίκησης του Οργανισμού και η εκ νέου διερεύνηση με νέο μελετητή,με τα ίδια συμπεράσματα που όμως δεν οδήγησαν σε παρεμβάσεις αποκατάστασης μέχρι που το έργο παραλήφθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο. Ένα πυροτέχνημα με δημοσιότητα περί προσφυγής στην δικαιοσύνη για την μη παραλαβή του, από τον Οργανισμό ως ο φορέας λειτουργείας του, ακυρώθηκε εντός εβδομάδος για διαδικαστικούς λόγους χωρίς δημοσιότητα αυτή την φορά.

Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την επιλογή αναδόχου, για την διερεύνηση των απαιτούμενων παρεμβάσεωνενίσχυσης της στεγανότητας του φράγματος Βαλσαμιώτησηματοδοτεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα από τότε.

Η ευχετήρια κάρτα μου ως πρόεδρος του ΟΑΚ αε, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και το νέο έτος, απεικονίζει το Φράγμα Βαλσαμιώτη γεμάτο νερό από την πρώτη του πλήρωση και συνοδεύεται με την πεποίθηση ότι πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, που άλλωστε συμφωνεί με την άποψη των αρμόδιων Τεχνικών υπηρεσιών, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και της Διοίκησης του Οργανισμού.

Η αλήθεια για το φράγμα Βαλσαμιώτη έχει κακοποιηθεί βάναυσα εξυπηρετώντας σκοπιμότητες. Εύχομαι και ελπίζω για το συμφέρον του τόπου και του έργου να μην ανακύψουν νέα εμπόδια.

Για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης

Ο Πρόεδρος

Λευτέρης Κοπάσης

Συνοπτικά μπορεί να αναφερθεί:

Η παραπάνω μελέτη δεν αφορά στην αποκατάσταση αλλά στην διερεύνηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων και είναι προϋπολογισμού μικρότερου των 60 χιλιάδων €. Η εκτίμηση του προϋπολογισμού αποκατάστασης του φράγματος είναι τάξη μεγέθους 400χιλ€ και ενδεικτικά αντιστοιχεί στα έσοδα από την λειτουργία του φράγματος για ένα έτος με την χαμηλότερη χρέωση. Το φράγμα Βαλσαμιώτη χαρακτηρίζεται αιχμής και ασφάλειας και έχει εξασφαλισμένη ετήσια πλήρωση από της πηγές των Μεσκλών και όχι από την λεκάνη απορροής. Η θέση του φράγματος και η υψηλή στάθμη του νερού επιτρέπουν την μεταφορά του με φυσική ροή στην κατανάλωση, ενώ ενδέχεται να μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά παρότι δεν έχει μελετηθεί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...