23.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Λ. Στεφανάκη: Ιογενής η γαστρεντερίτιδα στη Γαύδο – Το νησί δεν αντέχει μια περαιτέρω αύξηση του αριθού των τουριστών

Ημερομηνία:

Ιογενής είναι τελικά η γαστρεντερίτιδα που ταλαιπωρεί πολλούς επισκέπτες του νησιού.

Σύμφωνα με τη Δήμαρχο Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη, ο έλεγχος των δειγμάτων του νερού έδειξε ότι η γαστρεντερίτιδα δεν προκλήθηκε από κάποια μόλυνση στο νερό αλλά από ιό.

Είπε στην εφημερίδα μας πιο αναλυτικά:

“Δεν έχει καμία σχέση το νερό. Βγήκανε οι αναλύσεις από τα δείγματα που πάρθηκαν και δείχνουν ότι πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε νοροϊό. Αυτό είναι μία συνηθισμένη γαστρεντερίτιδα καλοκαιρινή που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Σα δήμος έχουμε κάνει αυτά που πρέπει να κάνουμε, υπάρχει και το δείγμα του νερού. Το νερό δεν έχει θέμα. Οι υποθέσεις του γιατρού ήταν λανθασμένες. Δεν ήταν η δουλειά του αυτή. Δεν είναι ούτε χημικός, ούτε μηχανικός, ούτε γεωλόγος, είναι γιατρός. Δεν μπορούσε να ξέρει. Μία εικασία του διαδόθηκε, κακώς.

Πήραν κόπρανα και τα αναλύσανε και είδανε στο μικροβιολογικό ότι η γαστρεντερίτιδα στη Γαύδου είναι ιογενής. Είναι η κοινή γαστρεντερίτιδα. Είναι μία ήπια γαστρεντερίτιδα που περνά μετά από 1-2 μέρες και δεν έχει σχέση καμία με το νερό. Η μεγάλη διάδοση οφείλεται στο ότι οι νέοι είναι ο ένας πάνω στον άλλο, ειδικά τον Αύγουστο, λόγω πανηγυριών και ελεύθερου κάμπινγκ.”

Δεν θέλουμε περαιτέρω αύξηση του αριμού τουριστών στο νησί

Ρωτήσαμε την κ. Στεφανάκη και αν, σ ένα υποθετικό σενάριο που αυξανόταν σε σημαντικό βαθμό ο αριθμός των τουριστών που καταφθάνουν στη Γαύδο, υπάρχουν οι υποδομές στο νησί για να υποστηρίξουν αυτή την αύξηση.

Η κ. Στεφανάκη ήταν ξεκάθαρη:

“Όχι! Ήδη και αυτοί που έρχονται ζοριζόμαστε! Το νερό είναι πολύτιμος πόρος, οι γεωτρήσεις δουλεύουν οριακά. Είμαστε οριακά. Δε μιλάμε για άρδευση μιλάμε για τα πολύ βασικά. Δεν υπάρχουν οι υποδομές! Εγώ από όσο γνωρίζω από την πλευρά του νερού, της ενέργειας κλπ, όχι δεν υπάρχουν.

Εδώ δεν έχουμε πολλά πράγματα. Υστερούμε σε πολλά. Δεν είναι θέμα κατασκήνωσης. Και κλίνες πολλές να είχαμε δεν υπάρχει η επάρκεια του νερού, δεν υπάρχει η ποσότητα του νερού για να φιλοξενήσουμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ήδη με αυτά που έχουμε, δωμάτια και επιχειρήσεις που ήδη υπάρχουν, είμαστε οριακά! Και επαναλαμβάνω, χωρίς να μιλάμε για άρδευση.

Εμείς δε θέλουμε μία τουριστική έκρηξη στο νησί. Δεν την θέλουμε! Δε θα ήταν καλή μία αύξηση των τουριστών για το νησί. Κάθε πράγμα πρέπει να κοιτάζουμε μέχρι που αντέχει. Όταν τα ξεπεράσουμε αυτά τα όρια, μετά τρώμε τα μούτρα μας ως κοινωνία.”

Τι είναι ο νοροϊός

Ο νοροϊός είναι ένας τύπος ιού που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Συνήθως, εμφανίζεται με συμπτώματα όπως έμετο και διάρροια. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα τα συμπτώματά τους μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από αυτό.

Ο νοροϊός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής. Τα άτομα που είναι άρρωστα με νοροϊό αποβάλλουν τον ιό σε υψηλές ποσότητες στον εμετό και στα κόπρανα τους, επομένως η επαφή με τον ιό είναι ο τρόπος με τον οποίο αρρωσταίνεις. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω άμεσης επαφής ή μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μπορεί να το κολλήσετε απλά αγγίζοντας μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια το πρόσωπό σας (μάτια, στόμα κλπ). Γι’ αυτό το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό και ο καλύτερος τρόπος για να μην κολλήσετε νοροϊό.

Περίπου τα μισά κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που προκαλούνται από νοροϊό συνδέονται με εστιατόρια ή περιβάλλοντα που σχετίζονται με τα τρόφιμα και την σίτιση. Αυτό συμβαίνει όταν μολυσμένοι εργαζόμενοι και προσωπικό τροφίμων αγγίζουν τα τρόφιμα ή όταν αυτά είναι μολυσμένα.

Συμβουλές για την πρόληψη της εξάπλωσης του νοροϊού:

  • Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
  • Αποφύγετε τρόφιμα και νερό που μπορεί να είναι μολυσμένα
  • Καθαρίστε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε
  • Μαγειρέψτε καλά τα θαλασσινά
  • Εάν είστε άρρωστοι, μείνετε σπίτι και αποφύγετε τους άλλους
  • Αποφύγετε να ετοιμάζετε φαγητό για άλλους εάν είστε άρρωστοι με εμετό/διάρροια
  • Απολυμάνετε επιφάνειες και πάγκους που μπορεί να έχουν μολυνθεί

Οι εξάρσεις νοροϊού είναι πιο συνηθισμένοι κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε χώρες πάνω από τον ισημερινό, τα κρούσματα είναι συχνότερα από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, ενώ είναι συχνότερα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο σε χώρες κάτω από τον ισημερινό.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...