Έρευνα της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης για τις τιμές του κρέατος – «Οι καταναλωτές εμπιστεύονται τα ντόπια προϊόντα», δηλώνει η πρόεδρος Ιωάννα Μελάκη
Την ώρα που η ακρίβεια «τσακίζει» τα νοικοκυριά της Κρήτης, με τα βασικά είδη διατροφής να εκτοξεύονται σε τιμές-ρεκόρ, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης προχώρησε σε στοχευμένη έρευνα για το κρέας – ένα από τα βασικά προϊόντα επιβίωσης στο τραπέζι της καθημερινής οικογένειας. Το συμπέρασμα; Παρά τις γενικευμένες πιέσεις, οι τιμές στα κρητικά κρεοπωλεία παραμένουν σταθερές, χάρη στην υπευθυνότητα των επαγγελματιών και την επιμονή των καταναλωτών στην ποιότητα και την τοπική παραγωγή.
Έρευνα της Ένωσης: Σταθερές τιμές και στήριξη της τοπικής παραγωγής
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή και εν μέσω διαρκών αυξήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, κλιμάκιο της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης επισκέφθηκε κρεοπωλεία του νησιού για να διαπιστώσει την κατάσταση στην αγορά του κρέατος.
Όπως σημειώνει η ανακοίνωση της Ένωσης, «οι κρεοπώλες δίνουν έναν μεγάλο αγώνα ισορροπίας, κρατώντας τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα, στηρίζοντας παράλληλα τόσο τη ντόπια παραγωγή όσο και τους καταναλωτές-πελάτες τους». Παρά τις αυξητικές τάσεις στις πρώτες ύλες και την ενέργεια, η τιμή του αιγοπρόβειου κρέατος –το οποίο προτιμούν παραδοσιακά οι Κρητικοί– δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η διάθεσή του μόλις ξεκίνησε.
«Εξαιρετικής ποιότητας και ασφαλή τα ντόπια κρέατα»
Σε σχετική συζήτηση του κλιμακίου με εκπροσώπους των κρεοπωλών, το κλίμα ήταν καθησυχαστικό. Όπως δήλωσαν, η φετινή παραγωγή αιγοπρόβειου είναι μεν μειωμένη, ωστόσο υπάρχει σχετική επάρκεια, ενώ τα ντόπια προϊόντα παραμένουν ασφαλή και εξαιρετικής ποιότητας.
Οι ίδιοι οι επαγγελματίες διαβεβαίωσαν πως οι Κρητικοί συνεχίζουν να εμπιστεύονται την τοπική κτηνοτροφία, αποφεύγοντας μαζικά τις εισαγωγές – γεγονός που ενισχύει την ανθεκτικότητα της τοπικής αγοράς απέναντι στις διεθνείς ανατιμήσεις.
Φόβοι για τα εισαγόμενα – Ανησυχία για τα βοοειδή
Η μόνη έντονη ανησυχία που εκφράστηκε από πλευράς επαγγελματιών αφορά στα εισαγόμενα κρέατα, κυρίως τα βοοειδή. Όπως επισημαίνουν, ενδέχεται να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω την αλυσίδα ανεφοδιασμού και, κατ’ επέκταση, τον καταναλωτή.
Ωστόσο, η τάση στην Κρήτη δείχνει σαφή στροφή στην κατανάλωση τοπικών ειδών, με ιδιαίτερη έμφαση στο κοτόπουλο και το αιγοπρόβειο, ως πιο προσιτές και θρεπτικές επιλογές.
Καταναλωτές: «Ζούμε με τον εφιάλτη της ακρίβειας»
Ερωτώμενοι τυχαίοι καταναλωτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επερχόμενες αυξήσεις. Όπως δήλωσαν:
«Ζούμε καθημερινά με τον εφιάλτη της ακρίβειας και η αγωνία μας κορυφώνεται στην αύξηση της τιμής του κρέατος. Όμως, όπως παρατηρούμε, τα κρεοπωλεία μας δεν έχουν αλλάξει τιμές».
Η δήλωση αυτή αποτυπώνει τον γενικότερο προβληματισμό αλλά και τη σχετική ανακούφιση των πολιτών, που βλέπουν τα τοπικά καταστήματα να παραμένουν σε ελεγχόμενο επίπεδο τιμών.
Έκκληση της Ένωσης: Ενισχύστε τα τοπικά κρεοπωλεία
Κλείνοντας, η πρόεδρος της Ένωσης, Ιωάννα Μελάκη, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις:
«Αγοράζοντας από τα Κρητικά κρεοπωλεία, ενισχύουμε όχι μόνο την τοπική οικονομία, αλλά και τους κτηνοτρόφους μας. Πρόκειται για μια πράξη ουσίας και αντίστασης στην ακρίβεια», τόνισε χαρακτηριστικά.



