22.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Μέγα – καύσωνες: 16 μέρες με 40 έως 45 βαθμούς η Ελλάδα – Οι περιοχές που θέλουν προσοχή από 21/7

Ημερομηνία:

Τα όσα ζούμε στην χώρα μας από την Τετάρτη 12/7 όπου και ξεκίνησε ο καύσωνας μόνο τυχαία δεν είναι με τους ειδικούς να είναι ξεκάθαροι τονίζοντας ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με mega-καύσωνες.

«Σήμερα βρισκόμαστε στην 8η μέρα του καύσωνα και όπως όλα δείχνουν και την ερχόμενη βδομάδα θα έχουμε θερμοκρασίες ακόμη και 43-44 βαθμών με τον υδράργυρο να υποχωρεί -σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα- από την Παρασκευή 28/7» σημείωσε αρχικά ο Κώστας Λαγουβάρδος προσθέτοντας ότι και το 2021 είχαμε καύσωνα σε 2 δόσεις, αλλά σε καμία περίπτωση με την διάρκεια της φετινής περιόδου.

Δυστυχώς, οι παρατεταμένοι καύσωνες ή αλλιώς mega – καύσωνες που φέρνουν και mega – φωτιές αυξάνουν κατακόρυφα την ευφλεκτότητα των δασών και όσα ζούμε είναι μόνο η αρχή για όσα έχουμε μπροστά μας.

Την ίδια στιγμή πάντως με το επικαιροποιημένο Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. «Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου» ανέφερε ο Θοδωρής Κολυδάς, συμπληρώνοντας ότι «σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας».

Από την πλευρά του ο Σάκης Αρναούτογλου τόνισε ότι και την ερχόμενη βδομάδα θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες φτάνοντας και τους 44 βαθμούς, ενώ από την Παρασκευή πτώση της θερμοκρασίας.

Ο καιρός από τον Π.Γιαννόπουλο

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Τι φοβούνται οι αναλυτές

Οι ταυτόχρονοι καύσωνες πάντως και οι ξηρασίες αυξάνονται, με την κλιματική αλλαγή όχι μόνο να τους εντείνει, αλλά να αυξάνει την έκτασή τους.

Σε πρόσφατη μελέτη μάλιστα αποτυπώθηκε ότι η υπερβολική ζέστη και η ακραία ξηρότητα αλληλοεπικαλύπτονται με αυξανόμενη συχνότητα και ότι τα σπάνια, υψηλού επιπέδου συμβάντα είχαν ένα «ανησυχητικό» άλμα από το 1993. Για παράδειγμα, ακραίες θερμοκρασίες που θα έπρεπε να συμβαίνουν μία φορά κάθε 75 χρόνια, πλέον έχουμε περάσει σε ακραίες θερμοκρασίες τρεις ή τέσσερις φορές τα τελευταία 25 χρόνια σε ορισμένες περιοχές και η περιοδικότητα ολοένα και μειώνεται.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα είμαι υποψήφιος, δεν θα εκδηλωθώ υπέρ κάποιου» λέει ο Παππάς – «Δεν πήγαινε άλλο» είπε ο Φάμελλος

Δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ο επικεφαλής...

Ηράκλειο: Έπιασαν τη γυναίκα που εξαπατούσε πολίτες σε όλη την Κρήτη

Τέσσερις υποθέσεις τηλεφωνικών απατών και πέντε απόπειρες εξιχνιάστηκαν από τους Αστυνομικούς...

Παίζουν τα ρέστα τους…

Το 2021 κάποιοι και κάποιες (εταιρείες) έπαιξαν το χαρτί «Ανδρέας...