15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΜέΡΑ 25: Προφανώς και “λυπάται πολύ” ο κ. Ρέσλινγκ γιατί αν οι πολίτες ακούσουν τις ηχητικές καταγραφές δε θα μπορεί να σταθεί ούτε στη χώρα του

Ημερομηνία:

Επικρίσεις κατά του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ για τις δηλώσεις του σχετικά με την πρόθεση του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη να δώσει στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συζητήσεις του Eurogroup, διατυπώνει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Ρέγκλιγκ «λυπάται πολύ» για την «παραβίαση του απορρήτου» που συνιστούν οι ηχητικές καταγραφές των Eurogroup από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Προφανώς και λυπάται, προστίθεται στην ανακοίνωση, «καθώς, αν οι πολίτες μπορούσαν να ακούσουν και να δουν τι έλεγε και τι έπραττε, ο κ. Ρέγκλιγκ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε καν στη χώρα του και προσθέτει: «Αν ήταν σε κοινή θέα, θα τόλμαγε ποτέ να προτρέψει υπουργό Οικονομικών ευρωπαϊκής χώρας να κάνει πλήρη στάση πληρωμών σε όλους τους… συνταξιούχους έτσι ώστε να αποπληρωθεί μια δόση στο ΔΝΤ; Αν ήταν σε κοινή θέα, θα ξέφευγε της αντίληψης των ευρωπαίων πολιτών ότι «στελέχη» όπως ο κ. Ρέγκλινγκ δεν είναι απλά κυνικοί γραφειοκράτες αλλά και τεχνοκρατικά ανεπαρκείς; Όταν μιλά εκτός κειμένου, ακόμα κι όταν ξέρει ότι η κάμερα είναι στραμμένη πάνω του, ο κ. Ρέγκλινγκ διαπράττει στοιχειώδη τεχνικά λάθη. Π.χ. όταν στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, ΑΓΟΡΑ ΙΙ, είπε πως η Ιταλία ή το Βέλγιο κατάφεραν να πετύχουν πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 3% κάθε χρόνο για δεκαετίες – κάτι που, με ελάχιστη έρευνα, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ ξεσκέπασε ως ψέμα. Αυτός είναι ο λόγος που δρώντες όπως ο κ. Ρέγκλιγκ τρέμουν τα μάτια και τα αυτιά των πολιτών – τον δημόσιο έλεγχο. Αυτός είναι ο λόγος που στο Eurogroup δεν κρατάνε πρακτικά».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτός είναι ο λόγος που, όταν ο Κώστας Γαβράς ανακοίνωσε ότι θα γυρίσει ταινία βασισμένη στο «Ανίκητοι ηττημένοι» του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ρέγκλινγκ πανικοβλήθηκε αρκετά ώστε να αιτηθεί συνάντηση με τον Γαβρά. Ένα αίτημα στο οποίο ο Γαβράς ανταποκρίθηκε προσκαλώντας τον σε γεύμα εργασίας στο Παρίσι. Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 περιγράφει ως εξής αυτή την συνάντηση:

«Στη διάρκεια του γεύματος, σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρά, ο κ. Ρέγκλινγκ προσπάθησε να αποτρέψει τον σκηνοθέτη από το να γυρίσει το ADULTS IN THE ROOM ισχυριζόμενος ότι οι αναφορές στο βιβλίο του Βαρουφάκη στις συζητήσεις του Eurogroup ήταν ανακριβείς. Ο Γαβράς, αφού τον άκουσε προσεκτικά, του απάντησε: «Ο λόγος που πιστεύω στο βιβλίο του Βαρουφάκη είναι ότι έκανα αντιπαραβολή της περιγραφής του σχετικά με τα τεκταινόμενα στα Eurogroup με τα μαγνητοφωνημένα αρχεία που μου επέτρεψαν, ανεξάρτητα, να ακούσω τί λέγατε εσείς και οι συνάδελφοί σας κ. Ρέγκλινγκ».

Η συζήτηση βέβαια έληξε εκεί. Ο κ. Ρέγκλιγκ δεν επανήλθε. Μέχρι τώρα, που εξέφρασε τη λύπη του ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα μάθουν την αλήθεια.

ΥΓ. Τον λογαριασμό του μεσημεριανού τον πλήρωσε ο Κώστας Γαβράς. Τον λογαριασμό του κ. Ρέγκλινγκ τον πληρώνουν καθημερινά οι ευρωπαίοι, ιδίως οι Έλληνες».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ