11.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

ΜέΡΑ 25 Χανίων: Κλιματική αλλαγή και εξορύξεις υδρογονανθράκων – Όχι άλλη υποκρισία, ο χρόνος μας έχει λήξει

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 Χανίων αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και νότια της Κρήτης:

Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της κλιματικής κρίσης. Η επιστήμη έχει διαπιστώσει σε τίτλους τα ακόλουθα: Οι πάγοι σε όλες τις ηπείρους λιώνουν, οι πληθυσμοί των θηλαστικών, πουλιών και ψαριών έχουν μειωθεί κατά μέσον όρο 60% από το 1970, τα μεγάλα βόρεια δάση πλήττονται από νόσους και πυρκαγιές, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου πλήττεται από ξηρασίες, η κυκλοφορία των θαλάσσιων ρευμάτων του Ατλαντικού επιβραδύνεται, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Αυστραλίας πεθαίνουν, νόσοι επανεμφανίζονται, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, τεράστιες εκτάσεις κατακαίγονται ετησίως σε όλη τη γη. Παγκοσμίως ο αριθμός πλημμυρών και άλλων ακραίων υδρολογικών φαινομένων έχει τετραπλασιαστεί από το 1980, ενώ οι καύσωνες, οι παγετοί, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές δασών, και οι καταιγίδες έχουν διπλασιαστεί.

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι μέχρι το 2050, θα δημιουργηθούν 50 έως 700 εκατομμύρια περιβαλλοντικών προσφύγων κυρίως από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία. Αυτή η προσφυγική κρίση ήδη χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης και δεν αντιμετωπίζεται μακροχρόνια με φράχτες και ρατσισμό.

Η πρωτοφανής κρίση στην ιστορία επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο και οφείλεται πρωτίστως στις καύσεις άνθρακα και υδρογονανθράκων, δηλαδή πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην κοπή των τροπικών δασών, και στην εντατική κτηνοτροφία και χημική γεωργία. Τον πρώτο λόγο έχουν όμως ο άνθρακας και οι υδρογονάνθρακες που ελευθερώνουν με την καύση διοξείδιο του άνθρακα το οποίο με τη σειρά του, ως αέριο θερμοκηπίου που μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα επί χιλιάδες χρόνια, παγιδεύει την ηλιακή θερμότητα και αυξάνει τη θερμοκρασία του κλίματος.

Λέγεται ότι το φυσικό αέριο είναι «καθαρό» και μπορούμε να το καίμε άφοβα επί πολλές δεκαετίες ακόμη. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Το φυσικό αέριο εκπέμπει περίπου 50% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκρινόμενο με τον άνθρακα αλλά μόνο 20% λιγότερο συγκρινόμενο με τη βενζίνη. Το κύριο συστατικό του είναι το μεθάνιο που είναι αέριο θερμοκηπίου 62 φορές ισχυρότερο του διοξειδίου του άνθρακα σε ορίζοντα 20ετίας. Ποσότητες μεθανίου διαρρέουν στην ατμόσφαιρα κατά την εξόρυξη και τη μεταφορά του αερίου σε μακρινά σημεία. Και το φυσικό αέριο καταστρέφει το κλίμα.

Το επιχείρημα ότι είμαστε μια μικρή χώρα με αμελητέα συμβολή στην κλιματική κρίση είναι επικίνδυνο. Το ίδιο έλεγαν επί έτη οι Νορβηγοί και πολλές άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, αλλά όλες αθροιστικά δημιούργησαν το πρόβλημα. Ούτε επαρκεί το επιχείρημα ότι με τη λήψη μέτρων προσαρμογής θα έχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η προσαρμογή, αν και απαραίτητη, αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα και όχι το ίδιο το πρόβλημα που είναι η ελευθέρωση στην ατμόσφαιρα άνθρακα θαμμένου επί εκατομμύρια χρόνια στο υπέδαφος. Το κλίμα θα επιδεινώνεται διαρκώς και η προσαρμογή θα υπολείπεται διαρκώς.

Πολλοί μιλούν για την μεταβατική περίοδο από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να δικαιολογήσουν επενδύσεις σε νέες εξορύξεις στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη από γίγαντες όπως η ExxonMobil καθώς και στον αγωγό EastMed. Αυτό όμως θα μπορούσε να σχεδιαστεί με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις υπάρχουσες πετρελαιοπηγές, όχι καινούργιες που θα επιδεινώσουν το κλίμα με τον επιπλέον άνθρακα που θα ελευθερώσουν. Μόνο ο άνθρακας των υπαρχουσών πετρελαιοπηγών και των ορυχείων άνθρακα επαρκεί για να φτάσουμε, ακόμη και να υπερβούμε τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για άνοδο μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου. Κάθε νέα εξόρυξη μας σπρώχνει βαθύτερα στην άβυσσο. Οι υδρογονάνθρακες πρέπει να μείνουν στο υπέδαφος.

Επιπλέον, η ExxonMobil (η εταιρεία που επί δεκαετίες γνώριζε καλά ότι κατέστρεφε το κλίμα και τώρα δικάζεται γι’ αυτό) ελάχιστα ενδιαφέρεται για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας ή για πιθανά ατυχήματα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον τουρισμό της χώρας. Η εταιρεία θα πουλάει τους υδρογονάνθρακες στις αγορές στην υψηλότερη τιμή κι εμείς θα συλλέγουμε τα ψίχουλα που θα μας αποδίδει μαζί με τα σκουπίδια της.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι, ακόμη και αν τηρηθούν οι υποσχέσεις της Συμφωνίας του Παρισιού, η άνοδος της θερμοκρασίας σε μερικές δεκαετίες θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς. Είναι σαφές ότι οι περισσότερες υποσχέσεις και οι μεγαλόστομες ομιλίες για συγκράτηση της θερμοκρασιακής αύξησης στον 1,5 ή στους 2 βαθμούς, επιστημονικά αποδεικνύονται κενές περιεχομένου και υποκριτικές. Η ΕΕ επενδύει σε νέες υποδομές φυσικού αερίου με δημόσια χρήματα που θα δεσμεύσουν την ήπειρο για τα επόμενα σαράντα χρόνια. Την ίδια στιγμή διακηρύττει την Πράσινη Συμφωνία της που θα την απαλλάξει, υποτίθεται, από τον άνθρακα μέχρι το 2050. Κάποιοι προφανώς ψεύδονται.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σε πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ είπε ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί «εδώ και τώρα». Η κυβέρνησή του όμως προωθεί, όπως και η προηγούμενη, την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Ταυτοχρόνως σύναψε συμφωνία για τον αγωγό EastMed ο οποίος, αν και όποτε κατασκευαστεί, θα μεταφέρει φυσικό αέριο που είναι επίσης ορυκτό καύσιμο. Είναι σαν να διατείνεται κάποιος ότι προστατεύει ένα δάσος καίγοντάς το.

Ο χρόνος μας έχει λήξει. Εμείς στο ΜέΡΑ25 λέμε, όχι άλλη υποκρισία. Οι υδρογονάνθρακες πρέπει να μείνουν στο υπέδαφος. Οι νέες εξορύξεις συνιστούν περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα. Ένα έγκλημα που οι γενιές που θα έλθουν δεν θα μας το συγχωρήσουν, αν τους επιτρέψουμε να έλθουν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ