10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Μέρκελ: Δώσαμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη

Ημερομηνία:

Από το βήμα του Γερμανικού κοινοβουλίου όπου συζητείται ο προϋπολογισμός της χώρας για την επόμενη χρονιά η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επεσήμανε την ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στη Μεσόγειο και στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τις συμμορίες διακίνησης προσφύγων, ενώ μιλώντας για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε ότι δίνει την ευκαιρία για ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την κ. Μερκελ:

Φτιάξαμε ένα περιεκτικό πρόγραμμα που δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στη βάση της αρχής «αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης». Η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι καλύτερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Εργαζόμαστε επίμονα για να ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Αυτό το καλοκαίρι δημιουργήσαμε ένα περιεκτικό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει στην Ελλάδα μία ευκαιρία- στην κλασική προσέγγιση “αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης”- να φτάσει και πάλι σε οικονομική ανάπτυξη και περισσότερη απασχόληση.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι αν κοιτάξουμε προς το σύνολο της Ευρωζώνης, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει οικονομική ανάκαμψη.

Η οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο, και ιδιαίτερα, χώρες δυνατές στις μεταρρυθμίσεις, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, αναπτύσσονται πάνω από τον μέσο όρο. Η Ισπανία αναπτύσσεται τώρα όσο γρήγορα αναπτυσσόταν πριν από την κρίση και μπορούμε να πούμε ότι η μεταρρυθμιστική πορεία άξιζε τον κόπο.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το χρέος στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «το λεγόμενο ποσοστό χρέους το 2015 θα μειωθεί για πρώτη φορά- στην Ευρωζώνη στο 94% του ΑΕΠ και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 88%», για να προσθέσει, αναφερόμενη στην Ελλάδα:

Αν είμαστε ειλικρινείς, και η Γερμανία έχει εδώ ακόμη δρόμο, αν δούμε τους όρους του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Χώρες όπως η Πολωνία, αλλά και η Σουηδία και η Δανία, έχουν σημαντικά λιγότερα χρέη σε σχέση με το ΑΕΠ τους από ό,τι εμείς. Άρα πρέπει κι εμείς να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Στην συνέχεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα και ζήτησε την εφαρμογή της υποχρεωτικής κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τόνισε, δε, ότι η Γερμανία μπορεί να αποτελέσει σε αυτό πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ:

Πρέπει να θέσουμε υπό καλύτερο έλεγχο την κατάσταση στην Μεσόγειο, αλλά και την κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συμμορίες διακινητών. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε και τη συζήτηση με την Τουρκία, αν λάβουμε υπόψη μας τη διαδρομή η οποία οδηγεί από την Τουρκία προς την Ουγγαρία και από εκεί προς την Αυστρία και την Γερμανία.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στη χθεσινή συνομιλία της με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μίλησα χθες τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Από τη μία πλευρά πρέπει να πούμε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη ευθύνη. Και μπορεί αυτό να το θεωρήσαμε αυτονόητο και να σκεφτήκαμε ότι θα συνεχίσει έτσι. Από την άλλη, όμως, πρέπει να βρούμε μία λογική συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων. Διότι δεν γίνεται έτσι, π.χ. η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι συμμορίες διακινητών αποτελούν το αποφασιστικό στοιχείο σε μία περιοχή όπου αυτές οι δύο χώρες έχουν τα σύνορά τους, πρέπει να αλλάξει», τόνισε και επανέλαβε τη γερμανική θέση υπέρ μίας ευρωπαϊκής δεσμευτικής συμφωνίας για την υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι το ζήτημα πρέπει να αποτελέσει ευρωπαϊκή ευθύνη, προσθέτοντας αυτή η ευθύνη θα είναι διαρκής και μεγάλη.

Η Γερμανία όμως θα ανταποκριθεί στην πρόκληση. Και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.Γνωρίζουμε ότι και στην κρίση του ευρώ σταθήκαμε πάντα ενωμένοι. Σε αυτό η Γερμανία ήταν συχνά αρκετά μόνη της. Μόνο αν δεν αντισταθούμε, αλλά είμαστε θαρραλέοι και προχωρούμε μπροστά, μόνο τότε θα μπορέσουμε να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι, κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση ότι κερδίζει με κάθε πόλεμο, καθώς είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, ενώ, όπως είπε, κάνει πολύ λίγα προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος και οι συγκρούσεις σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη, το Ιράκ ή η Ουκρανία.

H κ. Μέρκελ τόνισε, επίσης:

Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε μια δεσμευτική συμφωνία για την αναγκαστική μετεγκατάσταση των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ βάσει δίκαιων κριτηρίων.

Η ιδια χαρακτήρισε τις σημερινές προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν «ένα πρώτο βήμα προςτη δίκαιη ανακατανομή» των προσφύγων στην ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να περιοριστούμε στο να λέμε ότι θα ανακατανείμουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, πρέπει να σκεφτούμε πώς θα χειριστούμε όσους φτάνουν στη χώρα μας», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να λέμε απλώς ότι πέραν αυτού (του ποσοστού που τίθεται) δεν θέλουμε να ασχοληθούμε περαιτέρω και ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά δύο ή τρεις χώρες, ίσως τέσσερις», υπογράμμισε.

«Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη», συνέχισε η Μέρκελ. «Αν η Ευρώπη αποτύχει στο θέμα των προσφύγων, βλάπτουμε τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης», τόνισε.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε τη σημασία ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, παρά το επιπλέον κόστος που θα επωμιστεί το γερμανικό κράτος για τη φροντίδα των προσφύγων.

«Κανένα νέο χρέος», τόνισε η Μέρκελ, απηχώντας τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος είχε σημειώσει ότι το κόστος για την υποδοχή των προσφύγων δεν θα επιβαρύνει τον γερμανικό προϋπολογισμό.

«Οι άνθρωποι φεύγουν για να μην σκοτωθούν», επεσήμανε ο κ. Γκίζι και επέρριψε σοβαρές ευθύνες στο Βερολίνο για την προσφυγική κρίση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ