19.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Μέσα στα βιβλία της χρονιάς ο «Συντηρητισμός» του Παναγιώτη Κονδύλη από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ημερομηνία:

Καθώς το 2015 φτάνει στο τέλος του, ρωτήσαμε το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο της Αθήνας για τις εκδόσεις που ξεχώρισε μέσα στη χρονιά. Τα βιβλία προτείνει η Αρετή Γεωργιλή, ιδιοκτήτρια και ψυχή του Free Thinking Zone.

Το concept βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, το πιο ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες τους στην οδό Σκουφά τον Δεκέμβριο του 2011. Από τότε δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα να διαβάζει προσεκτικά επιλεγμένα βιβλία, να συζητάει για όλα όσα απασχολούν τον σημερινό πολίτη, να συμμετέχει ενεργά σε διάφορες πολιτικές και κοινωνικές δράσεις, να διοργανώνει προκλητικές συζητήσεις και παρουσιάσεις ξεχωριστών βιβλίων. Ένας Οίκος Ανοχής Σκέψης με ξεκάθαρο στόχο την ελευθερία των ιδεών και τη δημιουργικότητα.

Η Αρετή Γεωργιλή μιλάει για τα πέντε βιβλία που ξεχώρισε μέσα στο 2015:


– «Συντηρητισμός» του Παναγιώτη Κονδύλη από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. 
Μία καταπληκτική και προσεγμένη έκδοση σε κείμενο ενός από τους κορυφαίους Ευρωπαίους φιλοσόφους  που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τον Λευτέρη Αναγνώστου. Στη μνημειώδη αυτή μελέτη,  ο Παναγιώτης Κονδύλης δείχνει πως, αντίθετα, ο συντηρητισμός πρέπει να κατανοηθεί με τρόπο πολύ ευρύτερο, ως μια συνολική ιδεολογική και κοινωνικοπολιτική αντίδραση (των ανώτερων στρωμάτων) της προνεωτερικής κοινωνίας ενάντια στη διάλυσή της.


– «Δημοκρατία» των Αλέκου Παπαδάτου, Αβραάμ Κάουα και Αnnie Di Donna από τις εκδόσεις ‘Ικαρος.  
Ένα graphic novel μοναδικό στο είδος του που ήδη γνωρίζει επιτυχία στο εξωτερικό. Πολύ σπάνια στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε τέτοιες δουλειές.

– «Η υποταγή» του Μισέλ Ουελμπέκ από τις εκδόσεις της Εστίας. 
Ο πολυσυζητημένος συγγραφέας επινοεί για τη Γαλλία έναν μουσουλμάνο Πρόεδρο και ταράζει τα νερά του ευαίσθητου ευρωπαϊκού πολυπολιτισμικού μωσαϊκού.


– «Ημερολόγιο προσευχής» της Φλάννερυ Ο’Κόννορ σε εξαιρετική μετάφραση του Γιάννη Παλαβού από τις εκδόσεις Αντίποδες. 
Ένα ταξίδι στην αναζήτηση, στη σχέση με το Θεό, μία περιήγηση στην πνευματική αγωνία της δημιουργίας


– «Τα όνειρα στο Γ’ Ράιx» της Σαρλόττε Μπεράντ, σε μετάφραση Γιάννη Καλιφατίδη από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ. 
Μία έξυπνη και παράτολμη για την εποχή της πρωτοβουλία της κατοπινής φίλης της Χάνα Άρεντ να καταγράψει τα όνειρα των Εβραίων και μη που ζούσαν ήδη την πραγματικότητα του Γ’ Ράιχ που λίγα χρόνια αργότερα θα μετατρεπόταν σε εφιάλτη. Μία ενδιαφέρουσα και επίκαρη έκδοση για τα χαμένα όνειρα σε ζοφερούς καιρούς, την ανοχή, τη διαφορετικότητα.

* Το Free Thinking Zone γιορτάζει τα 4 χρόνια λειτουργίας του με ένα μεγάλο πάρτι στον πεζόδρομο της Σκουφά (Σκουφά 64). Με κάλαντα από την Κάσο και ζωντανή μουσική, με κοκτέιλ ειδικά φτιαγμένα για την περίσταση, με μια σημαντική δράση για την ισότητα των φύλων και μια σημαντική συνεργασία που θα ανακοινωθεί στη διάρκεια της βραδιάς. Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015, από τις 16:00 και μετά.

Πηγή: To Free Thinking Zone επιλέγει τα βιβλία της χρονιάς | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/243293/free-thinking-zone-epilegei-ta-vivlia-tis-hronias#ixzz3vpfwaR9h

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα...

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...