23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Μέση Ανατολή: Χτύπημα από το Ιράν εντός 48ώρου βλέπουν οι Αμερικανοί – Tο Ισραήλ εμπλέκει και την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Με κομμένη την ανάσα αναμένει ολόκληρος ο κόσμος την απάντηση του Ιράν στην επίθεση του Ισραήλ που κατέληξε στη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Χτύπημα εντός 48 ωρών «βλέπει» ο Μπλίνκεν

Την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή προκαλεί η εκτίμηση που φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στους συναδέλφους του των G7, ότι Ιράν και Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Axios, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι παραμένει άγνωστο πώς θα χτυπήσουν Ιράν και Χεζμπολάχ. Ο Μπλίνκεν είπε, επίσης, στους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ κάνουν προσπάθειες να σπάσουν τον κύκλο της κλιμάκωσης επιχειρώντας από τη μια να περιορίσουν κατά το δυνατόν τα χτυπήματα προς το Ισραήλ και από την άλλη να συγκρατήσουν την απάντηση του Τελ Αβίβ.

Μια από τις πηγές είπε, ακόμα, ότι ο Μπλίνκεν ήταν οργισμένος για το ναύαγιο των τελευταίων διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός στη Γάζα λέγοντας ότι η αίσθηση που είχε η Ουάσινγκτον ήταν ότι ήταν κοντά μια συμφωνία πριν την δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

Από την πλευρά της, η G7 ζήτησε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας πως πρόσφατα γεγονότα «απειλούν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή». Η G7 καλεί με δήλωσή της «για μια ακόμα φορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην συνεχίσουν τον καταστροφικό κύκλο της βίας των αντιποίνων, να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευθούν εποικοδομητικά στην οδό της αποκλιμάκωσης».

Τι σκέφτεται το Ισραήλ

Από την πλευρά του Ισραήλ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής ασφαλείας της χώρας (συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF Χέρζι Χαλεβί, ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και ο διευθυντής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ), εξέτασε το ενδεχόμενο να χτυπήσει προληπτικά το Ιράν εάν είχε στα χέρια του αδιάσειστες αποδείξεις ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του στην περιφέρεια απείλησαν πως θα προχωρήσουν σε αντίποινα, μετά τον θάνατο του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη Τετάρτη και κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολάχ, του Φουάντ Σουκρ, λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Και στις δύο περιπτώσεις, το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον Νετανιάχου, συζητήθηκε η πιθανότητα να εξαπολυθεί πλήγμα το Ιράν ως μέτρο αποτροπής, έγραψε το Ynet, αν και αξιωματούχοι ασφαλείας τόνισαν πως μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να λάβει το «πράσινο φως» μόνο εάν το Ισραήλ λάμβανε σαφείς πληροφορίες που θα επιβεβαίωναν ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να επιτεθεί.

Εμπλοκή της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, στην κρίση εμπλέκεται και η Ελλάδα, καθώς η Ισραηλινή η υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρέγεφ, δήλωσε ότι «αν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο».

Οι παρατηρήσεις του υπουργού φέρεται να αναφέρονται στην πιθανή χρήση πλοίων για τον επαναπατρισμό εγκλωβισμένων Ισραηλινών εν μέσω ακυρώσεων πτήσεων.

Η Αθήνα, υπενθυμίζεται, έχει καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ωστόσο, έχει ζητήσει προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά τη νέα κλιμάκωση της κρίσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει καλέσεις τους πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν το Λίβανο και έχει δημιουργήσει έκτακτη γραμμή επικοινωνίας για την παροχή προξενικών υπηρεσιών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε προειδοποιήσει την Κύπρο σε προηγούμενη ομιλία του για οποιονδήποτε υποστηρικτικό ρόλο του Ισραήλ σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Λιβάνου.

Αυτό έρχεται υπό το φως της αναμονής μιας μαζικής επίθεσης της Χεζμπολάχ και του Ιράν στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...