22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μέτρα στήριξης: Επτά νέες παρεμβάσεις ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας – Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το έκτακτο επίδομα

Ημερομηνία:

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε το πρωί της Τετάρτης (15/2) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Το νέο πακέτο μέτρων αφορά την στήριξη των συνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς αλλά και νέες ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο.

Για επτά νέες παρεμβάσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

1. Μπόνους συνταξιούχων

Μέχρι τέλος Μαρτίου η έκτακτη εφάπαξ χορήγηση που καλύπτει πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους και κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο και δεν υπόκειται σε τέλη ή κράτηση.

Πρώτη κατηγορία: 120.000 συνταξιούχοι το 5% του συνόλου των συνταξιούχων και με άθροισμα κύριων συντάξεων από 800 έως 1000 ευρώ το μήνα. Αυτοί θα λάβουν 300 ευρώ.

Δεύτερη κατηγορία: Όσοι έχουν προσωπική διαφορά και πήραν μόνο τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. Είναι 370.000 συνταξιούχοι με σύνταξη έως 800 ευρώ. Θα λάβουν 300 ευρώ.

Τρίτη κατηγορία: Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1000 και 1100 το μήνα και είδαν μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, 36 ευρώ το χρόνο. Εδώ, θα έχουμε ενίσχυση πάλι 300 ευρώ και είναι 70.000 συνταξιούχοι. Συνολικά 560.000 συνταξιούχοι θα πάρουν τα 300 ευρώ

Τέταρτη κατηγορία: Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100 έως 1600 ευρώ το μήνα και έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν με 111 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτοί είναι 300.000 και θα πάρουν 250 ευρώ.

Πέμπτη κατηγορία: Αφορά σε συνταξιούχους που δεν είδαν ακέραια την αύξηση του 7,75% αλλά πήραν ενα μικρό ποσοστό. Όσοι παίρνουν κύριες συντάξεις έως 1100 ευρώ και είδαν αύξηση έως 3,49% θα πάρουν 250 ευρώ. Αφορά 94.000 συνταξιούχους.

2. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Για άλλους 6 μήνες η μείωση συντελεστών ΦΠΑ που έχει νομοθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2023 που αφορά μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους κ.α.

3. Επιστροφή φόρου κατανάλωσης στους αγρότες

"google ad"

Συνεχίζεται για όλο το 2023 με δημοσιονομικό κόστος 76 εκατ. ευρώ.

4. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων

Προσπάθεια για επιτάχυνση στην καταβολή τους μέσω του ΕΛΓΑ με κόστος 120 εκατ. ευρώ.

5. Επέκταση επιδόματος 200 ευρώ από 150 το επίδομα επικίνδυνης εργασίας

Αφορά εργαζόμενους στην υγεία, το πυροσβεστικό σώμα και διευρύνονται οι κατηγορίες με ανακοινώσεις που θα κάνουν τα αρμόδια υπουργεία. Το μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ.

6. Ρυθμίσεις χρεών

Νέο πλαίσιο ρυθμίσεωνγια όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερείσπραξη αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας. Αυτό προκαλεί αναστολή κατασχέσεων

Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπεις στις υποχρεώσεις ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η 1η Νοεμβρίου 2021 που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν αλλά δημιούργησαν νέες δημιουργείται νέο σχήμα: Οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις.

7. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Yποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης, δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.

Οι ανακοινώσεις:

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...

Η συγγραφέας Ουλρίκε Ράιλανς στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Το Ινστιτούτο Γκαίτε, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης...