Πακέτο μέτρων κοντά στα 3 δις, χωρίς να περιλαμβάνει περικοπές μισθών και συντάξεων και χωρίς να αγγίζουν τα ασθενέστερα στρώματα αλλά με ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο 18%, ζητείται επειγόντως πλέον μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για να κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές.
Να σημειώσουμε ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στην Ελλάδα ήταν στο 23% όμως με εξαιρέσεις και μειωμένους συντελεστές που αναπεριπτώσεις μείωναν τον φόρο στο 13% ή 6,5% ή και 0% ενώ στα νησιά (με εξαίρεση την Κρήτη) ίσχυε διαφορετικό καθεστώς.
Τώρα, πηγαίνουμε σε ένα μοντέλο με ενιαίο συντελεστής ΦΠΑ στο 18-19% με διατήρηση της έκπτωσης του 30% για τα νησιά. Χαμηλότερος συντελεστής 6,5% για βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Πιο αναλυτικά, «κλειδί» στην τελική διαμόρφωση του πρώτου, φορολογικού πακέτου που θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή αποτελεί η συμφωνία που θα επιτευχθεί για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, παρά τις ανατρεπτικές και εμπρηστικές διαρροές, λένε ότι οι πιστωτές θα αποδεχθούν τελικά πλεόνασμα πιο κοντά στο 1% και πιο μακριά από το 1,5%.
Με δεδομένες όμως τις τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ότι εάν δεν υπάρξουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις η Ελλάδα θα κλείσει τη χρονιά με έλλειμμα 0,5%, ακόμη κι αυτός ο χαμηλότερος στόχος του πλεονάσματος προϋποθέτει μέτρα κοντά στα 3 δις.
Τα δεδομένα αυτά αποτιμήθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννης Βαρουφάκη και με την συμμετοχή των Δημήτρη Μάρδα, Παναγιώτη Νικολούδη και Κατερίνας Σαββαϊδου, όπου και διαμορφώθηκε το τελικό πλαίσιο των φορολογικών μέτρων που τίθενται από σήμερα προς συμφωνία στο τραπέζι του Brussels Group.
Βασικός άξονας σε κάθε παρέμβαση, με βάση την κατεύθυνση που έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι να μεταφερθούν τα βάρη στα υψηλότερα εισοδήματα και στο πλαίσιο αυτό προκρίνονται τα εξής:
- Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, η οποία θα λογοδοτεί μόνο στη Βουλή
- Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 18-19% με διατήρηση της έκπτωσης του 30% για τα νησιά. Χαμηλότερος συντελεστής 6,5% για βασικά αγαθά και υπηρεσίες
- Ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων με επιβολή φόρου 15% -20%
- Έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ
- Υποχρεωτική χρήση πιστωτικής κάρτας για ποσά άνω των 70 ευρώ, πρώτα στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και αργότερα σε όλη την Ελλάδα
- Καθιέρωση λοταρίας στους κατόχους αποδείξεων λιανικής πώλησης
- Επιβολή φόρου 3-5% ανά διανυκτέρευση σε πολυτελή καταλύματα νησιών του Αιγαίου άνω των 4.000 κατοίκων
- Φόρος 3% επί του τζίρου σε καφέ-μπαρ, νυχτερινά κέντρα και πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, μόνο για τη θερινή περίοδο
- Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού και έργα τέχνης