19.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Μέχρι και 50 «τροπικές νύχτες» το έτος, στην Κρήτη, μέχρι το τέλος του αιώνα

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σχετικά με τους μεταβαλλόμενους κλιματικούς κινδύνους, o αριθμός των τροπικών νυχτών, στις οποίες η ελάχιστη νυχτερινή θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 20 °C, έχει αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη.

Η Νότια Ευρώπη μπορεί να βιώσει έως και 100 τροπικές νύχτες ετησίως μέχρι το τέλος του αιώνα σε σενάριο υψηλών εκπομπών. Όσον αφορά στην Κρήτη, ο προβλεπόμενος αριθμός τροπικών νυχτών αναμένεται να φτάσει προς το τέλος του αιώνα τις 50 ανά έτος.

Ο αριθμός των τροπικών νυχτών έχει αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980, αλλά με σημαντική περιφερειακή διαφοροποίηση. Οι περαιτέρω αυξήσεις προβλέπεται να είναι μεγαλύτερες στη νότια Ευρώπη, όπου μέχρι το τέλος του αιώνα θα μπορούσαν να βιώσουν έως και 100 τροπικές νύχτες ετησίως, σύμφωνα με το σενάριο υψηλών εκπομπών (RCP8.5).

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει βιώσει έντονους καύσωνες από το 2000, με αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στα κοινωνικοοικονομικά συστήματα. Η ακραία ζέστη συνδέεται στενά με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και γενικά επηρεάζει την ευημερία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Μόνο ο αριθμός των θανάτων από τον ευρωπαϊκό καύσωνα του 2003 εκτιμάται ότι ξεπέρασε τους 70.000, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Οι αστικές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην αυξανόμενη θερμική ένταση, λόγω της επίδρασης του φαινομένου της «αστικής θερμικής νησίδας». Η ακραία ζέστη επηρεάζει επίσης τις υποδομές  μεταφορών και ενέργειας, τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα και αυξάνει την πιθανότητα πυρκαγιών.

Τα κλιματικά μοντέλα στα οποία βασίζονται οι σχετικές προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις των αστικών θερμικών νησίδων, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τις νυχτερινές θερμοκρασίες στις αστικές περιοχές πολύ περισσότερο από το περιβάλλον τους.

climatebook.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ