13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Μέχρι την Κρήτη είχαν φτάσει οι Τούρκοι πράκτορες-εμπρηστές

Ημερομηνία:

Μία παλιά υπόθεση σύλληψης στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο ενός Τούρκου κατηγορούμενου για εμπρησμό φέρεται να ανασύρεται από το αρχείο, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον των ελληνικών Αρχών μετά την «βόμβα» του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ περί εμπλοκής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και γενικότερα σε δολιοφθορές, την περίοδο 1995-1997 και όχι μόνο.
Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ έχουν προκαλέσει σάλο με τα κόμματα να ζητούν την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Η υπόθεση-που σύμφωνα με πληροφορίες της «Πατρίδας» δεν ήταν η μοναδική που απασχόλησε τις διωκτικές Αρχές και την ΕΥΠ επί κρητικού εδάφους-αφορά σε Τούρκο πράκτορα της ΜΙΤ που συνελήφθη ως ύποπτος στην περιοχή Χερσονήσου-Μαλίων για την πρόκληση εμπρηστικών ενεργειών.
Αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι στην κατοχή του είχαν βρεθεί φωτογραφίες που απεικόνιζαν την έναρξη πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές αλλά και φωτογραφικό υλικό στο οποίο εμφανιζόταν ο ίδιος σε δωμάτιο με φόντο το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων.
Η περίπτωση του είχε επικεντρώσει τότε την προσοχή κλιμακίου της ΕΥΠ που θέλησε να τον εξετάσει, θεωρώντας ότι δεν επρόκειτο για κοινή υπόθεση εμπρησμού αλλά για ζήτημα που είχε να κάνει με την εθνική ασφάλειας της χώρας. Ωστόσο παρά την ασφυκτική πίεση, ο ύποπτος αρνήθηκε να πει το παραμικρό.
Η περίπτωση του συγκεκριμένου δεν ήταν η μοναδική. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1995 έως και το 1999, οι Αρχές Ασφάλειας στην μεγαλόνησο είχαν γίνει αποδέκτες συγκεκριμένων πληροφοριών για την μυστική παρουσία στην Κρήτη μελών παρακρατικών και παραστρατιωτικών τουρκικών οργανώσεων.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση δύο Τούρκων που είχαν περάσει λαθραία στην Ελλάδα και ταξίδεψαν μέχρι την Κρήτη με σκοπό να βιντεοσκοπήσουν το Πεδίο Βολής. Και οι δύο «μπλοκαρίστηκαν» από τις ελληνικές Αρχές.
Σημειώνεται ότι μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Birgun, ο Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι αν και όλοι οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας όταν τελείωνε η θητεία τους ενημέρωναν τον διάδοχο τους σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν μυστικά κονδύλια του κράτους, «μόνο η Τσιλέρ δε μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση των μυστικών κονδυλίων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός».
Ο Γιλμάζ είπε ότι τα θέματα που αφορούσαν τα μυστικά κονδύλια ήταν «τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας».

cretalive.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυάγιο στη Χρυσή: Δε φτάνουν οι θάλαμοι στα ψυγεία του νεκροτομείου για τους νεκρούς

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα μεταφερθούν...

Το ΠΑΣΟΚ «φρενάρει» τον Τσίπρα

Με την παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα και το θέατρο...