20.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Μήνυμα κατά της λιτότητας και ρευστότητα βλέπει ο Διεθνής Τύπος

Ημερομηνία:

Οι πρώτες καταγραφές στα ξένα ΜΜΕ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα σημειώνουν ότι ο πρώτος γύρος δεν έβγαλε ξεκάθαρο νικητή ενώ υποστηρίζουν ότι οι αναμετρήσεις της επόμενης Κυριακής θα ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο. Για ορισμένα ΜΜΕ δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα κατά της λιτότητας και τα αποτελέσματα πλήγωσαν τη δικομματική κυβέρνηση ενώ σύμφωνα με άλλα διεθνή μέσα κυρίαρχο στοιχείο είναι η πολιτική ρευστότητα.
«Ξεκάθαρο μήνυμα κατά της λιτότητας» έδωσαν οι Έλληνες ψηφοφόροι σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, «επιλέγοντας μαζικά αντιμνημονιακούς υποψηφίους στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές οι οποίες θεωρούνται ως μία πρόγευση των ευρωεκλογών την επόμενη εβδομάδα». Εκτός από τη μάχη «σώμα με σώμα» μεταξύ του Γαβριήλ Σακελλαρίδη του Σύριζα και του Γιώργου Καμίνη, ο Guardian αναφέρει το προβάδισμα της Ρένας Δούρου για την περιφέρεια Αττικής.

«Αν και η χώρα, που επί μακρόν βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρώπης, πρόσφατα βγήκε στις αγορές – με την κυβερνητική συμμαχία να ανακοινώνει ότι πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους παρουσιάζοντας πρωτογενές πλεόνασμα – αυτή η βελτίωση δεν έχει γίνει αισθητή στους πολίτες» σημειώνει το δημοσίευμα.

«Πληγωμένη βγήκε η δικομματική κυβέρνηση της Ελλάδας από τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, αφότου οι υποψήφιοι της ριζοσπαστικής αριστεράς εμφάνισαν ισχυρά ποσοστά τουλάχιστον σε δύο εκλογικές περιφέρειες – κλειδιά, εξασφαλίζοντάς τους μία θέση στον επόμενο γύρο» γράφει η αμερικανική Wall Street Journal.

«Οι τοπικές εκλογές, που θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα μαζί με τις ευρωεκλογές, αποτελεί την πρώτη έμμεση εκλογική δοκιμασία για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες της χτυπημένης από την κρίση Ελλάδας προσέρχονται στις κάλπες από τότε που ανέλαβαν τα ηνία της χώρας τα δύο κόμματα -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- πριν από δύο χρόνια, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της χώρας» προσθέτει η εφημερίδα.

«Ο πρώτος γύρος των ελληνικών τοπικών εκλογών δεν έβγαλε ξεκάθαρο νικητή» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. «Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε την Κυριακή χωρίς κάποιος συνδυασμός να εξασφαλίζει την απόλυτη στήριξη για να δηλώσει μία σίγουρη νίκη. Στην Ελλάδα, όταν ουδείς υποψήφιος συγκεντρώσει περισσότερο από 50% των ψήφων, τότε οι δύο πρώτοι μονομαχούν στο β’ γύρο. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν στην επόμενη φάση σε πέντε περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Ενώ τα έξιτ πολ έδιναν την πρωτιά στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο της Αθήνας, στο τέλος ο Γιώργος Καμίνης τερμάτισε πρώτος» τονίζει το πρακτορείο.

Στην ρευστότητα των αποτελεσμάτων σε πολλούς δήμους και περιφέρειες, μεταξύ αυτών και της Αττικής αναφέρεται το πρακτορείο Associated Press. «Η περιφέρεια Αττικής είναι η μόνη από τις 13 ελληνικές περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να κερδίσει στον δεύτερο γύρο… Αυτό είναι απογοητευτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως σύνθημα «τρεις κάλπες, μια ψήφος» αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές (δημοτικές – περιφερειακές) και ευρωεκλογές. Η αντιπολίτευση ελπίζει τώρα ότι η ευρωκάλπη θα φέρει μια πιο ξεκάθαρη ψήφο διαμαρτυρίας» επισημαίνει το AP.

Σκληρή μάχη αριστεράς – δεξιάς στις δημοτικές εκλογές, στις δημοτικές εκλογές τιτλοφορείται άρθρο της γαλλικής Liberation. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο μετέδωσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα δεν ανέδειξαν ξεκάθαρα νικητή, αρκετές ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, με το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να δίνει μάχη για την Αθήνα και τους υποψήφιους της συγκυβέρνησης να μένουν εκτός μάχης στην πρωτεύουσα.

Η αυστριακή Der Standard αναφέρει ότι στις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα πάνω από 20% συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερα από αυτά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, ενώ οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές της συγκυβέρνησης διατήρησαν τις δυνάμεις τους στην επαρχία. «Στην ελληνική πρωτεύουσα το ρατσιστικό ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή είχε επίσης μία επιτυχία. Ο υποψήφιός της για το Δήμο της Αθήνας, Ηλίας Κασιδιάρης, συγκέντρωσε ποσοστό 16%» σημειώνει η εφημερίδα.
Για «μάχη στήθος με στήθος» κάνει λόγο σε δημοσίευμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι στην Αθήνα προηγείται η Αριστερά, ενώ στην επαρχία ο κυβερνητικός συνασπισμός και αναφέρεται στις «πολλές ψήφους» που συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή. Διευκρινίζεται ακόμη ότι οι αρχικές προβλέψεις που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει καθαρά τις τοπικές εκλογές δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ παρατίθενται οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται κυρίως στο αποτέλεσμα της περιφέρειας Αττικής, με την επισήμανση ότι η αρχική πρόβλεψη για διαφορά επτά μονάδων υπέρ της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαληθεύτηκαν, αλλά και στον δήμο Αθηναίων, για τον οποίον τονίζεται ότι για πρώτη φορά από το 1974 ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας δεν περνά στον β’ γύρο των εκλογών.

Γίνεται ακόμη λόγος για δώδεκα περιφέρειες όπου η νίκη θα κριθεί την επόμενη Κυριακή, στις μισές εκ των οποίων προηγείται η Νέα Δημοκρατία. «Στην Αθήνα το ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή σημείωσε επιτυχία. Ο υποψήφιός του για τη δημαρχία, Ηλίας Κασιδιάρης, έφθασε, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, κοντά στο 16%» τονίζει ακόμη η εφημερίδα, η οποία παραθέτει και το αποτέλεσμα από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Το δημοσίευμα της FAZ καταλήγει με το σχόλιο ότι οι τοπικές εκλογές ήταν μια πρόγευση των ευρωεκλογών και μια δοκιμασία για την κυβέρνηση συνεργασίας: «Οι αναλυτές περίμεναν μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης και του συνασπισμού ριζοσπαστικής Αριστεράς του Τσίπρα. Σε περίπτωση νίκης στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ζητήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές» καταλήγει το δημοσίευμα.

«Ο Σαμαράς κερδίζει στις περιφέρειες» είναι ο τίτλος ανάλογου δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt η οποία επισημαίνει ότι στην Αθήνα προηγείται η αντιπολίτευση, η οποία είχε ζητήσει ένα «δημοψήφισμα» για τα μέτρα εξοικονόμησης. «Παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός συνασπισμός προηγείται στις περιφέρειες» αναφέρει η εφημερίδα.

«Οι τοπικές εκλογές πυροδοτούν πολιτική αναταραχή» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του περιοδικού Der Spiegel στην οποία αναφέρεται: «Ο αριστερός συνασπισμός και οι ακροδεξιοί θριάμβευσαν στις τοπικές εκλογές. Τώρα η ατμόσφαιρα κορυφώνεται, η πίεση προς τον πρωθυπουργό Σαμαρά αυξάνεται».

«Μπορεί ακόμη ο πρωθυπουργός Σαμαράς να εμποδίζει νέες εκλογές στην Ελλάδα; Θα το καθορίσει το αποτέλεσμα του β’ γύρου, ο οποίος πραγματοποιείται την επόμενη Κυριακή, μαζί με τις ευρωεκλογές» αναφέρει το δημοσίευμα και κάνει λόγο για «ανησυχητικά αποτελέσματα» στην Αθήνα, όπου ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά δεν καταφέρνει να περάσει στον β’ γύρο.

"google ad"

Το περιοδικό αναφέρεται ακόμη στο εκλογικό ποσοστό του Ηλία Κασιδιάρη στην Αθήνα ως «ανησυχητικό σημάδι αύξησης της επιρροής του κόμματος, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία σχηματισμού εγκληματικής οργάνωσης» ενώ κάνει μνεία και για το αποτέλεσμα στην Θεσσαλονίκη και στον δήμο Πειραιά, όπου, όπως επισημαίνει, προηγείται ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού.

Τα κόμματα προετοιμάζονται τώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την «μάχη των μαχών» της επόμενης Κυριακής. «Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχυθεί περαιτέρω, θα μπορούσε να είναι δύσκολο για τον κ. Σαμαρά να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησής του» τονίζεται και παρατίθεται η χθεσινοβραδινή δήλωση του πρωθυπουργού, όπως και αυτή του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, o πρώτος γύρoς των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.
«Στην περιφέρεια Αττικής, μετά την καταμέτρηση του 30% περίπου των ψήφων μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά, ενώ στην ίδια την πόλη της Αθήνας, προηγείται το μέχρι πρότινος σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο μεταξύ έχει μετονομασθεί σε Ελιά. Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες κρίνεται απαραίτητη η προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή», αναφέρεται στην εφημερίδα.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...