23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μήνυμα Κύπρου σε Ελλάδα και Μέρκελ: Δεν θα ανεχτούμε τις τουρκικές παράνομες ενέργειες επειδή Αθήνα και Άγκυρα ξεκίνησαν διάλογο

Ημερομηνία:

Μήνυμα σε Ελλάδα και Γερμανία έστειλε η Κύπρος, με τον υπουργό Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του θα επιμείνει στην υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, όσο η Άγκυρα εξακολουθεί να κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο πιέζει τη Λευκωσία να αποσύρει το «βέτο» για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ η αναβολή της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την 1η και 2 Οκτωβρίου δίνει περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν οι πιέσεις αυτές.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πάντως πως στην περίπτωση της Ελλάδας η Τουρκία προχώρησε σε αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογο, ωστόσο στην περίπτωση της Κύπρου επέλεξε την κλιμάκωση μερικές ημέρες πριν το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, η στάση της Λευκωσίας να επηρεάσει τον διάλογο Αθήνας – Άγκυρας, τόνισε: «Άρα θεωρείτε ότι με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα; Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας;»

Και πρόσθεσε: «αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να συνομιλήσει με την Ελλάδα και να υπάρξουν αποτελέσματα, θα φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών για τις διερευνητικές επαφές. Αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κάποιες παράνομες ενέργειες. Ως Κυβέρνηση αυτού του κράτους ποιες θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες μας; Να τερματιστούν αυτές οι παράνομες ενέργειες. Να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η αναβολή της Συνόδου Κορυφής θα αποτελέσει μια ευκαιρία για εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών που είναι σε εξέλιξη ώστε να προκύψουν θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Το Οruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και αυτό επέτρεψε να ανακοινωθεί χθες η έναρξη των διερευνητικών επαφών οι οποίες ευελπιστούμε να φέρουν αποτελέσματα. Στην Κύπρο όχι απλά δεν έχει αποκλιμακώσει η Τουρκία, αλλά προχώρησε σε ανανέωση δύο παράνομων Navtex μίας για γεωτρητικούς σκοπούς και μία για ερευνητικούς σκοπούς λίγο πριν το συμβούλιο στις Βρυξέλλες.  Στην περίπτωση της Κύπρου επιλέγει την κλιμάκωση και στην περίπτωση της Ελλάδας την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Aπό την στιγμή που υπάρχει κλιμάκωση η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, λέγοντας ότι εν απουσία αποτρεπτικής ισχύος, η Κύπρος σε αντίθεση με την Ελλάδα που είχε τα στρατιωτικά μέσα, οφείλει να εξαντλήσει τα περιθώρια στο πεδίο της διπλωματίας.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...