Του Βαγγέλη Πάλλα *
Υπάρχει μια σοβαρή κρίση υγείας (πανδημία) που πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Υπάρχει όμως μια άλλη σημαντική διάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Στις αναπτυσσόμενες χώρες επικρατεί η φτώχεια και η απόγνωση. Η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι η πανδημία παρέχει μια δικαιολογία σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και νεοφιλελεύθερα πολιτικά σχήματα να παρακαλέσουν σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα σύνολο μαζικής ανεργίας, πτώχευσης και ακραίας φτώχειας.
Σήμερα ο μηχανισμός για την πρόσκληση της φτώχειας και της οικονομικής κατάρρευσης είναι ριζικά διαφορετικός και ολοένα πιο εξελιγμένος. Η τρέχουσα οικονομική κρίση του 2020, συνδέεται με την λογική της πανδημίας COVID-19. Αυτό που συνέβη από την κρίση του COVID-19 είναι μια «παγκόσμια προσαρμογή» στη δομή της παγκόσμιας οικονομίας. Πώς εφαρμόζεται; Η απαγόρευση κυκλοφορίας παρουσιάζεται από τις εθνικές κυβερνήσεις ως η μόνη λύση για την επίλυση της πανδημίας. Έτσι γίνεται πολιτική συναίνεση, ανεξάρτητα από τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Δεν χρειάζεται να προβληματιστούμε ή να αναλύσουμε τις πιθανές επιπτώσεις. Οι εθνικές κυβερνήσεις πιέζονται να συμμορφωθούν, μέσω της επιβολής των υποδείξεων του Π.Ο.Υ., αναφορικά με τους περιορισμούς, στο εμπόριο, τη μετανάστευση και τις μεταφορές.
Ισχυρά ιδρύματα και ομάδες λόμπι, όπως η Wall Street, Biepharma, το παγκόσμιο φόρουμ (WEF) και το ίδρυμα BILL AND MELINDA GATES συμμετείχαν στη διαμόρφωση των δράσεων του Π.Ο.Υ., σχετικά με την πανδημία COVID-19.
Αυτή η λειτουργία κλεισίματος επηρεάζει τις γραμμές παραγωγής και προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών, επενδυτικές δραστηριότητες, εξαγωγές και εισαγωγές, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καταναλωτικές πάνες, κλείσιμο σχολείων, κολλεγίων και πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων κ.λπ.
Με τη σειρά του οδηγεί σχεδόν αμέσως σε μαζική ανεργία, πτώχευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης, εκτεταμένη φτώχεια και λιμό.
Ποιος είναι ο βασικός στόχος αυτής της αναδιάρθρωσης της παγκόσμιας οικονομίας; Ποιες είναι οι συνέπειες;
- Μια μαζική συγκέντρωση πλούτου και εταιρικού κεφαλαίου ,,
- την αποσταθεροποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας των υπηρεσιών, της γεωργίας και της μεταποίησης.
- διευκολύνει την επακόλουθη απόκτηση πτωχευμένων επιχειρήσεων
- Παρεκκλίνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αποσταθεροποιεί τις αγορές εργασίας.
- Δημιουργεί μαζική ανεργία
- Συμπιέζει τους μισθούς (και το κόστος εργασίας) στις λεγόμενες «ανεπτυγμένες χώρες» υψηλού εισοδήματος, καθώς και στις φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες.
- Αυτό οδηγεί σε κλιμάκωση του εξωτερικού χρέους
- Διευκολύνει τις μεταγενέστερες ιδιωτικοποιήσεις
Ο Νεοφιλελευθερισμός στον έσχατο βαθμό. Σε μια εκτίμηση, η κρίση του COVID-19 συνέβαλε στην εξάλειψη ενός μεγάλου τομέα του παγκόσμιου πληθυσμού. Μάντεψε ποιος έρχεται να διασώσει την κατάσταση; Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ Kristalina Georgieva αναγνώρισε άνετα ότι η παγκόσμια οικονομία έχει σταματήσει, χωρίς να αντιμετωπίζει τις αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης.
«Ο ΠΟΥ είναι εκεί για να προστατεύσει την υγεία των ανθρώπων, το ΔΝΤ είναι εκεί για να προστατεύσει την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας», λέει η Georgieva.
Ποια είναι η μαγική λύση: Θα σας δανείσουμε τα χρήματα και τα χρήματα που σας δανείζουμε θα μας τα επιστρέψετε…
Οι χώρες είναι «εγκλωβισμένες» και ο στόχος είναι να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των πιστωτών. Αυτή είναι η Νεοφιλελεύθερη λύση που εφαρμόζουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Χωρίς πραγματική οικονομική ανάκαμψη, περισσότερη φτώχεια και ανεργία παγκοσμίως.
Στις πρόσφατες εξελίξεις, οι υπουργοί οικονομικών της G20, αποφάσισαν να «θέσουν σε αναστολή» την αποπληρωμή των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους των φτωχότερων χωρών του κόσμου. Δεν έχει προβλεφθεί η ακύρωση του χρέους.
Ακριβώς το αντίθετο. Η στρατηγική συνίσταται στη δημιουργία χρέους.
Αυτή η κρίση τελικά θα επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση του κράτους. Μια νέα παγκόσμια τάξη αποσταθεροποιεί ολόκληρο το οικονομικό τοπίο. Υπονομεύει τα συστήματα υγείας, τα κοινωνικά ιδρύματα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε πτώχευση.
Τι είδους κόσμος μας περιμένει;
Μια διαβολική «Νέα Παγκόσμια Τάξη» στη δημιουργία όπως προτείνει ο Henry Kissinger; (Γνώμη WSJ, 3 Απριλίου 2020): «Η πανδημία Coronavirus θα αλλάξει για πάντα την παγκόσμια τάξη»
Θυμηθείτε την ιστορική δήλωση του Kissinger του 1974: «Ο πληθυσμός πρέπει να είναι η υψηλότερη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Τρίτου Κόσμου». (Μνημόνιο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του 1974).
Οι πολιτικές επιπτώσεις είναι εκτεταμένες και ακραίες. Τι είδους κυβερνήσεις θα έχουμε μετά την κρίση;
Ο παγκόσμιος καπιταλισμός έχει κυριαρχήσει. Ο φόβος και ο πανικός επικρατούν. Τα κράτη ιδιωτικοποιούνται και η τάση προς αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης είναι ορατή.
* Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά και με αυτά τα όπλα να πορεύεται στη ζωή. Είναι δημοσιογράφος μέλος των A.E.J. και I.F.J.. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα – μνήμης, μειονότητες, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Είναι μέλος του ΑΚΕΛ Ελλάδος. Email: pallas.eu@gmail.com