15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μαγιορκίνης: «Απορρίπτω τα συμπεράσματα της έκθεσης Λύτρα για τη θνησιμότητα στους εκτός ΜΕΘ»

Ημερομηνία:

«Πόλεμο» στην επιστημονική κοινότητα έχει δημουργήσει η νέα μελέτη των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για τη θνησιμότητα στους ασθενείς με κορωνοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως απορρίπτει τα συμπεράσματα της έκθεσης, σημειώνοντας πως η συνολική θνησιμότητα στην Ελλάδα κινήθηκε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

«Πώς θα μετρήσουμε τη θνησιμότητα, αν δεν τη μετρήσουμε στους ανθρώπους που διασωληνώθηκαν;», ρώτησε τον καθηγητή ο Γιάννης Ντσούνος, με τον Μαγιορκίνη να απαντά:

«Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει η λεγόμενη υπερβάλλουσα θνησιμότητα, που μελετάτε από διεθνείς οργανισμούς.

Στην Ελλάδα, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ήταν κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλες χώρες είχαν πολύ μεγαλύτερη π.χ Ισπανία, Ιταλία.

Αν αυτό που καταγράφεται στη μέλετη ίσχυε στη “μεγάλη εικόνα”, θα βλέπαμε μεγάλη αύξηση στην υπερβάλουσα θνησιμότητα, την οποία δεν έχουμε δει.

Αυτά που βλέπουμε είναι διαφορές που έχουν καταγραφεί και αλλού. Τα πιο έμπειρα κέντρα διασωληνώνουν με καλύτερα κριτήρια, κάποιοι γιατροί έχουν μεγαλύτερη εμπειρία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει η πιθανότητα θανάτου.

Η συνολική πιθανότητα θανάτου δεν διαφοροποιείται. Απορρίπτω τα συμπεράσματα της έρευνας, όχι τα ευρήματά της».

Πολιτική… θύελλα με την προηγούμενη έρευνα

Να σημειωθεί πως και η προηγούμενη έρευνα των Λύτρα – Τσιόδρα με το ίδιο θέμα είχε προκαλέσει μία πολιτική… θύελλα.

Συγκεκριμένα, την 1η Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση για τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας είχε ισχυριστεί από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα.

Μάλιστα, ειρωνευόμενος τον Αλέξη Τσίπρα που ζητούσε συγκεκριμένα στοιχεία για το τι γίνεται στις ΜΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε στοιχεία. «Εκτός και αν έχετε εσείς να μας δώστε», είχε πει απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, στις 14 Δεκεμβρίου ο Λύτρας δημοσιοποίησε μέσω Twitter τη μελέτη, λέγοντας στις αναρτήσεις του πως η κυβέρνηση την είχε στα χέρια της από τον Μάιο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...