14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μαζική η εκδήλωση για τους νέους αρχιτέκτονες στα Χανιά

Ημερομηνία:

Διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών θα βρουν στην αγορά εργασίας οι απόφοιτοι των αρχιτεκτονικών σχολών καθώς η οικονιμική κρίση και οι πολιτικές της διέλυσαν ότι μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον τους. Στην εκδήλωση της «Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης» που συμμετέχει στην «Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης» συζητήθηκε το θέμα: «Αρχιτεκτονική σε κρίση και αρχιτεκτονική στα χέρια μας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απρίλη στο χώρο εκδηλώσεων του Κοινωνικού Στεκιού στα Χανιά.

Από μεριά της Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης τονίστηκε ότι «Η ασκούμενη αρχιτεκτονική στα πλαίσια του συστήματος, υποχρεώνεται να προσαρμόζεται σε αυτό. Είναι επόμενο και η αρχιτεκτονική παιδεία σήμερα να μην εστιάζει στα κοινωνικά προβλήματα με αποτέλεσμα ο αρχιτέκτονας  να μη συνθέτει με κοινωνικό έρεισμα και να καταλήγει έρμαιο των εκάστοτε τάσεων που επιβάλλει η αγορά». Για την αλλαγή κατεύθυνσης του ρόλου του επαγγέλματος προστέθηκε ότι «Είναι απαραίτητο λοιπόν, όλοι εμείς ως αρχιτέκτονες να συμμετέχουμε και οι ίδιοι ενεργά σε συλλογικά εγχειρήματα όπως οι λαϊκές συνελεύσεις και τα κινημάτα πόλης, όχι μόνο με την ταυτότητα του κατοίκου αλλά και με την ταυτότητα του συμβούλου του κινήματος σε θέματα αρχιτεκτονικής και χώρων. Να ενστερνιζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για τις λαϊκές απαιτήσεις πρωτοστατώντας σε διεκδικήσεις (όπως το δικαίωμα στη στέγη για όλους).»
Ο Κώστας Σαμδάνης, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Μακεδονίας επισήμανε στην εισήγηση του ότι «οι κυβερνήσεις κάνουν πολλά προκειμένου να αποσυνδέσουν την επαγγελματικής μας δραστηριότητα από την ύπαρξη του πτυχίου.» Σημείωσε επίσης πως στόχος τους είναι να «μετατρέψουν το πτυχίο μας σε ένα απλό κουρελόχαρτο, να μην υπάρχει καμία κοινή βάση διεκδίκησης, να είμαστε κατακερματισμένοι, να είμαστε πλήρως υποταγμένοι στις διαθέσεις του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Έχει ιδιαίτερη αξία για τους φοιτητές των αρχιτεκτονικών σχολών να υπερασπιστούν το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών γιατί αν σπάσουν τα ενιαία προγράμματα τότε θα λειτουργήσουν νομιμοποιητικά προς την κατεύθυνση της «σεμιναροποίησης» του επαγγέλματος και οι αρχιτέκτονες θα μπουν σε ένα διαρκές κυνήγι σεμιναρίων. Το ενιαίο πρόγραμμα δεν είναι λύση για τα προβλήματα αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση. Μισθωτές, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενοι έχει πολύ μεγάλη σημασία να στήσουμε ένα μπλοκ αγώνα που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα μας».
Ο Κωστής Μασούρας αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ μίλησε για την αρχιτεκτονική εκπαίδευση που παρέχεται στις σχολές και έκανε ιδιαίτερη ανάλυση στα εργασιακά δικαιώματα τους τονίζοντας πως το 90% των αποφοίτων των αρχιτεκτονικών σχολών δυσκολεύεται να ζήσει με βάση την εργασία του είτε είναι μισθωτό, είτε αυτοπασχολούμενο.
Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...