14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μαζική η συμμετοχή των Χανιωτών στις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην Ανατολική Τάφρο | Φωτός

Ημερομηνία:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ της ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ στα Χανιά, το διήμερο 17-18 Σεπτέμβρη στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, με σύνθημα «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς – Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό»! Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εκδηλώσεις, ενώ τηρήθηκαν στο ακέραιο όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας ενάντια στην πανδημία.  Επίσης, συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.

Το ενδιαφέρον εργαζομένων και νεολαίας κέντρισε η μεγάλη έκθεση με τίτλο:

«Σοσιαλισμός: Η ρεαλιστική απάντηση τον 21ο αιώνα!». Στην αρχή της έκθεσης μια… «ανασκόπηση» της χρονιάς που μας πέρασε έδινε την έναρξη της μεγάλης συζήτησης στο ερώτημα «ποια είναι η αιτία αλλά και ποια η διέξοδος από αυτά που ζούμε σήμερα». Στην συνέχεια δίνονταν η δυνατότητα στους επισκέπτες, μέσα από την παρακολούθηση των ενοτήτων της έκθεσης, με στοιχεία, φωτογραφικό υλικό και κείμενα να προσεγγίσει ο επισκέπτης την πολιτική πρόταση του Κόμματος για το Σοσιαλισμό. Οργανώθηκαν σειρά ξεναγήσεων και συζητήσεων.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, την πρώτη μέρα με θέμα «Η πάλη για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!» και τη δεύτερη μέρα στο μαθητικό στέκι, με τίτλο: «Είμαστε ένας στρατός ονειροπόλων, γι’ αυτό και είμαστε ανίκητοι!».

Και τις δύο μέρες στον χώρο λειτούργησε Παιδότοπος, που στο πρόγραμμά του περιείχε αφήγηση παραμυθιού, πήλινες κατασκευές, κατασκευές μουσικών οργάνων, ενώ η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη.

Αντίστοιχα, οι νεαροί φίλοι του Κόκκινου Αερόστατου, μετατράπηκαν σε μικρούς δημοσιογράφους. Τα δημοσιογραφικά μπλοκάκια, μαγνητοφωνάκια και οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά, για να καλύψουν όλη τη θεματολογία του Φεστιβάλ, ενώ στην εφημερίδα τους ξεχωριστή θέση κατέχει ένα πλούσιο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, 8 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Δεν ξεχνάμε!», που έστειλε το ηχηρό μήνυμα «Καμία επανάπαυση! Αγώνας ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά!».

 

rpt

 

"google ad"

Όσο αφορά στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε συγκινητικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με ερμηνευτές τους Τάσο Ψαλλιδάκη, Εμμανουέλα Βαρδουλάκη και στο πιάνο, ο σολίστ Γιώργος Σαλτάρης και ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά.Αντίστοιχα, τη δεύτερη μέρα την πρώτη του εμφάνιση έκανε το νεανικό συγκρότημαEdge Of Within. Στη συνέχεια η βραδιά έκλεισε με μεγάλη συναυλία με τη Ματούλα Ζαμάνη και το συγκρότημά της. Τη συναυλία «άνοιξε» η Εμμανουέλα Νινιράκη.

Για ακόμα μια χρονιά, το Βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, με την ιδιαίτερη θεματική διαμόρφωσή του, έδινε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με παλαιότερες αλλά και νέες εκδόσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και να ανακαλύψουν τίτλους βιβλίων όλων των κατηγοριών και για όλες τις ηλικίες.

Οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ και μέσα από το διήμερο Φεστιβάλ έστειλαν το μήνυμα της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Ξεχωριστό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έπαιξε και η παρουσία του παραρτήματος του ΚΕΘΕΑ με ενημερωτικά φυλλάδια και υλικό, καθώς και με πλούσιες συζητήσεις που αναπτύχθηκαν στο αντίστοιχο στέκι.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Χανιά κορυφώθηκαν με τη μεγάλη κεντρική ομιλία από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το Σάββατο. Μεταξύ άλλων στην ομιλία του αναφέρθηκε στα εξής:

«Απευθυνόμαστε στο λαό των Χανίων, τους νέους και τις νέες, την εργατική τάξη, τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και αγρότες, τους συνταξιούχους, όλους αυτούς που δίνουν τη μάχη της ζωής αντιμέτωποι με πολλά και χρόνια προβλήματα, ανησυχούν και αγανακτούν με την πολιτική που τους φορτώνει συνεχώς νέα βάρη.

Οι αστικές κυβερνήσεις δίνουν η μια την σκυτάλη στην άλλη και η πολιτική τους χειροτερεύει η ζωή των εργατικών λαϊκών οικογενειών, ενώ οι ανάγκες διευρύνονται. Υπάρχει χάος ανάμεσα στο σημερινό επίπεδο ζωής και στις δυνατότητες της εποχής μας, τις δυνατότητες που δημιουργεί ο πλούτος που παράγει ο λαός μας, η επιστήμη και η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας. Ζούμε στον 21ο αιώνα και θα μπορούσαν οι νέοι και οι νέες να μορφώνονται πραγματικά, να σπουδάζουν δωρεάν, να μην τους βασανίζουν οι ταξικοί φραγμοί, η αγωνία για το μέλλον τους. Θα μπορούσε να είναι καθολικό το δικαίωμα της σταθερής, της μόνιμης εργασίας, να είχε εξαλειφθεί η εκμετάλλευση, η ανεργία, να είχε μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος και να αξιοποιείται ο ελεύθερος χρόνος δημιουργικά. Θα μπορούσε ο λαός να απολαμβάνει δωρεάν, αναβαθμισμένες υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης, υγείας, πρόνοιας, να υπάρχει αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση, υποδομή για λαϊκό αθλητισμό και πολιτισμό. Θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί η ισοτιμία των γυναικών.

Να μη στενάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά από την αβάσταχτη φορολογία, τα χρέη, τον κίνδυνο των πλειστηριασμών, να ζούνε ανθρώπινα οι συνταξιούχοι, να μην αντιμετωπίζει ο λαός τον κίνδυνο των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τα βάρη  του κυνηγητού των στρατιωτικών εξοπλισμών, να μην καταβάλλει η χώρα μας 6 δις ευρώ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, να ζούμε ειρηνικά με τους γειτονικούς λαούς.

Αυτά κι άλλα πολλά μπλοκάρει ο Καπιταλισμός, το βάρβαρο σύστημα που ζούμε.  Αυτός καταπατά τις λαϊκές ανάγκες, τις θυσιάζει για τα κέρδη των λίγων , αυτών που έχουν την εξουσία και τα μέσα παραγωγής, τα οικονομικά εργαλεία στα χέρια τους. Αυτά τα αδίσταχτα συμφέροντα έχουν υπηρετήσει τόσα χρόνια και υπηρετούν σήμερα οι αστικές κυβερνήσεις και κόμματα.

Όλοι τους έχουν δοκιμαστεί !

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ, φόρτωσαν δύο καπιταλιστικές κρίσεις στις πλάτες του λαού, μνημόνια, εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους, οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες πληρώνουν την ανάπτυξη αυτού του άδικου συστήματος. Καταργούνται θεμελιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Οι απολογητές του συστήματος καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες, καταφεύγουν στην καταστολή, στον αντικομμουνισμό, για να εμποδίσουν την ταξική πάλη, την κοινωνική πρόοδο.

Στην πράξη αποδείχθηκε πως είτε με περιοριστική είτε με επεκτατική οικονομική πολιτική ο λαός πληρώνει τα βάρη της κερδοφορίας, των επενδύσεων, της επέκτασης των σχεδίων των οικονομικών ομίλων. Η κυβέρνηση σήμερα ταΐζει το μεγάλο κεφάλαιο με άλλα 40 δισ. ευρώ του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει έμμεσα και άμεσα ο λαός μέσα από τη φορολόγησή του, με προαπαιτούμενα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Τεράστια ποσά κατευθύνονται στους καπιταλιστές,  στην λεγόμενη “Πράσινη” και “Ψηφιακή οικονομία”. Σ’ αυτό συμφωνούν η ΝΔ , ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ , το ΜΕΡΑ 25. “Πράσινη  Οικονομία” και ξερό ψωμί, πράσινοι φόροι και νέα χαράτσια, στο όνομα της κλιματικής κρίσης και της προστασίας του περιβάλλοντος που καταστρέφουν τα μεγάλα συμφέροντα, το κυνήγι του κέρδους.

Με αυτήν την άθλια κατάσταση αναμετριόμαστε, αυτή επιβάλλεται να αμφισβητηθεί μαζικά, να συμπορευτούν οι νέοι και νέες, οι λαϊκές δυνάμεις με το ΚΚΕ στην καθημερινή δράση, να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό -κομμουνισμό που είναι το μέλλον των λαών.

……………….

Το ΚΚΕ, η κομματική οργάνωση,  ο κομμουνιστής βουλευτής στην Κρήτη, έχουν  αναδείξει αυτά τα προβλήματα, το κόμμα μας βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους και διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στήριξε  αποφασιστικά την εργαζόμενη σε μεγάλο ξενοδοχείο στον Πλατανιά που απολύθηκε γιατί παλικαρίσια διεκδίκησε να δουλεύει 8ωρο και να πληρώνονται οι υπερωρίες.

……………………………….

Η αμερικάνικη βάση στη Σούδα που ο πρέσβης των ΗΠΑ Πάιατ αποκαλεί “σμαράγδι” της Μεσογείου είναι κέντρο ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, προκαλεί μεγάλους κινδύνους για τον κρητικό λαό, για τη χώρα μας. Είναι βάση αμερικανονατοικών πλοίων και αεροσκαφών, πυρηνικών υποβρυχίων και αεροπλανοφόρων, πτήσεων κατασκοπευτικών και άλλων αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα.

Τη βάση της Σούδας που είναι κρίκος στην πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, ετοιμάζεται να αναβαθμίσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας ,  με 5ετή ισχύ και νέες βάσεις του θανάτου σε πολλά σημεία της χώρας, πυρηνικά όπλα στον Άραξο ή τη Σούδα.

Γι’ αυτά τα εγκληματικά σχέδια έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων και ο λαός μας δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων γίνεται στο πλαίσιο του λεγόμενου “στρατηγικού διαλόγου” ΗΠΑ -Ελλάδας που εγκαινίασε και υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για ποια ανταλλάγματα και αντισταθμιστικά οφέλη μιλούν οι υποστηριχτές του ευρωατλαντισμού, η περιφερειακή και τοπική διοίκηση που δεν χάνουν ευκαιρία να υποδεχθούν τα αμερικάνικα δολοφονικά εργαλεία; Παίζουν πολύ επικίνδυνα “παιχνίδια” και αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες. Δεν υπάρχει αντισταθμιστικό όφελος όταν χρησιμοποιείται ο τόπο σου για να βομβαρδίζονται, να σκοτώνονται γειτονικοί λαοί, να δολοφονούνται παιδιά.

…………………………

Όλοι ξέρουμε ότι τα Χανιά, η Κρήτη είναι στο μάτι του κυκλώνα, η χώρα μας έχει στοχοποιηθεί και είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου που τόνισε πως “οι ευρωπαϊκές χώρες που συμφωνούν με την ανάπτυξη αμερικάνικων πυραύλων θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εκτίθενται σε απειλή πιθανού ανταποδοτικού χτυπήματος”. Αποκτά μεγάλη σημασία η οργάνωση της αντιπολεμικής  αντιιμπεριαλιστικής πάλης σε κάθε περιοχή, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το ξήλωμα των αμερικάνικων βάσεων, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να μοιράσει τίποτα με τον τουρκικό λαό, με τους άλλους λαούς. Αντίθετα, οι λαοί μπορούν να δυναμώσουν την κοινή τους πάλη κατά των εκμεταλλευτών τους και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, να διαμορφώσουν τους όρους για αμοιβαία επωφελείς σχέσεις και σ’ αυτήν την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...