22.8 C
Chania
Saturday, October 5, 2024

ΜΑΚΑΡΙΕΣ ΨΥΧΕΣ: Δέσποινα Χαραλαμπίδου – Μια αφοσιωμένη στην Εκκλησία ψυχή

Ημερομηνία:

   Στις 30 Οκτωβρίου μετέστη, από την επίγεια στρατευομένη εκκλησία στην ουράνια θριαμβεύουσα, μια αγιασμένη ψυχή η αξιομακάριστη Δέσποινα Χαραλαμπίδου το γένος Παπουτσάκη, καταγομένη και εν ζωή κάτοικος Δελιανών Κισάμου.  Είχα την χαρά, και ευλογία, να την είχα συνεργάτιδα κατά τα έτη της ταπεινής διακονίας μου στην ενορία Δελιανών –Πανεθύμου Κισάμου, με την ανεκτίμητη προσφορά της, το δόσιμό της στην εκκλησία και μάλιστα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, όπου έμενε δίπλα ακριβώς απ’ αυτήν. Μια σωστή διακόνισσα. Μια αφοσιωμένη στην εκκλησία ψυχή, πολύτιμη συνεργάτης του εκάστοτε εφημερίου με τελευταίον τον φιλοάγιον και φιλακόλουθον, αιδεσιμότατον π. Μιχαήλ Μαλανδράκη.

   Πολλές φορές φιλοξενήθηκα στο σπίτι της και χαιρόμουνα την νοικοκυροσύνη της, την απλότητα και εγκαρδιότητά της, την ηρεμία και την τάξη της. Δίπλα της ο μακαριστός ήδη σύζυγός της Χαράλαμπος (απέθανε το 1988), ευγενής, γλυκύς, φιλόξενος και καλόκαρδος. Καλά κι ευλογημένα τα παιδιά τους η Πολυτίμη, που υπήρξε και μαθήτριά μας στο Γυμνάσιο Καστελίου Κισάμου, και η Ευανθία.

   Επέρασε πολλούς πόνους και δοκιμασίες η αγιασμένη Δέσποινα. Εκτός από την απώλεια του άνδρα της, είχε και τον θάνατον του συζύγου της κόρης Πολυτίμης, του Χρήστου Παντελάκη (το 2002) κατοίκου εν ζωή Πανεθύμου Κισάμου, ενός πολύτιμου εργάτη της κοινωνίας και της εκκλησίας. Και το τελευταίο δράμα της: Πριν ακριβώς εννέα μήνες επέθανε η κόρη της Ευανθία. Όμως, πάντα όρθια, γιατί επίστευε ολόψυχα στον Θεό και ετηρούσε κατά γράμμα το θέλημά Του, τύπος και υπογραμμός και παράδειγμα για όλους μας.

   Δεν άφηνε ποτέ σβησμένα τα καντήλια του Αγίου Ιωάννου, που τον περιποιούτανε καλύτερα από το σπίτι της. Σε κάθε λειτουργία πρώτη και πρωί πρωί να τα ετοιμάσει όλα και να κρατά το πρόσφορο, που η ίδια έφτιαχνε. Μετά το «Ευλογητός» του ιερέως έλεγε από στήθους τον «Εξάψαλμον» όρθια κοντά στην Ωραία Πύλη. Κι αυτό γινότανε μέχρι και την παραμονή που υπέστη το εγκεφαλικό, που σε λίγες ημέρες την οδήγησε στα ουράνια σκηνώματα. Την χάσαμε όλοι μας. Πονούμε όλοι μας, μα την κέρδισε ο ουρανός και την καλωσορίζουν ασματικώς οι άγγελοι με πρωτοστάτη τον Άγιον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που του είχε δοθεί ολοκληρωτικά.

   Σεβαστή και αγαπημένη από όλους μας αληθινή αρχόντισσα Δέσποινα: Σου χρωστάμε πολλά. Επρόσφερες αμέτρητα και ανεκτίμητα. Αιωνία και μακαρία η μνήμη σου. Σ’ Ευχαριστούμε από καρδιάς.

Αρχιμανδρίτης

Ιγνάτιος Θεμ. Χατζηνικολάου

Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαστικός επιμελητής ξεσήκωσε τους πολιτικούς μηχανικούς των Χανίων

Απερίγραπτες συμπεριφορές βίωσαν σήμερα πολιτικοί μηχανικοί των Χανίων. Σύμφωνα με...