15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μακρόν: Αναπόφευκτος ο λιμός σε 12 με 18 μήνες αν η Ρωσία δεν δείξει υπευθυνότητα – Προειδοποίηση από G7

Ημερομηνία:

Οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομάδα των Επτά και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινό ανακοινωθέν, δηλώνοντας έτοιμοι να επιβάλουν «περαιτέρω κυρώσεις εάν χρειαστεί» κατά της Ρωσίας.

Υπενθύμισαν «τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει και που μας προστατεύουν όλους».

Συμπλήρωσαν πως «δεν θα φείδονταν προσπαθειών» για να καταστήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, «υπεύθυνους» για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο», διαβεβαίωσαν οι ηγέτες της G7. «Ο ρωσικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχουμε τίποτε εναντίον του», πρόσθεσε η G7 μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Όλες οι χώρες δηλώνουν έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, δήλωσαν.

Αναφορικά με την ενέργεια, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.

Πρόσθεσαν ότι θα αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.

Για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μιλά ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, ως αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα. Συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρωσία εφόσον ο κλάδος τους δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Επεσήμανε ωστόσο το «ρίσκο» που αφορά στη φήμη και στην υπόληψη των εταιρειών που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία.

"google ad"

Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.

Ο Ζελένσκι ζητά όπλα από τη G7

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες της G7 να δώσουν στην Ουκρανία όπλα για να υπερασπίσουν τη χώρα του από τον Ρώσο εισβολέα, ώστε να μην αναγκασθούν να εξοπλίσουν και άλλες χώρες, δήλωσε στην ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης προς την σύνοδο της G7, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinfrom.

«Είναι καλύτερο να δώσετε τώρα στην Ουκρανία μια τέτοια υποστήριξη σε όπλα τα οποία πράγματι χρειαζόμαστε, από το να ψάχνετε να δίνετε όπλα σε άλλες χώρες. Εννοούμε την Γεωργία, την Μολδαβία, τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τις χώρες της Κεντρικής Ασίας», δήλωσε ο Ζελέσνκι.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, όπως ζητά η Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ειρήνη στην ανατολική Ευρώπη.

«Αυτό είναι προς το συμφέρον μας. Αυτό είναι προς το δικό σας συμφέρον. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των δημοκρατιών. Επειδή οι δημοκράτες πρέπει να ξέρουν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους. Η ελευθερία πρέπει να είναι εξοπλισμένη. Η ζωή πρέπει να νικήσει τον θάνατο».

Επιπλέον, τόνισε οι Ρώσοι κατακτητές καθημερινά μεταφέρουν στα εδάφη τους Ουκρανούς, από τους οποίους παίρνουν τα τις ταυτότητες τους και τα τηλεφώνα τους και στην συνέχεια προσπαθούν να τους επιστρατεύουν εντάσσοντας τους στον δικό τους στρατό, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του μέσω βιντεοδιάσκεψης στην σύνοδο των της G7, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον ακριβή αριθμό των Ουκρανών που έχουν εκτοπισθεί. Τους ανθρώπους εκείνους τους οποίους οι Ρώσοι δια της βίας μεταφέρουν καθημερινά στο έδαφος τους, τους παίρνουν τα έγγραφα, τους τα παίρνουν όλα , τα κινητά τους τηλέφωνα και μετά τους στέλνουν σε διάφορες περιοχές. Και στην συνέχεια μάλιστα προσπαθούν να τους εντάξουν στον στρατό τους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι Ρώσοι οπαράνομα απαγάγουν παιδιά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του έχουν απαχθεί περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...