17.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Μανέ: Προσωπογραφώντας τη ζωή

Ημερομηνία:

Royal Academy of Arts. Λονδίνο 26 Ιανουάριου – 14 Απριλίου 2013

Του Γιάννη Τζωρτζακάκη

Η Βασιλική ακαδημία των τεχνών (The Royal Academy of Arts) παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο αφιερωμένη στον Εντουάρντ Μανέ (Édouard Manet, 1832 – 1883) και στις προσωπογραφίες του. Η έκθεση εξετάζει τη σχέση των πορτραίτων με τη σύγχρονη ζωή του ζωγράφου, θεωρώντας τα εικονιζόμενα πρόσωπα ως ηθοποιούς που αφηγούνται ένα σύγχρονο τρόπο ζωής τους, ανάμεσα στον «ρεαλισμό» και τη «μοντερνικότητα».

Η έκθεση Μανέ: Προσωπογραφώντας τη ζωή (Manet: Portraying Life) περιλαμβάνει πάνω από πενήντα πορτραίτα από όλο το εύρος της καλλιτεχνικής τους ζωής και καριέρας, από την αρχή μέχρι τη δημιουργία του αρχετυπικού προτύπου που όλοι έχουμε στο μυαλό μας ως Μανέ. Η έκθεση συμπληρώνεται από σχέδια, παστέλ και σύγχρονες φωτογραφίες, ενώ φέρνει κοντά και παρουσιάζει έργα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές από την Ευρώπη, την Ασία, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η έκθεση οργανώνεται θεματικά, εξερευνώντας τον κόσμο του Μανέ και το πνευματικό, εικαστικό, κοινωνικό και πολιτικό τοπίο στο Παρίσι του δέκατου –ενάτου αιώνα. Διαφορετικές ενότητες εστιάζουν στον Καλλιτέχνη και την οικογένεια του, με πορτραίτα, όπως της γυναίκας του Suzanne Leenhoff Manet και του «θετού» του γιού Léon Koëlla Leenhoff, στον Μανέ και τους καλλιτέχνες φίλους του, περιλαμβάνοντας τους Berthe Morisot, Eva Gonzalès και Claude Monet, στον Μανέ και τους λογοτέχνες και «θεατρικούς» φίλους του  (όπως οι Emile Zola, Zacharie Astruc, Théodore Duret, George Moore, Stéphane Mallarmé και Fanny Clauss, Πορτραίτα κύρους, όπως των Georges Clemenceau, Henri Rochefort και Antonin Proust), και τέλος συναντάμε τον Καλλιτέχνη και τα μοντέλα του, όπου περιπλανάει πορτραίτα των Méry Laurent, της Isabelle Lemonnier και της Victorine Meurent.

Η έκθεση Manet: Portraying Life οργανώθηκε από τη Royal Academy of Arts, London σε συνεργασία με το Toledo Museum of Art, Ohio, και πραγμοποιείται με την «ευγενική» χορηγία της BNY Mellon (μέλος της The Bank of New York Mellon Corporation). Το τελευταίο μουσείο είχε μάλιστα πρόσφατα «φιλοξενήσει» την ίδια έκθεση, από 7 Οκτωβρίου 2012 έως 1 Ιανουάριου 2013, υπό την «ευγενική» χορηγία των Block Communications Inc. και BP αυτή τη φορά. Στο ίδιο μουσείο, η έκθεση πλαισιώθηκε με μια μικρότερη έκθεση, με δωρεάν είσοδο, [Εικονογραφημένες] Εκδόσεις και συγγραφείς την εποχή του Μανέ (Prints and Authors from the Time of Manet, 13 Σεπτέμβριου 2012 – 13 Ιανουάριου 2013).

Εικόνα: Édouard Manet, Berthe Morisot (λεπτομέρεια), 1872, λάδι σε καμβά, 55.5 x 40.5 εκ., Musée dOrsay, Paris. Acquis avec la participation du Fends du Patrimoine, de la Fondation Meyer, de Chine Times Group et dun mécénat coordonné par le quotidien Nikkei, 1998. Photo © RMN (Musee d’Orsay) / Hervé Lewandowski.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα Χανιά ο Κώστας Λαπαβίτσας στις 23 Μαΐου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας θα βρεί...

Οι κορυφαίοι του στίβου την Κυριακή στα «Βενιζέλεια»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και φέτος οι διεθνείς...