25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

«Μανία» Γεωργιάδη για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ: Τροπολογία επιτρέπει χιλιάδες προσλήψεις ιδιωτών με… μπλοκάκι

Ημερομηνία:

Τροπολογία δίνει το «πράσινο φως» για προσλήψεις χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών στο ΕΣΥ αλλά και τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΔΥ, τον ΕΟΦ, τον ΙΦΕΤ και άλλους Οργανισμούς.

Ουσιαστικά η τροπολογία «κλείνει το μάτι» σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την είσοδο τους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στα νησιά και τις ορεινές περιοχές.

Η τροπολογία φανερώνει για μία ακόμα φορά την εμμονή του Άδωνι Γεωργιάδη να μετατρέψει το ΕΣΥ σε ημι-ιδιωτικό” σύστημα υγείας, αποδυναμώνοντας το δημόσιο (και δωρεάν) χαρακτήρα του. Αν και έμπειροι και ψύχραιμοι παράγοντες του ιατρικού κόσμου εκτιμούν ότι η νέα ιδέα του υπουργού Υγείας δεν πρόκειται να προχωρήσει, καθώς ελάχιστοι ιδιώτες θα δεχθούν να εργαστούν στις συνθήκες, που περιγράφει η τροπολογία, το βασικό πολιτικό μήνυμα είναι πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να “πολιορκεί” το ΕΣΥ με κινήσεις που θα εισάγουν ή θα ενισχύουν την ιδιωτικοποίησή του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία με ημερομηνία 22 Μάϊου 2024, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, φαίνεται, ότι τελικά κάνει πράξη την πρόσφατη απειλή του προς τους αναισθησιολόγους των δυο νοσοκομείων Παίδων «Άγια Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», ότι θα απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Θυμίζουμε ότι οι αναισθησιολόγοι από την προηγουμένη εβδομάδα είχαν εξαγγείλει κινητοποιήσεις για αναστολή των τακτικών χειρουργείων, με αίτημα την άμεση πρόσληψη της συγκεκριμένης ειδικότητας αλλά και νοσηλευτών. Ωστόσο με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η στάση εργασίας των εργαζομένων στο «Αγλαΐα Κυριακού», στις 27 Μαΐου κρίθηκε παράνομη. Οι εργαζόμενοι δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. Έχοντας την υποστήριξη της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αμέσως προγραμμάτισαν στάση εργασίας για τη Δευτερά 3 Ιουνίου, όπου και θα αναστείλουν τα τακτικά χειρουργεία από τις 08.00 έως και τη 13.00. Η κίνηση αυτή εκνεύρισε τον υπουργό Υγείας ο οποίος τους απείλησε, χθες, ότι θα απευθυνθεί σε ιδιώτες.

Τι λέει η τροπολογία

Συγκεκριμένα στο σχέδιο Νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο: «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρύθμισης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από έκτακτες περιστάσεις» αναφέρεται στο άρθρο 3 ότι: «Τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών ή των περιοχών καθώς και «ο Ε.Ο.Δ.Υ., ο Ο.ΚΑ.ΝΑ., το Κ.Ε.Θ.Ε.Α., η Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε., η Ε.Κ.Α.Π.Τ.Υ. Α.Ε. ο Ε.Ο.Φ., η Ι.Φ.Ε.Τ. ΜΑΕ, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), το «Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας» και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.», δύνανται για την κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό και για τη λειτουργία τους, εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό τους, να συνεργάζονται με καθεστώς έκδοσης από αυτούς δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους».

Αναλυτικά στο άρθρο 3 αναφέρονται όλες οι ιατρικές ειδικότητες, αντινοθεραπευτές, βιολόγοι, οδοντίατροι, ΤΕ Ραδιολόγοι, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, πληρώματα ασθενοφόρων, λογιστές αλλά και τεχνικές ειδικότητες ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οδηγοί κλπ.

Είναι γεγονός ότι η τροπολογία αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν την έναρξη -και ημερολογιακά- του Καλοκαιριού, όπου αναμένεται τα νησιά και οι παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της χώρας, να κατακλιστούν από Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Ωστόσο παραμένουν και φέτος δραματικά οι ελλείψεις σε γιατρούς σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες, νοσηλευτές, εργαστηριακούς, τεχνικό προσωπικό στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία.

Φαίνεται λοιπόν ότι το μπλοκάκι είναι μια κάποια λύση, για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και ένα ηχηρό μήνυμα προς την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που ζητάνε επανειλημμένα μόνιμες προλήψεις.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...