13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μανιάτης: «Ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης»

Ημερομηνία:

Την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας παρουσίασε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συναντήθηκε με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο» τόνισε,  μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μανιάτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ έπειτα από πρόσκληση του αμερικανού ομολόγου του, δρ Έρνεστ Μονίζ, έκανε εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ενώπιον πυκνού ακροατηρίου παραγόντων στον τομέα της ενέργειας, αναλυτών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών.

Είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τον «κορυφαίο ρόλο» της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Πρόκειται, όπως είπε, για «θέμα άμεσης προτεραιότητας της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας» που αναπτύσσεται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

  • η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο
  • η Ελλάδα αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς
  • η Ελλάδα αναδύεται σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης (τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου, αγωγοί αερίου και ηλεκτρισμού), προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Ο κ. Μανιάτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον «νέο ενεργειακό ρόλο» της χώρας ως «πύλης εισόδου» φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, ιδιαίτερα με την υλοποίηση του ελληνο-βουλγαρικού διαδρόμου και ακολούθως την επέκταση αντίστοιχων συνδέσεων προς Ρουμανία και Ουγγαρία.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τους eυρωπαίους καταναλωτές.

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στα «πρόσφατα επιτεύγματα» της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και Νότια της Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκαν και οι νέες δυνατότητες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά θετικές προοπτικές σ’ αυτό τον τομέα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος καταδίκασε απερίφραστα τις «πρόσφατα προκλητικές και παράνομες, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειες της Τουρκίας» και επανέλαβε τις «σαφείς θέσεις» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Στη συνοπτική αναφορά του για τις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, τόνισε ότι το 2014 είναι η χρονιά που η Ελλάδα «βγαίνει από την κρίση» και μετά έξι χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία «επέστρεψε στην ανάπτυξη», σημείωσε ενδεικτικά, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, πως «καταφέραμε να επιτύχουμε πολύ μπροστά και πάνω από τις προσδοκίες, ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα» και πως «κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα υλοποιήσαμε τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση του CSIS, η Ελλάδα κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της «ανάπτυξης συνεργειών» μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου, με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, ήταν η πρώτη φορά που ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος παρουσίασε τον νέο ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα το μεγάλο αριθμό και το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, όπως επίσης και το γεγονός ότι μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο και μέσω του Διαδικτύου.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Μανιάτης προέβη σε ενημέρωση δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων ήταν εκπρόσωποι του Bloomberg και του Europolitics.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού ΠΕΚΑ στην Ουάσιγκτον συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, με συναντήσεις που θα έχει με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας, τον αμερικανό ομόλογό του δρ Έρνεστ Μονίζ, την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα ενέργειας, Κάθριν Νοβέλι και με την Μισέλ Πατρόν, ειδική σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και διευθύντριας για την Ενέργεια και το Κλίμα. O κ. Μανιάτης θα συναντηθεί επίσης με υψηλόβαθμους εκπροσώπους αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών.

tovima.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ