17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Μανσούρ: Μέρος του λαού η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Ημερομηνία:

Ενωτικός εμφανίστηκε μετά την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ, τονίζοντας πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποτελεί μέρος του λαού της χώρας και είναι ευπρόσδεκτη να συμβάλει στην «οικοδόμηση του έθνους». Παρά τις διακηρύξεις του όμως, οι αρχές προχωρούσαν σεσυλλήψεις ισλαμιστών πολιτικών σήμερα, μία ημέρα μετά τηνανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό. Ηδιεθνής κοινότητα, πάλι, έμοιαζε σήμερα έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα εξουσία στην Αίγυπτο, έστω κι αν πολλές χώρες ζήτησαν να υπάρξει σύντομα επιστροφή στη δημοκρατική διαδικασία. Καμιά μεγάλη δυτική δύναμη δεν έκανε ρητά λόγο για «πραξικόπημα», καθώς οι δημοκρατίες θα ήταν υποχρεωμένες να καταδικάσουν ένα πραξικόπημα.
Ο Μανσούρ ορκίστηκε το πρωί προσωρινός πρόεδρος της χώρας. Σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία, τόνισε επίσης πως «η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αποτελεί μέρος του λαού και είναι προσκεκλημένη να συμμετέχει στην οικοδόμηση του έθνους καθώς ουδείς πρόκειται να αποκλειστεί, κι αν απαντήσει στην πρόσκληση θα είναι ευπρόσδεκτη».

Την ίδια ώρα όμως η κύρια συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων της Αιγύπτου, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, τόνιζε την αντίθεσή της στον αποκλεισμό των ισλαμιστικών κομμάτων από την πολιτική ζωή, έπειτα από τη σύλληψη ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την αναστολή λειτουργίας μέσων ενημέρωσης των ισλαμιστών.

«Επιβεβαιώσαμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτικών οργανώσεων να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και να σχηματίζουν τα δικά τους πολιτικά κόμματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο. «Απορρίπτουμε πλήρως τον αποκλεισμό οποιουδήποτε κόμματος, ιδίως των ισλαμικών πολιτικών οργανώσεων», πρόσθεσε η ίδια οργάνωση.

«Αυτό του οποίου γίνεται μάρτυρας η Αίγυπτος σήμερα δεν είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Ήταν μια απαραίτητη απόφαση που έλαβε η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων για να προστατεύσει την δημοκρατία, να προασπίσει την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα»,πρόσθεσε.

Ένα αιγυπτιακό σαλαφιστικό κίνημα κάλεσε σήμερα τους ισλαμιστές να φύγουν από τους δρόμους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετέδωσε το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Η οργάνωση Ντάουα Σαλαφίγια κάλεσε «όλους τους γιους του ισλαμιστικού κινήματος» να μην θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο και να αντιληφθούν την«πραγματικότητα της αλλαγής η οποία συντελείται στην πολιτική κατάσταση» στην Αίγυπτο. Τους κάλεσε ακόμη να επιδείξουν υπομονή και να «εγκαταλείψουν τις πλατείες και να πάνε στα τεμένη και στα σπίτια τους».
Πιθανότερος μεταβατικός πρωθυπουργός ο Ελ Μπαραντέι

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Ελ Μπαραντέι, 71 ετών, έλαβε εντολή από τη συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας και οργανώσεις, οι οποίες ηγήθηκαν των διαδηλώσεων εναντίον του Μόρσι, να διαπραγματευτεί με τις ένοπλες δυνάμεις και ήταν παρών όταν ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ανακοίνωσε την αποπομπή του προέδρου.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είχε βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης για το έργο του στην IAEA, είναι επίσης μια αποδεκτή προσωπικότητα για τις δυτικές κυβερνήσεις, που έχουν αποφύγει ως τώρα να χαρακτηρίσουν ρητά την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα, επισήμαναν οι πηγές αυτές μετά την ορκωμοσία του Αντλί Μανσούρ. Ο Μανσούρ θα είναι ο προσωρινός πρόεδρος για μια μεταβατική περίοδο, που πάντως δεν είναι εντελώς σαφές πόσο θα διαρκέσει.
Δεν μιλά για πραξικόπημα η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα έμοιαζε σήμερα έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα εξουσία στην Αίγυπτο, έστω κι αν πολλές χώρες ζήτησαν να υπάρξει σύντομα επιστροφή στη δημοκρατική διαδικασία μετά την ανατροπή του Μόρσι. Καμιά μεγάλη δυτική δύναμη δεν έκανε ρητά λόγο για «πραξικόπημα» κατά του ισλαμιστή ηγέτη, καθώς οι δημοκρατίες θα ήταν υποχρεωμένες να καταδικάσουν ένα πραξικόπημα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Έπιασαν τον γαμπρό με κόκα, σχόλασε ο γάμος!

Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο...

Γάζα: Ακόμα ένας όμηρος σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή...

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου – Πώς επηρεάζεται ο πλανήτης μας

Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί...