26.8 C
Chania
Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2026

Μανόλης Χνάρης: Άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών ζητά ο βουλευτής Ρεθύμνης

Ημερομηνία:

Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, ζητώντας την άμεση εξέταση και ενεργοποίηση διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου, Λασιθίου και Ηρακλείου.

Ο βουλευτής αναδεικνύει τη σημαντική μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη κατά την καλλιεργητική περίοδο 2025-2026, καθώς και τις άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία του νησιού. Όπως επισημαίνει ο Μ. Χνάρης, «η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του πρωτογενούς τομέα και βασική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες παραγωγούς», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με την Ερώτηση, το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου, Λασιθίου και Ηρακλείου, «όπου οι ελαιοπαραγωγοί έχουν υποστεί σημαντική απώλεια εισοδήματος, με σοβαρές συνέπειες τόσο για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους όσο και για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη».

Ο Μ. Χνάρης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μελέτη που εκπόνησε η «Ειδική Επιστημονική Ομάδα Εργασίας», η οποία συγκροτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, με τίτλο: «Αποτίμηση μειωμένης παραγωγής στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης για το έτος 2025–2026». Όπως σημειώνει, σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η καταγραφή του μεγέθους της μείωσης της παραγωγής, καθώς και η διερεύνηση των αιτιών που συνέβαλαν σε αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής Ρεθύμνης κρίνει «αναγκαία την ανάδειξη και την αντιμετώπιση των πιθανών αιτιών που οδήγησαν στην προκειμένη μείωση της παραγωγής». Επιπλέον, βάσει και της προαναφερθείσας μελέτης, τονίζει ότι «ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις κλιματικές και εδαφοϋδατικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την κρίσιμη περίοδο πριν από τη συγκομιδή και κατά πόσο αυτές επηρέασαν την τελική παραγωγή».

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό εισόδημα που χάνουν οι ελαιοπαραγωγοί, ο Μ. Χνάρης κρίνει επιτακτική την άμεση εξέταση και ενεργοποίηση των διαδικασιών για την αποζημίωσή τους.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω και δεδομένου ότι «η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα της κρητικής αγροτικής οικονομίας» και καθώς «κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση και η ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη», ο βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

Προτίθεται να εξετάσει και να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών στις ΠΕ Ρεθύμνου, Λασιθίου και Ηρακλείου και αν ναι σε ποιο χρονοδιάγραμμα. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών. Προτίθεται να εξετάσει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την προστασία και τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη.

Η Κοινοβουλευτική Ερώτηση κατατέθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Μανόλη Χνάρη ως Υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων για δασικούς χάρτες και δακοκτονία

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 4 Σεπτεμβρίου για δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο και δακοκτονία.

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: Ρύθμιση οφειλής 67.438 ευρώ με «κούρεμα» 85% για συνταξιούχο ΟΓΑ

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης πέτυχε ρύθμιση οφειλής 67.438 ευρώ με κούρεμα 85% για συνταξιούχο ΟΓΑ. Μηνιαία δόση μόλις 111 ευρώ για 5 χρόνια.

Συνελήφθησαν δύο άτομα για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στο Ηράκλειο

Συνελήφθησαν 32χρονος και ανήλικη στο Ηράκλειο για 6 τηλεφωνικές απάτες. Απέσπασαν κοσμήματα 4.500€ από ηλικιωμένη προσποιούμενοι υπαλλήλους ΔΕΔΔΗΕ και λογιστές.

Η σοπράνο Θεανώ Παπαδάκη και ο πιανίστας Sholto Kynoch στο Φεστιβάλ Κρήτης 2026

Η σοπράνο Θεανώ Παπαδάκη και ο πιανίστας Sholto Kynoch έρχονται στην Κρήτη για το Φεστιβάλ Κρήτης 2026. Συναυλίες και δωρεάν masterclasses σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο.