12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Μανώλης Ανδρουλάκης: Ο Ελληνας πρόξενος στην υπό βομβαρδισμό Μαριούπολη – Ο τελευταίος διπλωμάτης της ΕΕ στην περιοχή

Ημερομηνία:

Η ουκρανική κρίση είχε μόλις ξεκινήσει, αυτό όμως δεν άλλαξε την απόφαση του Μανώλη Ανδρουλάκη για να αναλάβει Γενικός Πρόξενος στην Μαριούπολη. Μία θέση που παρέμενε κενή για περισσότερο από δύο χρόνια. Ωστόσο, κανείς βέβαια – ούτε φυσικά και ο ίδιος – δεν περίμενε τις δραματικές εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας.

Με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία στάθηκε δίπλα στους ομογενείς που αντιμετώπιζαν προβλήματα, βοήθησε τους Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυπταν τα γεγονότα και συντόνισε τις προσπάθειες σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για την ασφαλή μεταφορά όσων επιθυμούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή. “Θα προσπαθήσουμε κάποια στιγμή να γίνει μία εκκένωση, όταν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες”, δήλωνε τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Είναι ο τελευταίος διπλωμάτης της Ε.Ε. που έχει μείνει στην Μαριούπολη, με την Αθήνα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιστρέψει ασφαλής στην χώρα μας. “Είναι δύσκολες οι συνθήκες για την απομάκρυνσή του από την περιοχή. Προσπαθούμε για το καλύτερο”, τόνισε ο Νίκος Δένδιας στην συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό ομόλογο του.

Τα τελευταία 24ωρα ο Μανώλης Ανδρουλάκης βρίσκεται σε καταφύγιο μαζί με ελάχιστους υπαλλήλους του προξενείου. Οι επικοινωνίες είναι δύσκολες ωστόσο ο ίδιος πάντα βρίσκει τον τρόπο να ενημερώνει για την κατάσταση που επικρατεί.

Η αντίδραση του στις πρώτες εκρήξεις

Οι πρώτες εκρήξεις που ακούστηκαν στα περίχωρα της Μαριούπολης δεν πτόησαν τον Έλληνα διπλωμάτη. Έδωσε αμέσως εντολή να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες του προξενείου, ενώ αντικατέστησε την ελληνική σημαία στο εξωτερικού κτηρίου με μία μεγαλύτερη για να είναι περισσότερο ευδιάκριτη στους ομογενείς που χρειαζόντουσαν βοήθεια και στέγη.

Ο ρωσικός κλοιός έσφιγγε ολοένα και περισσότερο γύρω από την Μαριούπολη και ο Έλληνας διπλωμάτης που ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, τον οποίο ενημέρωνε διαρκώς για όλες τις εξελίξεις, ζήτησε την μετεγκατάσταση των διπλωματικών υπηρεσιών σε πιο ασφαλή χώρο. Παράλληλα ο ίδιος οργάνωνε την πρώτη απομάκρυνση των Ελλήνων από την περιοχή. Το προξενείο μεταφέρθηκε στο κτήριο του ΟΑΣΕ το οποίο όμως χτυπήθηκε από σφαίρες κατά την διάρκεια οδομαχιών που μαίνονται στην πόλη.

Από την Ατλάντα στη Μαριούπολη

Είναι άριστος γνώστης της Ρωσικής κουλτούρας, καθώς μιλάει άπταιστα την γλώσσα όπως και τα ουκρανικά, γεγονός που τον βοήθησε να εγκλιματιστεί γρήγορα και να έρθει άμεσα σε επαφή με τους ομογενείς στην Μαριούπολη που φτάνουν τους 10.000 κατοίκους, αλλά και να πληροφορείται απευθείας για τα όσα συνέβαιναν εντός και εκτός Ουκρανίας.

Η σχέση του με μία ακόμη χώρα που συνορεύει με την Ρωσία τον έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του, καθώς η σύζυγός του κατάγεται από το Καζακστάν και ήταν και από πρώτα κράτη που υπηρέτησε ως διπλωμάτης.

thetoc.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...