Η ουκρανική κρίση είχε μόλις ξεκινήσει, αυτό όμως δεν άλλαξε την απόφαση του Μανώλη Ανδρουλάκη για να αναλάβει Γενικός Πρόξενος στην Μαριούπολη. Μία θέση που παρέμενε κενή για περισσότερο από δύο χρόνια. Ωστόσο, κανείς βέβαια – ούτε φυσικά και ο ίδιος – δεν περίμενε τις δραματικές εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας.
Με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία στάθηκε δίπλα στους ομογενείς που αντιμετώπιζαν προβλήματα, βοήθησε τους Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυπταν τα γεγονότα και συντόνισε τις προσπάθειες σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για την ασφαλή μεταφορά όσων επιθυμούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή. “Θα προσπαθήσουμε κάποια στιγμή να γίνει μία εκκένωση, όταν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες”, δήλωνε τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Είναι ο τελευταίος διπλωμάτης της Ε.Ε. που έχει μείνει στην Μαριούπολη, με την Αθήνα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιστρέψει ασφαλής στην χώρα μας. “Είναι δύσκολες οι συνθήκες για την απομάκρυνσή του από την περιοχή. Προσπαθούμε για το καλύτερο”, τόνισε ο Νίκος Δένδιας στην συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό ομόλογο του.
Τα τελευταία 24ωρα ο Μανώλης Ανδρουλάκης βρίσκεται σε καταφύγιο μαζί με ελάχιστους υπαλλήλους του προξενείου. Οι επικοινωνίες είναι δύσκολες ωστόσο ο ίδιος πάντα βρίσκει τον τρόπο να ενημερώνει για την κατάσταση που επικρατεί.
Η αντίδραση του στις πρώτες εκρήξεις
Οι πρώτες εκρήξεις που ακούστηκαν στα περίχωρα της Μαριούπολης δεν πτόησαν τον Έλληνα διπλωμάτη. Έδωσε αμέσως εντολή να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες του προξενείου, ενώ αντικατέστησε την ελληνική σημαία στο εξωτερικού κτηρίου με μία μεγαλύτερη για να είναι περισσότερο ευδιάκριτη στους ομογενείς που χρειαζόντουσαν βοήθεια και στέγη.
Ο ρωσικός κλοιός έσφιγγε ολοένα και περισσότερο γύρω από την Μαριούπολη και ο Έλληνας διπλωμάτης που ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, τον οποίο ενημέρωνε διαρκώς για όλες τις εξελίξεις, ζήτησε την μετεγκατάσταση των διπλωματικών υπηρεσιών σε πιο ασφαλή χώρο. Παράλληλα ο ίδιος οργάνωνε την πρώτη απομάκρυνση των Ελλήνων από την περιοχή. Το προξενείο μεταφέρθηκε στο κτήριο του ΟΑΣΕ το οποίο όμως χτυπήθηκε από σφαίρες κατά την διάρκεια οδομαχιών που μαίνονται στην πόλη.
Από την Ατλάντα στη Μαριούπολη
Είναι άριστος γνώστης της Ρωσικής κουλτούρας, καθώς μιλάει άπταιστα την γλώσσα όπως και τα ουκρανικά, γεγονός που τον βοήθησε να εγκλιματιστεί γρήγορα και να έρθει άμεσα σε επαφή με τους ομογενείς στην Μαριούπολη που φτάνουν τους 10.000 κατοίκους, αλλά και να πληροφορείται απευθείας για τα όσα συνέβαιναν εντός και εκτός Ουκρανίας.
Η σχέση του με μία ακόμη χώρα που συνορεύει με την Ρωσία τον έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του, καθώς η σύζυγός του κατάγεται από το Καζακστάν και ήταν και από πρώτα κράτη που υπηρέτησε ως διπλωμάτης.
Τα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα, είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ας πούμε, η Κρήτη είναι…
Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενδέχεται να αποτελέσει το…
Το Παράρτημα Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων Teleperformance (ΣΕΤΕΠ) εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πρακτικές της εταιρείας, οι…
Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν "ντυθεί" ξανά στα λευκά ενόψει και…
Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Εξαιτίας του πλήρως ξεχαρβαλωμένου τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης στα Χανιά ένας 22χρονος άνθρωπος έχασε την…
Λίγο πριν το τελευταίο αντίο στον 22χρονο Παναγιώτη, ο πατέρας του προκάλεσε συγκίνηση με τις…
This website uses cookies.