21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Μαξίμου: “Η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή, δε θα δεχθούμε επέκταση του καταστροφικού Μνημονίου”

Ημερομηνία:

Τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, ξεκαθαρίζουν κύκλοι του Μαξίμου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που σχετίζεται με το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Τα παραπάνω σημείωσε στο πρακτορείο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από το Eurogroup μια “συμφωνία-γέφυρα” μέχρι να παρουσιάσει το συνολικό της πρόγραμμα για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις.

Πρόσθεσε δε, πως η Ελλάδα αναμένει σκληρή στάση από τους εταίρους της ΕΕ, καθώς και ότι θα ζητηθεί από την Αθήνα να δεσμευτεί στις προηγούμενες συμφωνίες, καθώς και μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

“Δεν θα αποδεχθούμε καμία συμφωνία που δεν σχετίζεται με ένα νέο πρόγραμμα”, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο χθεσινό EWG ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στην ελληνική πλευρά για να παραμείνει στη γραμμή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της τήρησης των δεσμεύσεων που απορρέουν από το email Χαρδούβελη.

“Ο Γ. Βαρουφάκης θα επιμένει μέχρι τέλους. Δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε διότι θα πέσει η κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως”, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον υπουργό Οικονομικών, όπως μεταδίδει το capital.gr. Εξηγούν, όμως, ότι η κυβέρνηση θα φτιάξει το δικό της δομημένο πρόγραμμα, προκειμένου να το παρουσιάσει στους δανειστές.

Αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρας που θα διασφαλίσει  τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση .  “Το πρόγραμμα – γέφυρα δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς” σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα – γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δις που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελων από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

“Το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση. Επιπλέον, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους (δεν επιβαρύνει δηλαδή τους ευρωπαίους φορολογούμενους)”, επισημαίνεται

Μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν – και δεν ήθελαν – να εφαρμόσουν οι προηγούμενες, μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας, κράτους – κοινωνίας.

“Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου”, δεσμεύεται το Μαξίμου.

left.gr, pressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Δήμαρχο Χανίων ο Γιώργος Κουμεντάκης

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη,...

Σύσκεψη στον Δήμο Αποκόρωνα για την ΜΠΕ Γραμμής Μεταφοράς 150kV Χανιά-Δαμάστα

Σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Αποκόρωνα Χαράλαμπο Κουκιανάκη τη...