17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Μαξίμου: Υπήρξε σύγκλιση Τσίπρα-Ολάντ για «συμφωνία-γέφυρα»

Ημερομηνία:

Σύγκλιση για τη «συμφωνία-γέφυρα» που επιζητά η κυβέρνηση «βλέπει» το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ.

Σε άτυπο σημείωμα, το Μαξίμου επικαλείται την δήλωση του γάλλου προέδρου ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να αποτύχει γιατί η αποτυχία της Ελλάδας θα ήταν και αποτυχία της Ευρώπης». Μάλιστα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «ταύτιση απόψεων» στα σημαντικά ζητήματα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Η πολιτική λιτότητας δεν αποτελεί λύση

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε: «Αυτός ο διάλογος, σαφώς, πρέπει να ενισχυθεί, αλλά πρέπει να είναι διαφανής, πρέπει να εξελίσσεται σε συνθήκες νηφαλιότητας και πρέπει ακόμη να εδραιώνει τη θέληση να πάμε μπροστά. Αυτός είναι ο στόχος για να φτάσουμε σε μια κοινή συμφωνία. Με άλλα λόγια, ένας μηχανισμός, συγκεκριμένα μέσα τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο χρηματοοικονομικό και συμβατικό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και φυσικά η Γαλλία εξεφράσθη αλληλέγγυα και θα το δείξει αυτό και τις επόμενες ημέρες.»

Ακόμη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση.

Όπως τόνισε ο κ. Ολάντ: «Πρώτα απ’ όλα, σεβασμός της ψηφοφορίας και της ψήφου του ελληνικού λαού. Μια ψήφος, ένας ελληνικός λαός που εξεφράσθη πρόσφατα, αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό.

Αυτή η ψήφος σήμανε ότι η λιτότητα, ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική, δεν είναι πλέον ανεκτή».

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου ένα ακόμη κοινό στοιχείο Τσίπρα-Ολάντ, είναι «η προσήλωση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως αυτές στο φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε και «οι πλούσιοι να πληρώνουν το μερτικό τους». Το ίδιο ισχύει και για τους κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν υπάρχει κανένας κανόνας ούτε της Ε.Ε ούτε της Ευρωζώνης που να επιβάλλει τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ στο διηνεκές, ειδικά όταν μία χώρα έχει απολέσει πάνω από το 25% του παραγόμενου πλούτου της» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Αναφέρουν επίσης την δήλωση Τσίπρα σύμφωνα με τον οποίο «καταθέσαμε προτάσεις ρεαλιστικές, που μπορεί να γίνουν κοινά αποδεκτές και στο κρίσιμο θέμα του χρέους, που πρέπει να γίνει βιώσιμο  και δεν αφορά μία ελληνική περίπτωση, αλλά αφορά το ευρωπαϊκό θέμα. Πρέπει να συζητήσουμε και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον, προκειμένου να φύγουμε από αυτήν την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».

Καμία αναφορά στην Τρόικα

Τέλος, δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας των κ. κ. Ολάντ και Τσίπρα δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», ούτε και στην ανάγκη συνέχισης του προηγούμενου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και ετοιμαζόταν να συνεχίσει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. «Ο σεβασμός του κ. Ολάντ στη πρόσφατα διατυπωμένη δημοκρατική βούληση στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη σεβασμού τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό όσο και στη δημοκρατία» καταλήγουν κυβερνητικές πηγές.

iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ