23.8 C
Chania
Tuesday, October 1, 2024

Μαρία Καρυστιανού για συναυλία για τα Τέμπη: «Κρίμα που αμαυρώνεται από ανθρώπους με ίδιο πόνο»

Ημερομηνία:

Θέση για τη συναυλία για τα Τέμπη, που θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο στις 11 Οκτωβρίου πήρε, μετά τις αντιδράσεις άλλων γονιών παιδιών που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού.

Η Μαρία Καρυστιανού, με βίντεο που ανάρτησε στα social media, εξήγησε τις προθέσεις για τις οποίες γίνεται η συναυλία, αναφέροντας πως σχετίζεται με τις νομικές «μάχες» που θα δώσουν στο εξωτερικό μερικές από τις οικογένειες θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Είναι κρίμα που αυτό αμαυρώνεται από κάποιους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ίδιο πόνο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού μετά τις αντιδράσεις από τους υπόλοιπους συγγενείς θυμάτων.

Μαρία Καρυστιανού: Η αντίδρασή της

«Θα ήθελα να τοποθετηθώ σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε από τον κ. Πλακιά για τη συναυλία που θα γίνει για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος μαζί με κάποιους καλλιτέχνες.

Η τοποθέτησή μου, παρόλο που οι δημοσιογράφοι με ρωτάνε να σχολιάσω τον κ. Πλακιά, δεν θα είναι για τον κ. Πλακιά. Ο κ. Πλακιάς ας μιλήσει για τον εαυτό του, εγώ θα μιλήσω για τον Σύλλογο

Εγώ έχω πει πολλές φορές ότι ο Σύλλογος δημιουργήθηκε από μία μικρή ομάδα συγγενών, σίγουρα διπλάσιο αριθμό από αυτόν που αναφέρει ο κ. Πλακιάς. Από πολύ νωρίς, διότι κατανόησε τη δυσκολία του αγώνα και θεώρησε πως είναι καλύτερο να είμαστε ενωμένοι.

Δεν εκπροσωπεί όλες τις οικογένειες. Επίσης, στο Σύλλογο έχουμε μία πολύ επιθετική νομική γραμμή, την οποία υποστηρίζουμε ένθερμα, την οποία έχουμε αποφασίσει ότι θα την απλώσουμε και στο εξωτερικό, και έχουμε κάνει κινήσεις γι’ αυτό.

Έχουμε έρθει σε επαφή με τα νομικά γραφεία, τα οποία ο κ. Πλακιάς αγνοεί. Έχουμε κάνει τις συνομιλίες και γνωρίζουμε τα οικονομικά μεγέθη, τα οποία απαιτούνται για τον αγώνα αυτόν και τον οποίο δυστυχώς δεν είμαστε στην οικονομική κατάσταση, που μπορούμε να στηρίξουμε.

Πάρα ταύτα, δεν δεχόμαστε αυτό να αποτελέσει τροχοπέδη για τη δικαίωση του αγώνα μας. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία για να μαζέψουμε τα λεφτά που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες του εξωτερικού, στους οποίους όπως είναι γνωστό, ο κ. Πλακιάς δεν συμμετέχει και οι οικογένειες οι οποίες ακολουθούν τη νομική γραμμή που θέλει ο κ. Πλακιάς.

Δεν το κάναμε μόνο γι’ αυτό. Το κάναμε, γιατί θέλαμε εκείνη την ημέρα όλοι να βγούμε, να τραγουδήσουμε για τα παιδιά. Εκείνη την ημέρα, θέλαμε η φωνή μας να φτάσει μέχρι ψηλά. Ήταν μία ημέρα αγάπης, σύμπνοιας, ομαδικότητας και συλλογικότητας και είναι κρίμα που αυτό αμαυρώνεται από κάποιους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ίδιο πόνο.

Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και κρυφό σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε διάφανοι ξεκάθαροι και έχουμε αποδείξει πόσο πολύ μας ενδιαφέρει να πετύχει ο αγώνας μας.

Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καλλιτέχνες που από την αρχή αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και στους καλλιτέχνες που περιμένουν να οργανωθεί η εκδήλωση η οποία έχει μπλοκαριστεί από την κ. Μενδώνη μέχρι στιγμής και προσπαθούμε την ξεπεράσουμε. Εκείνη τη μέρα ας σταθούμε σ’ αυτό, στο ότι θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τα παιδιά που έφυγαν. Και θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί και για τα παιδιά που είναι δίπλα μας και για εμάς τους ίδιους που επιθυμούμε μία καλύτερη κοινωνία. Σας ευχαριστώ που είστε δίπλα μας».

Tι είχε προηγηθεί

Θυμίζουμε ότι στην εκδήλωση έχουν κληθεί και συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι καλλιτέχνες: Φοίβος Δεληβοριάς, Κοινοί Θνητοί, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Τάνια Τσανακλίδου και υπάρχει εισιτήριο εισόδου 15 ευρώ, κάτι που όπως φαίνεται προκάλεσε αντιδράσεις από γονείς θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων στην κοιλάδα των Τεμπών.

Η ανακοίνωση της συναυλίας έφερε την αντίδραση του κ. Νίκου Πλακιά, του πατέρα των δίδυμων Χρυσής και Θωμαΐδας που χάθηκαν στα Τέμπη μαζί με την ανιψιά του Αναστασία.

Ο Νίκος Πλακιάς εξέφρασε την αντίρρησή του με τη διοργάνωση συναυλίας με εισιτήριο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες θυμάτων που αντιτίθενται σε εκδηλώσεις με οικονομικά αντίτιμα. Μάλιστα ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν ασφαλιστικά μέτρα προς τους καλλιτέχνες που συναίνεσαν να εμφανιστούν.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Πλακιάς στην ανάρτησή του ανέφερε:

Διαβάζω ότι διάφοροι καλλιτέχνες θα παραβρεθούν αφιλοκερδώς στο καλλιμάρμαρο για μια συναυλία που θα είναι αφιερωμένη στα ΤΕΜΠΗ. Μεταξύ των καλλιτεχνών είναι και οι @sokratismalamas @ thanasispapakonstantinou@foivosdelivorias και άλλοι. Μέχρι εδώ όλα καλά μέχρι που έπεσε το μάτι μου στο εισιτήριο για την είσοδο με αντίτιμο 15 €. Γνωρίζετε που θα πάνε αυτά τα χρήματα; Γνωρίζετε ότι ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες;

Ζητήσατε καταστατικό συλλόγου; Ζητήσατε να δείτε αν είναι νόμιμος; Γνωρίζετε ότι όλες οι άλλες οι οικογένειες είμαστε αντίθετοι σε ό,τι έχει να κάνει με οικονομικά αντίτιμα. Χαιρετώ την κίνησή σας και ευχαριστώ που δεν μας ξεχνάτε. Θα σας πω μόνο ακυρώστε την παρουσία σας εκεί διότι θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες και ασφαλιστικά μέτρα.

Οποιος έχει οικονομική ανάγκη να χρησιμοποιήσει μόνο το όνομα του συγγενή του και όχι τον αριθμό 57 και πληθυντικό όπως πχ ΘΥΜΑΤΩΝ. Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€. Κάποτε θα κάνουμε αυτή την συναυλία χωρίς οικονομικά αντίτιμα και με χιλιάδες κόσμο.

Όπως φαίνεται από αναρτήσεις στη σελίδα του κ. Πλακιά στο X/Twitter, οικογένειες κι άλλων θυμάτων υποστηρίζουν τη θέση του για συναυλία με ελεύθερη είσοδο.

Και η Βάσω Κούλπα, μητέρα του 21χρονου Τάσου Κουτσόπουλου από την Καρδίτσα που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη τονίζει ότι “η δολοφονία του παιδιού μου δεν κοστολογείται με αντίτιμο εισιτηρίου”.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ξεκαθαρίζει ότι “τα έσοδα θα δοθούν για τις ανάγκες που έχει για τις νομικές κινήσεις του. Οι οικογένειες δεν έχουν ανάγκη από χρήματα. Οι νομικές κινήσεις που θα κάνουν χρειάζονται ποσά για τα οποία καμία ελληνική οικογένεια δεν θα ήταν προετοιμασμένη“.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Πλακιάς στην τηλεοπτική εκπομπή Το Πρωινό σήμερα ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι δεν συμφωνεί με το χρηματικό ζήτημα της συναυλίας για τα Τέμπη. “Αν δεν είχε αντίτιμο δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Δεν γίνεται να γίνει κάτι για 5 οικογένειες και οι άλλες 50 να μην συμμετέχουν.”

Εγώ πού τα βρίσκω τα χρήματα; Όποιες έρευνες γίνονται στο Δικαστικό Λαρίσης είναι όλες πληρωμένες. Τους δικηγόρους τους πληρώνω εγώ. Δηλαδή κι εγώ μπορώ να πάω στο εξωτερικό να κάνω συναυλία; Να αναφέρουν ονομαστικά ποιοι κάνουν τη συναυλία, ποιες οικογένειες είναι, ποια θύματα εκπροσωπούν και να βάλουν και 200 ευρώ εισιτήριο. Τα 57, ο πληθυντικός αυτός δεν μου αρέσει. Όχι ένας σύλλογος που είναι 6 θύματα να κάνει συναυλία για 57. Δεν μπορώ εγώ να βλέπω κάποιον στο δρόμο να μου λέει σε ενίσχυσα με 15 ευρώ και να μην ξέρω πού πήγαν τα χρήματα και τι. Με αντίτιμο όχι, τέλος.” 

Παύλος Ασλανίδης: “Κάνουν τζιζ τα Τέμπη για πολλούς”

Επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο για τη διοργάνωση της συναυλίας κ. Παύλο Ασλανίδηπου εκπροσωπεί στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 – έναν άνθρωπο που θυμίζουμε ότι έχασε τον 26χρονο γιο του Δημήτρη στη μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη.

Οι οικογένειες των θυμάτων μπορεί να έχουν άλλες απόψεις αλλά παραμένουν ενωμένες με τον ίδιο σκοπό”  μας είπε και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Σύλλογος για την εύρεση χώρου για αυτή τη συναυλία-μνήμης για τα Τέμπη.

Όλα καλά είναι τα πράγματα μιλήσαμε με τον Νίκο (Πλακιά) και του εξήγησα. Δεν συναινεί και απλά ο άνθρωπος διαχώρισε τη θέση του και καλά έκανε. Ναι υπάρχει εισιτήριο, τι να κάνουμε, αφού δεν βρίσκαμε χώρο ανοιχτό, δεν μας παραχωρούσε κανένας χώρο για τη συναυλία αυτή. Ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε στην Αθήνα. Η τελευταία λύση και με τα χίλια ζόρια βρήκαμε το Καλλιμάρμαρο.

Στην ερώτηση αν θα στείλει ο κ. Πλακιάς όπως είπε εξώδικα στους καλλιτέχνες ο κ. Ασλανίδης μας είπε:

Είναι δικό του θέμα, δεν ξέρω. Εμείς πάντα μιλάμε μεταξύ μας και φυσικά δεν είναι δυνατόν όλοι να συμφωνούμε σε όλα. Οι οικογένειες είναι ενωμένες, αλλά κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη. Δεν σημαίνει ότι θα σκοτωθούμε κιόλας.

Ο κ. Ασλανίδης επανέλαβε ότι έγινε αγώνας για να βρεθεί χώρος για τη συναυλία. “Κοιτάξτε κάναμε αίτηση για ανοικτούς χώρους και μας απέρριπταν. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη να καταλάβετε δεν έχουμε πάρει απάντηση για το λιμάνι ή για άλλους ανοιχτούς χώρους, για πλατείες, για τίποτα, για στρατόπεδα. Έβρισκαν δικαιολογίες, μας έστελναν από τον έναν στον άλλον, όλα είναι από το δημόσιο ελεγχόμενα. Μας έλεγαν καλύτερα είναι να απευθυνθείτε αλλού. Το κορυφαίο στη Θεσσαλονίκη ζητήσαμε και το Θέατρο Γης από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και μας είπαν ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Θα σας απαντήσουμε, δεν ξέρουμε, δεν γνωρίζουμε. Κάνουν τζιζ τα Τέμπη για πολλούς, δυστυχώς, κυρίως για όσους είναι εξαρτώμενοι από το κράτος. ”

Και το Καλλιμάρμαρο πώς προέκυψε; “Νόμιμα κάναμε αίτημα στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Όλα νόμιμα, έχουμε καταστατικό, έχουμε μέλη. Δεν είναι μόνο 5-6 οικογένειες, όπως είπε ο Νίκος, είναι πάνω από 10 οικογένειες, πολλά μέλη. Δεν ισχύει αυτό που έγραψε στην ανάρτηση γιατί δεν τα γνωρίζει. Και του τα είπα αυτά, γιατί γράφει πράγματα που δεν ισχύουν. Δεν θα μας έδιναν και το Καλλιμάρμαρο αν δεν ήμασταν νόμιμοι και περάσαμε τα χίλια μύρια να πάρουμε την έγκριση.

Ο Νίκος είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να τον καταλάβει κανένας στην Ελλάδα, έχασε δύο παιδιά. Ποτέ δεν θα τον καταλάβετε. Εγώ με τον Νίκο και με κανέναν άλλον που έχασε το παιδί του δεν θα έρθω ποτέ σε αντιπαράθεση και να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Και το ξέρουν όλοι αυτό. Όλα καλά και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Του Στρατή Παπαμανουσάκη

Του Στρατή Παπαμανουσάκη «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια, ´Ως λυτρωθείσα των...

Γιορτή Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Κληρονομιάς για την Ψυχή των Σφακίων | Φωτός

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη Γιορτή Περιβάλλοντος, Πολιτισμού...

Παρουσία και …απουσίες με νόημα (;) στην ομιλία Ανδρουλάκη στα Χανιά

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος...