19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μαρία Φαραντούρη: Ποιο τραγούδι του Θεοδωράκη θα ακούσουμε για πρώτη φορά στο Μέγαρο

Ημερομηνία:

Η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη σε μία μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου με τίτλο της παράστασης “Μίκης: Αυτός ο γνωστός – άγνωστος“.

«Το ξέρεις ότι έχεις γεννηθεί για να τραγουδάς τα τραγούδια μου;», ρώτησε ο Μίκης Θεοδωράκης τη δεκαεξάχρονη τότε Μαρία Φαραντούρη, όταν την πρωτοάκουσε το 1963 να τραγουδά ένα δικό του τραγούδι. «Το ξέρω», ήταν η άμεση απάντησή της. Το συμβόλαιο αγάπης και καλλιτεχνικής συνεργασίας υπογράφηκε εκείνη ακριβώς τη στιγμή…

Στη συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καντάτα – τραγούδι ποταμό “Ο Επιζών” που μελοποίησε ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης το 1969 κατά τη διάρκεια της εξορίας του στη Ζάτουνα, πάνω στην ποίηση του Τάκη Σινόπουλου.

“Ο Επιζών”, ένα ποίημα-κραυγή αγωνίας για τον άνθρωπο

Μίκης Θεοδωράκης και Μαρία Φαραντούρη
Μίκης Θεοδωράκης και Μαρία Φαραντούρη

Ο Τάκης Σινόπουλος υπήρξε ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Στο συγκεκριμένο ποίημα που έγραψε το 1959, εξέφρασε με μία γλώσσα αιχμηρή και αλληγορική τον υπαρξιακό και κοινωνικό αποκλεισμό της εποχής του.

Πρόκειται για ένα έργο που όπως ο συνθέτης σημειώνει “Μέσα στο ποίημα του Σινόπουλου υπάρχει μια ασθμαίνουσα κραυγή αγωνίας για τον άνθρωπο, που πολύ με άγγιξε ώστε να το μελοποιήσω. Ο “Επιζών” ήταν η μεγάλη μας επιτυχία στο εξωτερικό. Η Μαρία Φαραντούρη το τραγουδούσε με συνταρακτικό τρόπο“.

Μίκης Θεοδωράκης - Μαρία Φαραντούρη
Μίκης Θεοδωράκης – Μαρία Φαραντούρη

Εκτός από το έργο “Ο Επιζών” στην συναυλία η διεθνούς φήμης Μαρία Φαραντούρη μαζί με τον εξαιρετικό βαρύτονο Τάσο Αποστόλου θα ερμηνεύσουν πολλά γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τους κύκλους “Οδύσσεια”, “Poetica”, “Asmata”, “Σερενάτες”, “Μαουτχάουζεν”, “Μπαλάντες” καθώς και τραγούδια πάνω σε ποίηση Κάλβου, Καβάφη, Λόρκα, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, Γκάτσου, Παπαδόπουλου και Ελευθερίου.

Πληροφορίες

Τραγουδούν η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσος Αποστόλου

Αχιλέας Γουάστωρ: Μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση

Παίζουν οι μουσικοί:

  • DAVID LYNCH: Πνευστά
  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ: Βιολοντσέλο
  • ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κοντραμπάσο
  • ΗΡΑΚΛΗΣ ΖΑΚΚΑΣ: Μπουζούκι
  • ΝΙΚΟΣ ΣΠΑΘΑΣ: Ηλεκτρική κιθάρα
  • ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΙΠΗΣ: Κρουστά
  • ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΟΥΑΣΤΩΡ: Πιάνο

Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ /Προπώληση εισιτηρίων: .megaron.gr.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...