19.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Μασκ: «Ναι» από τον FDA για δοκιμή εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους

Ημερομηνία:

Η εταιρεία εμφυτευμάτων εγκεφάλου Neuralink ανακοίνωσε χθες μέσω Twitter ότι έλαβε την άδεια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να δοκιμάσει διασυνδεδεμένα εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους.

Πρόκειται για μία από τις εταιρείες του Ίλον Μασκ, η οποία έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει μια μέρα η τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους» σπεύδοντας να διευκρινίσει πως η «στρατολόγηση» εθελοντών για τις «κλινικές δοκιμές» που θα διεξαγάγει «δεν έχει αρχίσει ακόμη».

Η καλιφορνέζικη νεοφυής σχεδιάζει διεπαφή που θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο με στόχο την επικοινωνία με υπολογιστές μέσω της σκέψης και την θεραπεία μιας σειρά παθήσεων, όπως από την παχυσαρκία μέχρι τον αυτισμό, την παραλυσία, την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια.

Η Neuralink θέλει να κάνει επαρκώς ασφαλείς και αξιόπιστες τις συσκευές, ώστε να μπορούν να εμφυτεύονται σε ανθρώπους διατεθειμένους να δαπανήσουν χιλιάδες δολάρια, ώστε ο εγκέφαλός τους να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ.

Ο Μασκ είχε δηλώσει το 2020 πως το τσιπ που θα εμφυτεύεται σε ανθρώπους ίσως επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επιτύχει «συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη». Ο ίδιος έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι, όταν είπε ότι ήταν τόσο σίγουρος για την ασφάλεια των συσκευών που θα ήταν πρόθυμος να τις εμφυτεύσει στα παιδιά του.

Τον Ιούλιο του 2019, διαβεβαίωνε πως η Neuralink θα ξεκινούσε τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2020. Ωστόσο, το 2022 ζήτησε την έγκριση του FDA, ο οποίος απέρριψε την αίτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τον περασμένο Μάρτιο.

Ο αμερικανικός Οργανισμός είχε εκφράσει μια σειρά από ανησυχίες και είχε επίσης επισημάνει αρκετά πεδία για τα οποία θα χρειαστεί να λάβει πειστικές απαντήσεις προτού εγκρίνει δοκιμές σε ανθρώπους, σχετικά με τη μπαταρία λιθίου του εμφυτεύματος, με το ενδεχόμενο καλώδια να βγουν από το εμφύτευμα και να βλάψουν τον εγκέφαλο, με τη δυνατότητα ασφαλούς αφαίρεσης της συσκευής χωρίς να υποστούν ζημιά εγκεφαλικοί ιστοί και με άλλα.

Υπό έρευνα η Neuralink

Η Neuralink, που ιδρύθηκε το 2016, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ομοσπονδιακών ερευνών. Τον Μάιο αμερικανοί νομοθέτες προέτρεψαν τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν εάν η σύνθεση μιας επιτροπής που επιβλέπει τις δοκιμές σε ζώα στο Neuralink συνέβαλε σε λανθασμένα και βιαστικά πειράματα.

Το Υπουργείο Μεταφορών διερευνά ξεχωριστά εάν η συγκεκριμένη εταιρία μετέφερε παράνομα επικίνδυνα παθογόνα σε τσιπ, που αφαιρέθηκαν από εγκεφάλους πιθήκων χωρίς κατάλληλα μέτρα. Το Neuralink βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για πιθανές παραβιάσεις της διαβίωσης των ζώων.

Από την πλευρά του επικεφαλής της Tesla και της SpaceX συνηθίζει να κάνει φιλόδοξες ως παρακινδυνευμένες προβλέψεις, π.χ. για την αυτονομία των αυτοκινήτων της Tesla. Τον Μάρτιο, ίδρυσε την X.AI, άλλη νέα επιχείρηση ειδικευμένη στην ΤΝ, πιθανόν για να ανταγωνιστεί με την OpenAI, εταιρεία δημιούργημα της οποίας είναι το ChatGPT, λογισμικό ικανό να αλληλεπιδρά με ανθρώπους και να παράγει κείμενα κάθε λογής όταν του το ζητούν.

Σημειώνεται ότι και άλλες εταιρείες εργάζονται στον έλεγχο υπολογιστών με τη σκέψη, όπως η Synchron, που ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2022 πως εμφύτευσε την πρώτη διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής στις ΗΠΑ.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ