18.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ματαλλιωτάκης Γιώργος: Μετά τα μέτρα… να εστιάσουμε στα πλεονεκτήματα μας!

Ημερομηνία:

Γράφει ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης
Δρ.Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης, MSc
Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Ν. Ηρακλείου

Τώρα, που η χώρα μας βρίσκεται σε κομβικό σημείο, εν αναμονή των νέων μέτρων και η οικονομία της έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, είναι επιτακτικό να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα μας. Να ενισχύσουμε τους τομείς εκείνους, στους οποίους έχουμε ξεχωρίσει ή στους οποίους έχουμε πλεονεκτήματα και να τους αξιοποιήσουμε στο έπακρο με συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα, προκειμένου να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση. Ναυτιλία, τουρισμός, πρωτογενής τομέας. Πρόκειται για τους τομείς στους οποίους έχουμε πρωταγωνιστήσει ή κινούμαστε με επιτυχία, μέσα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και που αποτελούν για τη χώρα, τα εχέγγυα για την άρση των δυσκολιών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Η χώρα μας, παραδοσιακά ναυτιλιακή, στηρίχτηκε ως οικονομία, στην εμπορική ναυτιλία, η οποία δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία, ανάλογα με τις συνθήκες, σε όλο τον κόσμο. Ο τουρισμός από την άλλη πλευρά, υπήρξε πάντα για την Ελλάδα πρωταγωνιστικός παράγοντας στην οικονομικο-κοινωνική της ανάπτυξη. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, έχουν αναπτυχθεί εναλλακτικά μοντέλα τουρισμού, όπως είναι ο αγροτουρισμός, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για ενίσχυση της οικονομίας μας.   Ο πρωτογενής τομέας θεμελιώνει την οικονομία της χώρας και αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Είναι κοινά αποδεκτό, πως οι παραπάνω τομείς αποτελούν τα ερείσματα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Με στοχευόμενες δράσεις, μεστά και γρήγορα βήματα, θα μπορέσουμε να πετύχουμε την ανόρθωση αλλά και τη θωράκισή της, για να απομακρύνουμε κάθε ενδεχόμενο εγκλωβισμού μας, εκ νέου, στη στείρα πολιτική του δανεισμού. Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία του τουρισμού και να προωθήσει το πρότυπο του αγρότη-παραγωγού-επιχειρηματία, ώστε η οικονομία να καταστεί βιώσιμη.

Η προσέλκυση επενδύσεων στην ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων, οι οποίες θα βρίσκονται σε συνέργεια με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας (ναυτιλία, τουρισμό, πρωτογενή τομέα), αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για την επιτυχή πορεία της. Η σύνδεση, δηλαδή, της βιομηχανίας με την επιχειρηματικότητα στους τομείς που διακρινόμαστε, θα χαράξει νέες προοπτικές με την αύξηση των εξαγωγών, τη μείωση των εισαγωγών και με τα κέρδη που θα εξασφαλίζονται στους επιχειρηματίες. Βήματα επιπλέον, προόδου, αργά και σταθερά, μπορούμε να χαράξουμε στο τομέα της τεχνολογίας και να παράξουμε τεχνολογικά προϊόντα, γνωρίζοντας τις δυνατότητές μας και αποσκοπώντας σε μερίδιο της διεθνούς αγοράς, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Αφού δηλαδή εξελιχθούμε σε επίπεδο παραγωγικών διαδικασιών και προϊόντων, να αναδείξουμε και την παραγωγή τεχνολογίας και υπηρεσιών.

Ας επανεκτιμήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε, ως λαός. Ας αναμετρηθούμε με τις ίδιες τις δυνάμεις μας, ας διευρύνουμε τους ορίζοντές μας σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης και ας τολμήσουμε, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.

www.matalliotakis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλ

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...

Wall Street Journal: O Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι...