Απολογείται στις 25 Σεπτεμβρίου για κακουργηματική απιστία – Ποινικές διώξεις και για εκβιασμούς, ξυλοδαρμούς, δικηγόρο και φυλακισμένα αδέρφια στη «μαφία του Σταυρού»
Στο φως έρχεται μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις εκκλησιαστικής διαφθοράς που έχει απασχολήσει την Κρήτη την τελευταία δεκαετία. Ο Επίσκοπος και πρώην Ηγούμενος της ιστορικής Μονής Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων στα Χανιά καλείται να απολογηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι, για κακουργηματική απιστία σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου – δηλαδή της ίδιας της Μονής.
Η υπόθεση αφορά την παράνομη εκχώρηση εκκλησιαστικής περιουσίας στον Σταυρό Ακρωτηρίου, αξίας 1.500.000 ευρώ, υπό αδιευκρίνιστες αλλά σοβαρότατες συνθήκες εκβιασμού, εξαναγκασμού και συνεργασίας με πρόσωπα που ήδη προφυλακίστηκαν.
Από «ροζ» εκβιασμό σε μαφιόζικη συνενοχή
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο τότε Ηγούμενος φέρεται να εκβιάστηκε με ροζ βίντεο από δύο αδέρφια, κατοίκους του Σταυρού, τα οποία του απέσπασαν υπογεγραμμένη βεβαίωση αποποίησης των δικαιωμάτων της Μονής επί της επίμαχης έκτασης. Η έκταση αυτή στη συνέχεια πουλήθηκε σε Ισραηλινούς επενδυτές μέσω «νόμιμων» συμβολαίων.
Ωστόσο, οι κατηγορίες δεν σταματούν εκεί. Ο Ηγούμενος φέρεται να μην περιορίστηκε στο ρόλο του θύματος, αλλά να συνέπραξε ενεργά με τους εκβιαστές του, δίνοντας ακόμα και εντολές για ξυλοδαρμούς αγνώστων προσώπων. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στη δικογραφία και αξιολογούνται από τον ανακριτή Χανίων.
Βεβαίωση–«κλειδί» στο σπίτι του εκβιαστή
Το έγγραφο–κλειδί της υπόθεσης, δηλαδή η επίμαχη βεβαίωση αποποίησης ιδιοκτησίας, δεν βρέθηκε στα αρχεία της Μονής, αλλά στο σπίτι του 57χρονου ενός εκ των δύο εκβιαστών, γεγονός που ενισχύει τις υπόνοιες για πλαστογράφηση ή εξαναγκασμένη υπογραφή. Παρότι η νομική ισχύς του εγγράφου θεωρείται αμφίβολη, χρησιμοποιήθηκε για να δρομολογηθούν αγοραπωλησίες μεγάλης αξίας.
Οι ποινικές διώξεις: Κακουργήματα και συνεργοί
Ο Επίσκοπος κατηγορείται επισήμως για:
-
Απιστία σε βάρος ΝΠΔΔ με ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, βάσει των άρθρων 13α, 42 παρ. 1, 390 παρ. 1 εδ. β’ και παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα. Η υπέρβαση του ορίου των 120.000 ευρώ καθιστά το αδίκημα κακούργημα.
Επιπλέον, φέρεται να έπαιξε καθοδηγητικό ρόλο, ως ιθύνων νους και εντολέας ξυλοδαρμών σε βάρος άγνωστων προσώπων που συνδέονται με την υπόθεση, με εκτελεστές τα δύο αδέρφια που σήμερα βρίσκονται προφυλακισμένα μετά τις απολογίες τους την Τετάρτη.
Δικηγόρος στο μικροσκόπιο
Στο κάδρο της δικαστικής έρευνας έχει μπει και γνωστός 49χρονος δικηγόρος Χανίων, ο οποίος κατηγορείται για:
-
Άμεση συνέργεια σε απόπειρα απάτης με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, σύμφωνα με τα άρθρα 42 παρ. 1, 47 εδ. α’, 386 παρ. 1 εδ. β’ του ΠΚ.
Ένα μοναστήρι στο μάτι του κυκλώνα – Ηθική και θεσμική κρίση
Η Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά μοναστήρια της Κρήτης, με τεράστια ιστορική και πολιτισμική σημασία. Το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τόσο σκοτεινού κυκλώματος –με εμπλοκή ρασοφόρων, μαφιόζικων μεθόδων, δικηγόρων και εκβιασμών με ροζ υλικό– τραυματίζει σοβαρά την εικόνα της Εκκλησίας στην κοινωνία, ειδικά σε μια περίοδο αυξανόμενης δυσπιστίας απέναντι στους θεσμούς.
Η υπόθεση δεν αφορά μόνο την τοπική κοινωνία των Χανίων, αλλά αγγίζει ευρύτερα ερωτήματα: Πόσο προστατευμένη είναι η εκκλησιαστική περιουσία; Ποιος ελέγχει την ηθική ακεραιότητα των ιεραρχών; Και τι μέτρα λαμβάνει η Πολιτεία όταν προκύπτει εμπλοκή κληρικών σε οργανωμένα εγκλήματα;



