20.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

«Μαύρη Κωμωδία» από την θεατρική ομάδα του «Κυττάρου Χαλέπας»

Ημερομηνία:

Το σατιρικό έργο του Πίτερ Σάφερ «Μαύρη κωμωδία», παρουσιάζει αυτό το Σαββατοκύριακο η θεατρική ομάδα του Κυττάρου Χαλέπας, ξεφεύγοντας από την παράδοση των παιδικών παραστάσεων των παλαιότερων ετών.

Οι δύο παραστάσεις της ομάδας θα δοθούν το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου στις 7:30 το απόγευμα στο θέατρο Βλησίδη και είσοδο με προαιρετική προσφορά αγαθών για το παντοπωλείο αλληλεγγύης του Συλλόγου

Η υπόθεση του έργου:

Ένα Κυριακάτικο βράδυ της δεκαετίας του ’60, σε ένα φτωχικό διαμέρισμα του Λονδίνου, ο γλύπτης Μπρίντσλει Μίλερ και η αρραβωνιαστικιά του Κάρολ, ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον πατέρα της, στρατηγό Μέλκετ, και τον εκατομμυριούχο έμπορο έργων τέχνης Τζωρτζ Μπάμπεγκερ. Για να τους εντυπωσιάσουν, εκμεταλλεύονται την απουσία του γείτονά τους Χάρολντ Γκόριντζ και «δανείζονται» τα ακριβά του έπιπλα. Όμως ο Χάρολντ επιστρέφει νωρίτερα και μπαίνει κατευθείαν στο διαμέρισμα, όπου έχουν μαζευτεί διάφοροι καλεσμένοι και ακάλεστοι, όταν μία βλάβη του κεντρικού διακόπτη έχει βυθίσει όλο το κτήριο στο σκοτάδι.Τότε αρχίζουν οι αγωνιώδεις προσπάθειες του Μπρίντσλει να επιστρέψει τα «κλεμμένα» έπιπλα, πριν ανάψουν τα φώτα… Αλλά το σκοτάδι θα αποδειχθεί εξαιρετικά αποκαλυπτικό!

Στο σατιρικό έργο του Πίτερ Σάφερ «Μαύρη κωμωδία», τα πρόσωπα δρουν στο «σκοτάδι», το οποίο στη σκηνική πράξη αντιστρέφεται σε «φως»! Το εύρημα αυτό κάνει πιο διασκεδαστική την πλοκή της φάρσας, κυρίως όμως, συνιστά μια πικρόχολη αλληγορία για τις «σκοτεινές» σκέψεις και πράξεις που κρύβονται στο «φως» των αστικών ηθών και των ανθρώπινων σχέσεων. Η δραματουργική «πλεκτάνη» του μπλακ-άουτ φανερώνει την υποκριτική και υστερόβουλη συμπεριφορά των προσώπων του έργου. Στο τέλος όμως της πικρής αυτής σάτιρας, η αλήθεια και η αγάπη υπερισχύουν απέναντι σε έναν ανούσιο συμβατικό γάμο.

Η δραματουργία του Πίτερ Σάφερ και ειδικά η «Μαύρη κωμωδία» (1965), σαρκάζει με ευρηματικό και τολμηρό τρόπο τις σαθρές αξίες της αστικής κοινωνίας και τις επιπτώσεις της στη διαμόρφωση και την προσωπική ζωή του ανθρώπου, ακολουθώντας το γενικότερο πνεύμα αμφισβήτησης της εποχής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στιγμές από την ιστορία της Πρωτομαγιάς στον κόσμο και στην Ελλάδα!

Του Σπύρου Δαράκη * Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη,...

Λούης Τίκας και Εργατική Πρωτομαγιά

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγος-Συγγραφέας - Ανιψιός Λούη Τίκα Πρωτομαγιά. Παγκόσμια...

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...