13.8 C
Chania
Monday, October 28, 2024

«Μαύρος χειμώνας» για τους εργαζόμενους στον τουρισμό: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στo αεροδρόμιο Χανίων

Ημερομηνία:

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό βιώνουν έναν «μαύρο χειμώνα», παρά την άνθηση του κλάδου στην Ελλάδα. Παρά τις μεγάλες εισπράξεις, οι ίδιοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η εργασιακή ανασφάλεια, οι χαμηλοί μισθοί και η αδυναμία πρόσβασης σε επιδόματα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πρωτοβάθμια σωματεία επισιτισμού, ξενοδοχοϋπαλλήλων και διανομέων, με τη στήριξη των Εργατικών Κέντρων Χανίων και Ρεθύμνου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Χανίων. Η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη πανελλαδική προσπάθεια των εργαζομένων στον κλάδο.

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας: Απαιτούν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
  • 5ήμερο 40ωρο: Ζητούν την εφαρμογή του 5ήμερου 40ώρου, ώστε να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και να μπορούν να συνδυάσουν την επαγγελματική τους ζωή με την προσωπική τους.
  • Αξιοπρεπής διαβίωση κατά τους χειμερινούς μήνες: Ζητούν να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορούν να διαβιούν αξιοπρεπώς κατά τους μήνες που η τουριστική κίνηση είναι περιορισμένη.

Στόχος των κινητοποιήσεων

Με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα, ζητώντας από την κυβέρνηση και τους εργοδότες να αναγνωρίσουν τις προσπάθειές τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους.

Γ. Μανωλικάκης: Οδηγούνται στην κυριολεξία στη φτώχεια τους χειμερινούς μήνες που μένουν άνεργοι

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Μανωλικάκης, σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο, λόγω της εποχικότητας της εργασίας τους και της μικρής διάρκειας επιδόματος ανεργίας, δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Το Εργατικό Κέντρο καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, όπως την επέκταση της διάρκειας του επιδόματος ανεργίας και την παροχή πρόσθετων επιδομάτων για την κάλυψη των βασικών αναγκών των εργαζομένων.

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης είπε:

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων στηρίζει σήμερα την απεργία που έχει εξαγγείλει η ομοσπονδία τουρισμού επισιτισμού. Είμαστε δίπλα σε όλους τους Χανιώτες εργαζόμενους οι οποίοι οδηγούνται στην κυριολεξία στη φτώχεια τους χειμερινούς μήνες που μένουν άνεργοι. Με τρεις μήνες και πέντε μέρες ταμείο ανεργίας καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα οικογενειακά βάρη. Δεν την παλεύουν και δεν πρόκειται ποτέ να δούνε άσπρη μέρα, ειδικά τις μαύρες μέρες του χειμώνα που έρχονται τώρα και τόσα χρόνια από την εποχή των μνημονίων.

Από το 2012 και μετά, το ταμείο ανεργίας έχει ξεφτιλιστεί στην κυριολεξία. Καλούμε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να δώσει λύση για αυτούς τους ανθρώπους, γιατί στην πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν από την Ελλάδα. Το έχουμε δείξει με τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν τώρα και τρία χρόνια στα συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Τώρα η κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις. Να δώσει ταμείο ανεργίας όσο κρατάει η ανεργία τους, έτσι ώστε να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς όπως πρέπει ο κάθε Έλληνας να ζει.

Γ. Χαλακατεβάκης: Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα βιοπορισμού

Ο Γενικός Γραμματέας του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, Γιάννης Χαλακατεβάκης, είπε ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί επέκταση της επιδόματος ανεργίας, ωστόσο δεν έχει υλοποιήσει την υπόσχεσή της.

Πιο αναλυτικά, από το σωματείο ξενοχοϋπαλλήλων ο Γιάννης Χαλακατεβάκης είπε:

Βρισκόμαστε εδώ πέρα ώστε να διαμαρτυρηθούμε για το μπρος-πίσω της κυβέρνησης. Είχαμε μια ενημέρωση από τον πρόεδρό μας στην ομοσπονδία στην Αθήνα ότι η υπουργός ήταν έτοιμη να μας δώσει ταμείο ανεργίας, να αυξηθεί το ταμείο ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα. Μιλάμε για τέσσερις μήνες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα βιοπορισμού, γιατί με πέντε μήνες μέσο όρο δουλειάς που έχουν οι συνάδελφοί μας δεν μπορείς να ζήσεις για 12 μήνες. Είναι μια έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο του τουρισμού. Ενώ την περίοδο της κρίσης έχουμε βάλει πλάτες με μείωση μισθού και μείωση του ταμείου ανεργίας, μια οικογένεια αυτή τη στιγμή με ένα μέσο όρο 1.200€ να δουλεύει 14 ώρες δεν βγαίνει, δεν μπορεί πρακτικά να βγει.

Εμείς δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Ζητάμε να μας επιδοτήσουν τουλάχιστον για ένα-δύο μήνες. Έχουμε και άλλα πάγια αιτήματα, βέβαια, αλλά αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι το θέμα βιοπορισμού και μετά μπορούμε να δούμε και κάποια άλλα θέματα. Η κοροϊδία που μας κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι αδικία για μας και όλους τους εποχικούς. Εμείς θέλουμε η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στο πρόβλημά μας και να δει πώς μπορεί να το λύσει και να μη μας εμπαίζει.

Κ. Νικολιδάκης: Δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα αβέβαιο μέλλον με δεκάωρη απασχόληση

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου στηρίζει την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του, Κώστας Νικολιδάκης. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, την εποχικότητα της απασχόλησης και την ανεπαρκή επιδότηση ανεργίας. Σύμφωνα με τον κ. Νικολιδάκη, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, που αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορούν να επιβιώσουν με τους μισθούς και τις παροχές που λαμβάνουν.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ρεθύμνου, Κώστας Νικολιδάκης, σημειώσε πιο αναλυτικά:

Σήμερα συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζόμενων στον τουρισμό και στον επισιτισμό, γιατί δυστυχώς, επιτέλους πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι εμείς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, που είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και φέρνει τα περισσότερα χρήματα στη χώρα αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε άλλο.

Δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα αβέβαιο μέλλον με δεκάωρη απασχόληση. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε τέσσερις μήνες, να παίρνουμε τρεις μήνες ταμείο ανεργίας που φτάνει τα 700€, και τους υπόλοιπους πέντε να πεινάμε και να μην έχουμε τα προς το ζην. Όλα έχουν πάει στο θεό, πλην των μισθών μας, οι οποίοι είναι ακόμα σε επίπεδα πριν τα μνημόνια.

Μ. Αθυμαρίτη: Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους για τη νέα συλλογική σύμβαση

Η Μαρία Αθυμαρίτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ξενοδοχοϋπάλληλων Χανίων και εκπρόσωπος της Ταξικής Ενότητας, τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ταξική Ενότητα, μέλος του Δ.Σ. των Ξενοδοχοϋπάλληλων νομού Χανίων  Μαρία Αθυμαρίτη

Κάνουμε σήμερα αυτή εδώ τη διαμαρτυρία για να ζητήσουμε αφενώς τη στήριξη της κυβέρνησης κατά τους χειμερινούς μήνες, διότι το εισόδημά μας δεν επαρκεί για να καλύψουμε τις ανάγκες μας το χειμώνα. Ενώ είναι σε εμάς που στηρίζεται όλος αυτός ο πλούτος που παράγεται από τον τουρισμό και στηρίζουμε ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας, όλο αυτό το βάρος περνάει από τα δικά μας τα χέρια. Νομίζουμε ότι αξίζουμε και εμείς τις καλύτερες αμοιβές, ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το κύμα ακρίβειας που έχει διαμορφωθεί όλο αυτό τον καιρό.

Αφετέρου, ζητάμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους για τη νέα συλλογική σύμβαση, όπου και εκεί να υπάρχουν αυξήσεις οι οποίες να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Ευγ. Κάπου: Πέρασε άλλη μία σεζόν με ωράρια λάστιχο

Η Ευγενία Κάπου, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού, υπογραμμίζει τη σημασία της σημερινής απεργίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως η μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, τα υπερβολικά ωράρια εργασίας και η ανεπαρκής επιδότηση ανεργίας. Η κ. Κάπου τονίζει ότι οι εργαζόμενοι είναι εξαντλημένοι και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της δουλειάς, ειδικά υπό τις συνθήκες της ακρίβειας.

Η Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού, Ευγενία Κάπου δήλωσε:

Χαιρετίζουμε και εμείς τη σημερινή απεργία. Το σωματείο επισιτισμού συμμετέχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ομοσπονδία μας πανελλαδικά. Καλούμε όλους τους εργαζομένους του επισιτισμού και του τουρισμού να απεργήσουν.

Σήμερα ο επισιτισμός έχει σοβαρό λόγο που απεργεί. Οι συμβάσεις μας δεν ισχύουν παρότι είναι υποχρεωτικές. Πέρασε άλλη μία σεζόν με ωράρια λάστιχο, με τους εργαζόμενους και τους συναδέλφους μας να είναι εξουθενωμένοι από την πολλή εργασία.

Ερχόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε ένα χειμώνα με ένα πενιχρό ταμείο που δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Η κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δεν δεχόμαστε άλλες κοροϊδίες. Το ταμείο πρέπει να αυξηθεί τώρα στα 600 και στα 700€, και επιτέλους να οριστούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κλαδικές, στο ύψος των αναγκών ενός εργαζόμενου που ζει και εργάζεται αυτή τη στιγμή στα Χανιά.

Με την ακρίβεια, με το κύμα ακρίβειας που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τελειώνουμε μέχρι τις 15 του μήνα. Αυτές οι συνθήκες δεν είναι ανθρώπινες. Για το 2024 να παρθούν άμεσα μέτρα και όλοι οι εργαζόμενοι να κατέβουν κάτω στο δρόμο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Γ. Εμμανουηλίδης: Διεκδικούμε δουλειά με εργασιακά δικαιώματα

Οι διανομείς, μέσω του εκπροσώπου τους Γιώργου Εμμανουηλίδη, συμμετέχουν στην απεργία του κλάδου, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές. Καταγγέλλουν τις εξαντλητικές ώρες εργασίας, την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ατυχήματος και την υποχρέωση των διανομέων να καλύπτουν από την τσέπη τους απαραίτητα έξοδα για την εκτέλεση της δουλειάς τους.

Παράλληλα, τονίζουν την υποκρισία της κυβέρνησης που από τη μια πλευρά μιλάει για την ανάγκη να εξισορροπηθούν τα οικονομικά των επιχειρήσεων και από την άλλη σπαταλά δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς. Οι διανομείς δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο Γιώργος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Διανομέων είπε:

Βρισκόμαστε και εμείς εδώ σήμερα. Απεργούμε, δηλώνουμε τη συμμετοχή μας στην απεργία του κλάδου ως διανομείς, καθώς επίσης και οι διανομείς στην E-Food και τη WOLT, όπου διεκδικούμε δικαιώματα. Να πούμε ότι και εμείς ζητάμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον κλάδο των διανομέων, στο ύψος των αναγκών μας και όχι στο δικαίωμα για 13 ώρες δουλειά που μας λένε, εφόσον τα λεφτά δεν μας φτάνουν.

Επίσης, ως διανομείς στις πλατφόρμες, διεκδικούμε δουλειά με εργασιακά δικαιώματα, καθώς οι διανομείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους εισφορές και μηχανάκια, δεν δικαιούνται άδειες. Σε περίπτωση ατυχήματος δεν υπάρχει αποζημίωση σε αναρρωτική άδεια. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει από την εργοδοσία κάλυψη για ατύχημα διανομέα, ελάχιστη αποζημίωση ανά ώρα εφόσον η εταιρεία δεν μπορεί να δώσει στο διανομέα τις απαραίτητες διανομές για να μπορέσει να αυξήσει το εισόδημά του, να βγάλει το μεροκάματό του.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και μας λένε ότι δεν μπορούν να φτιάξουν συλλογικές συμβάσεις γιατί πρέπει να υπάρχει μία εξίσωση της επιχειρηματικότητας, της κερδοφορίας και της αντοχής της οικονομίας, βλέπουμε την κυβέρνηση να σπαταλάει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για πολεμικούς εξοπλισμούς καθώς επίσης και για τη συμμετοχή στους πολέμους.

Σε αυτό το ζήτημα, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους απεργούς οι οποίοι απεργούν σήμερα: οι ναυτεργάτες, εκπαιδευτικοί, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί όπου χθες το κράτος προσπάθησε να βγάλει παράνομη την απεργία τους.

Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους συναδέλφους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Κλιμακώνουμε τη δράση. Μία-δύο του μήνα θα υπάρχει καινούργια απεργία των διανομέων. Και αν οι εταιρείες δεν ικανοποιούν τα αιτήματά μας, θα συμμετέχουμε και στην απεργία στις 20 Νοέμβρη, την πανεργατική.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ