14.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Μείωση των ελλειμμάτων στις πλάτες των εργαζομένων

Ημερομηνία:

«Ελλιπείς, περιστασιακές και αποσπασματικές» χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης επιδιώχθηκε με τη μείωση του κόστους εργασίας. Επιπλέον επισημαίνει την πρωτοφανή ύφεση, τη δραματική αύξηση της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και την εκτόξευση του δημόσιου χρέους. Μεταξύ άλλων η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού κάνει λόγο για «υπερφορολόγηση» των Ελλήνων πολιτών ενώ εκφράζει επιφυλάξεις ως τα οφέλη της επιστροφής της χώρας στις αγορές εφόσον αυτή επιτευχθεί το 2014.
Διαβάστε επίσης:
Συζήτηση για μείωση του χρέους από… καλοκαίρι και βλέπουμε
Σύμφωνα με την 3μηνιαίας έκθεση (Οκτ – Δεκ 2013) του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής η δημοσιονομική προσαρμογή χαρακτηρίζεται μεν από σημαντική πρόοδο, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει αισθητά, να μηδενίσει ή και να μετατρέψει σε πλεονάσματα όλα τα ελλείμματα που είχε και πριν από την κρίση, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζει πλέον τις χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη», παρατηρεί η επιστημονική επιτροπή του Γραφείου. Ωστόσο, συμπληρώνει ότι δημιουργήθηκε πρωτοφανής ύφεση, αυξήθηκε δραματικά η ανεργία, διογκώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, εκτοξεύτηκε το δημόσιο χρέος και υποχώρησε η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

«Ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης επιδιώχθηκε σχεδόν αποκλειστικά μέσω των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και κυρίως με τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας ενώ αγνοήθηκε (ή δεν επιδιώχθηκε επιτυχώς) η ταυτόχρονη μεταρρύθμιση στην αγορά αγαθών. Έτσι οι τιμές δεν έπεσαν επαρκώς, ένα μικρό μέρος της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας διαβρώθηκε από την ανατίμηση του ευρώ και το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών μειώθηκε δραματικά» τονίζεται στην έκθεση.

Όπως σημειώνει η επιστημονική επιτροπή η αναντιστοιχία στον τομέα των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τον δημοσιονομικό τομέα δημιουργούσε μεν εικόνα σταθεροποίησης της οικονομίας αλλά εξασθένισε τις προοπτικές για ανάκαμψη ενώ παράλληλα διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες και διόγκωσε την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη. Κάνει μάλιστα λόγο για άνιση κατανομή του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επιπλέον σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, γίνεται σύγκριση των φορολογικών συντελεστών με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους ως εξής: «Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην Ευρωζώνη. Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% έναντι 39,5% στην Ε.Ε. και 44,5% στην Ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 26% (έναντι 21,8% στην Ε.Ε. και 25,9% στην Ευρωζώνη».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ