27.8 C
Chania
Thursday, October 3, 2024

Μεγάλη έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία: Τι λέει o Πρόεδρος του ΕΚΗ

Ημερομηνία:

Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο γαϊδαρος!

Δεν έφταναν τα τόσα προβλήματα στους χώρους εργασίας, σε όλους σχεδόν τους κλάδους χωρίς εξαιρέσεις, ήρθε να προστεθεί – και μάλιστα με τρόπο πολύ “δυναμικό” – η σεξουαλική παρενόχληση που δυστυχώς εξελίσσεται σε μάστιγα! Σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι έχουν δεχτεί ανεπιθύμητες συμπεριφορές στον χώρο εργασίας τους… Οι μεν άνδρες σε ποσοστό 25%, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 75%!

Σύμφωνα με την έρευνα, η μελέτη της οποίας θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο και στην οποία συμμετείχαν 900 άτομα, πάνω από το 40% των εργαζομένων έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι 3 στους 4 εργαζομένους είναι γυναίκες…

Το προφίλ των θυμάτων

Το προφίλ των θυμάτων είναι άτομα υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, που ασκούν, βάσει της έρευνας πάντα, καθήκοντα μέσου ή χαμηλού επιπέδου (όχι σε θέσεις προϊσταμένου ή σε διευθυντικές θέσεις) και έχουν συνήθως καθημερινή επαφή με συναδέλφους ή πελάτες. Η σεξουαλική παρενόχληση «υποκινείται» κυρίως από το φύλο και την ηλικία των θυμάτων, δηλαδή οι γυναίκες νεαρής ηλικίας είναι τα άτομα, που δέχονται ανεπιθύμητες συμπεριφορές εν ώρα εργασίας.

Το στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς είναι ότι μόλις το 1% των εργαζομένων καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία του!

Την έρευνα, η οποία είχε τίτλο “Ανεπιθύμητες συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο: η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία”, που διεξάγει το Ίδρυμα Friedrich Ebert, σε συνεργασία με το Γραφείο του FES στην Αθήνα, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και τη Γραμματεία Ισότητας, Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΓΣΕΕ έγινε στοχευμένα τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, όχι μόνο επειδή λειτουργούν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά επειδή τους συγκεκριμένους μήνες ξεκίνησε να είναι σε ισχύ η 6ήμερη εργασία.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι η έρευνα δεν διεξήχθη σε συγκεκριμένους κλάδους. Απευθύνθηκε σε εργαζόμενους Τραπεζών, Ασφαλιστικών Εταιριών, Εμποροϋπαλλήλους, σε εργαζόμενους στον Τουρισμό-Επισιτισμό, σε Νοσηλευτές, σε εργαζόμενους στον κλάδο της Ενημέρωσης, των ΜΜΕ, αλλά και Τέχνης.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής αυτής έρευνας συμμετέχουν 6 Κράτη (Ουγγαρία, Τσεχία, Κροατία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ελλάδα). Τα στοιχεία συζητήθηκαν από συνδικαλίστριες και συνδικαλιστές σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο με βάση τα ευρήματα της μελέτης.

“Έχουμε πιάσει γενικώς πάτο”!

“Δυστυχώς, η σεξουαλική παρενόχληση εξελίσσεται σε μάστιγα στους εργασιακούς χώρους. Δεν είναι ότι έχουμε πιάσει πάτο μόνον σε οικονομικά κι ασφαλιστικά θέματα. Έχουμε κι αυτό το φαινόμενο…Και το λυπηρό ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν καταγγέλλονται. Αυτό εξετάσαμε, προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε τους μηχανισμούς προστασίας. Δυστυχώς, όλα γίνονται χωρίς μάρτυρες και κάμερες κι αυτό είναι πρόβλημα. Σε τοπικό επίπεδο, η έρευνα αυτή έρχεται σε συνέχεια της έρευνας που παρουσιάστηκε στον επισιτισμό – τουρισμό κι έρχεται να επιβεβαιώσει όσα ήδη έχουν καταγραφεί”, δήλωσε στο Cretalive ο Πρόεδρος του ΕΚΗ και Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Κρήτης, Στέλιος Βοργιάς, που συμμετείχε στο 1ο focus group για το θέμα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μόλις ολοκληρωθεί και δημοσιοποιηθεί η μελέτη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, αλλά και εκπροσώπων  της Πολιτείας, όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα βασικά στοιχεία της έρευνας, με στόχο να μπει “φρένο” στο σοβαρό αυτό φαινόμενο των τελευταίων κυρίως ετών.

Να τονιστεί ότι σημαντική ήταν η συνδρομή, στην έρευνα αυτή, των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας και του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και της Επιθεώρησης Εργασίας με τη συμμετοχή του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής, της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για την ίση μεταχείριση, στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Ελληνίδας εμπειρογνώμονα του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ισότητα.

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέμπη: 26 οικογένειες θυμάτων εξηγούν γιατί είναι αντίθετες με το εισιτήριο της συναυλίας

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ των οικογενειών θυμάτων στα Τέμπη με αφορμή...

Η Ι.Λ.Α.Ε.Κ. προσκαλεί τους κατοίκους της Χαλέπας σε ξενάγηση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο "Κύτταρο...

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία

Στη σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση αναφέρεται: "Η εκπαίδευση θα γίνει στο Πνευματικό...