12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Μεγάλη κερδισμένη η Γερμανία από το “αδύναμο” ευρώ

Ημερομηνία:

Μπορεί οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης να αγκομαχούν, ωστόσο, η γερμανική «μηχανή» συνεχίζει να δουλεύει ακατάπαυστα με τις εξαγωγές να σημειώνουν άνοδο ρεκρό κατά τον Ιούλιο και να φθάνουν τα 103,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ( DESTATIS), οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2% στα 80,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επιδόσεις και στους δύο κλάδους είναι οι υψηλότερες που έχουν επιτευχθεί σε μεμονωμένο μήνα. Το εμπορικό ισοζύγιο βρίσκεται στα 22,8 δισεκατομμύρια, από 22,1 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Όπως αναφέρει η DESTATIS, η ζήτηση γερμανικών προϊόντων από το εξωτερικό σημειώνει ισχυρή αύξηση σε όλες τις περιοχές εξαγωγών, με τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 6%, να σημειώνεται στις χώρες εκτός ΕΕ. Ακολουθούν, με 6%, οι χώρες εντός ΕΕ και με 5,5% οι χώρες της Ευρωζώνης.

«Ζήτω ο… Ντράγκι»

Η Γερμανία φαίνεται να ευνοείται ιδιαίτερα από το «αδύναμο» ευρώ, το οποίο καθιστά τα προϊόντα «Made in Germany» πιο οικονομικά για τις περιοχές εκτός Ευρωζώνης. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο Focus ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι, οι γερμανοί εξαγωγείς πρέπει να ευχαριστούν τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς με το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων το ευρώ έπεσε κατά 4% από την αρχή του χρόνου και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 17%. «Τα γερμανικά προϊόντα είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά το αδύναμο ευρώ αποτέλεσε σαφώς ένα ιδιαίτερο πακέτο, αναπτυξιακό πακέτο», προσθέτει ο οικονομολόγος.

Τα «πάρε-δώσε» με την Ελλάδα

Την ίδια ώρα η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας (επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών) με μερίδιο 9,69%  για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η Ιταλία είναι στην πρώτη θέση με 14,40% και η Βουλγαρία στην τρίτη θέση με μερίδιο 6.23%.

Ως προς το σκέλος των ελληνικών εισαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) η Γερμανία (με μερίδιο 15,25% επί του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών) διατηρεί την πρώτη θέση ως προμηθεύτρια της Ελλάδος χώρα, ακολουθούμενη με διαφορά από Ιταλία (μερίδιο 10,93%), Κίνα (μερίδιο 9,33%), Ολλανδία (μερίδιο 6,93%), Γαλλία (μερίδιο 6,60%).

Σημειώνεται στην έκθεση ότι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις της χώρας μας με την Γερμανία ευρίσκονται διαχρονικά σε πολύ καλό επίπεδο. Επί μακρό διάστημα, η Γερμανία αποτελούσε τον σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο, αλλά από το 2011 και μετέπειτα, μόνον ως προς το σκέλος των ελληνικών εξαγωγών (πλην πετρελαιοειδών), υπεχώρησε από την πρώτη στη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία, με εξαίρεση σύντομα χρονικά διαστήματα, όπως το α΄ τρίμηνο του 2014, όπου η Γερμανία επανήλθε προσωρινά στην πρώτη θέση.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς Γερμανία το α΄ τρίμηνο του 2015, σημειώνοντας μείωση 1,3%, διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 432 εκ. ευρώ, έναντι 438 εκ. ευρώ και 435 εκ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014 και 2013 αντιστοίχως.

Οι ελληνικές εισαγωγές από τη Γερμανία το α΄ τρίμηνο του 2015, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 8%, διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 1,238 δις ευρώ, έναντι 1,146 δις ευρώ και 1,103 δις ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014 και 2013 αντιστοίχως.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου το α΄ τρίμηνο του 2015, αυξηθείς κατά 5,4%, ανήλθε σε 1,670 δις ευρώ, έναντι 1,584 δις ευρώ και 1,539 δις ευρώ το α΄ τρίμηνο 2014 και 2013 αντιστοίχως.

Το εμπορικό έλλειμμα εις βάρος της χώρας μας το α΄ τρίμηνο του 2015 σημειώνοντας σημαντική διεύρυνση της τάξεως του 13,7%, ακολούθησε την αύξηση 6% του αντιστοίχου διαστήματος του 2014, και διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 805 εκ. ευρώ, έναντι 708 εκ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014 και 668 εκ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2013.

Ο βαθμός κάλυψης των γερμανικών εισαγωγών στην Ελλάδα από τις ελληνικές εξαγωγές προς Γερμανία το α΄ τρίμηνο του 2015 υποχώρησε στο 34,9% έναντι 38,2% το α΄ τρίμηνο 2014 και 39,5% το α΄ τρίμηνο 2013.

Επισημαίνεται τέλος ότι τα προαναφερθέντα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου απεικονίζουν μεν την ροπή της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας στη Γερμανία, «αλλά δεν δύναται να προσφέρουν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του διμερούς εμπορίου Ελλάδος-Γερμανίας το 2015, δεδομένου ότι το υπό εξέταση χρονικό διάστημα του τριμήνου δεν θεωρείται στατιστικά επαρκές προς κατάρτιση και αξιολόγηση χρονολογικών σειρών».

efsyn.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...