15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μεγάλη κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στα Χανιά – Μιλούν για κίνδυνο απώλειας του 65% της Κρητικής γης | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Μεγάλες κινητοποιήσεις και στους 4 νομούς της Κρήτης με αίτημα την απόσυρση των δασικών χαρτών. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχίσουν και αύριο ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Κρήτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βοριδης όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με τους αγροτοκτηνοτρόφους, μέσω των δασικών χαρτών κινδυνεύουν να χάσουν το 65% της κρητικής γης!

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα προχώρησαν σε κινητοποιήσεις οι αγροτοκτηνοτρόφοι που ανήκουν στην Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κατά των Δασικών Χαρτών και την Τρίτη προχωρά σε κινητοποιήσεις το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα (που ανήκει στις δυνάμεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων).

Στα Χανιά, η κινητοποίηση ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στον Κόμβο Μουρνιών. Οι αγρότες κατευθύνθηκαν με τα οχήματά τους προς το Δασαρχείο Χανίων όπου πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρια.

Αφού εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτρόφων έδωσαν σύντομες ομιλίες, τον λόγο πήραν και στελέχη της αυτοδιοίκησης αλλά και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση των δικηγόρων του νομού.

"google ad"

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντερμανάκης αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Κρήτη δεν είχε συμβεί ούτε επί Τουρκοκρατίας ενώ αρκετοί ομιλητές επέλεξαν να δώσουν έμφαση στο γεγονός ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος της εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών πραγματοποίησε συνάντηση με την προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δασών κ. Πολύμνια Σκλαβάκη καθώς και με άλλα στελέχη και κατόπιν συζήτησης παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Σημειώνουμε ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν τόσο ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδάκης οσο και ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Χιωτάκης καθώς και άλλα στελέχη της αυτοδιοίκησης όπως ο πρώην Δήμαρχος Κισάμου κ. Σταθάκης.

Μάλιστα, ο κ. Μαλανδράκης πήρε τον λογο και αφού εξέφρασε την συμπαράστασή του τόνισε ότι και ο Δήμος Πλατανιά ως ιδιοκτήτης γης αντιμετωπίζει και αυτός προβλήματα από τους δασικούς χάρτες ζητώντας από την Πολιτεία να δώσει λύση.

Μετά από συζήτηση και προτάσεις που κατατέθηκαν αποφασίστηκε να κατευθυνθούν προς την Αντιπεριφέρεια Χανίων όπου και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη μισής ωρας των κεντρικων υπηρεσιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους τονίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στους δασικούς χάρτες ενώ κάλεσε και αυτός από την πλευρά του την Πολιτεια να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις.

 

Εκεί βρέθηκε και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος και αυτός εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου Χανίων στα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτροφων.

Τι συνέβη σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Στο Ηράκλειο, αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Παγκρητίου Σταδίου και πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σε μια ακόμα μαζική κινητοποίηση της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών.

Στο Ρέθυμνο η μηχανοκίνητη διαδήλωση ξεκίνησε από το Δασαρχείο Ρεθύμνου, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη από την περασμένη Τρίτη και δια των κεντρικών οδών κατευθύνθηκε στο μέγαρο της Αντιπεριφέρειας στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείων . Το μέγαρο της Αντιπεριφέρειας τέθηκε υπό συμβολική κατάληψη για λίγη ώρα. Σε ένδειξη συμπαράστασης έκλεισαν για λίγες ώρες το Δημαρχείο Ρεθύμνου και η ΔΟΥ Ρεθύμνου. Αυτή την ώρα πραγματοποιούνται ομιλίες και διαβάζονται ψηφίσματα διαμαρτυρίας με κεντρικό αίτημα την απόσυρση των δασικών χαρτών και την διόρθωση τους υπέρ των πολιτών.

Της πορείας προπορεύονταν ιππείς με γεωργαλίδικα άλογα. Ακολουθούσαν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης σημείωσε πως στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί έχουν περάσει τα χορτολιβαδικα και δασικά ως ένα και με ίδιο χαρακτηρισμό. «Το 65% της Κρήτης με την επιλογή που έχουνε κάνει από το υπουργείο και με τον τρόπο που έχει χαρτογραφηθεί, οδηγεί σε άσχημες καταστάσεις» προσέθεσε, λέγοντας πως «θίγονται αγρότες, ιδιώτες, κτηνοτρόφοι, όλοι θίγονται και όλοι σήμερα ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα αυτό, το οποίο μας απασχολεί βαθιά όλους».

Για «τεράστιο κίνδυνο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, για την περιουσία των ανθρώπων, για τις επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων», έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρύλλος Παπαδάκης πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή είπε πως είναι αισιόδοξη για την έκβαση της υπόθεσης των δασικών αρχών έτσι όπως δρομολογείται η επίλυση των προβλημάτων από το αρμόδιο υπουργείο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Συμπαραστεκόμαστε και παραμένει σε ισχύ το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου σε σχέση με την πορεία που πρέπει να έχει το θέμα των δασικών χαρτών από την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο. Το ψήφισμα αυτό κατατέθηκε και από μας τους ίδιους, αρμοδίως, το οποίο και επιδώσαμε προσωπικά στον υπουργό κ. Σκρέκα και λάβαμε την διαβεβαίωση ότι το υπουργείο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση έτσι ώστε, πολλά θέματα τα οποία δημιουργούν τα τεράστια προβλήματα σε όλη την Κρήτη, να λυθούν με νομοθετική ρύθμιση».

Ποια τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτροφων

Υπενθυμίζουμε ότι σε ανακοίνωση της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, εξέφρασε τα ακόλουθα αιτήματα:

• Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.

• Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.

• Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.

• Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη.

• Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων – αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.

• Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

• Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχωνμεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.

• Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ