15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μελέτη: Tα Χανιά και η Κίσσαμος στις περιοχές υψηλού κινδύνου που “χτυπά” ο καρκίνος του ήπατος

Ημερομηνία:

Αυξημένη επίπτωση σε συγκεκριμένους Δήμους της Κρήτης που χαρακτηρίζονται ως περιοχές υψηλού κινδύνου, έχει ο καρκίνος του ήπατος που παρουσιάζει συνεχή και γρήγορη αυξητική τάση στο νησί.

Πρόκειται για όγκο που προσβάλει άνδρες και γυναίκες, με χαμηλό ποσοστό επιβίωσης καθώς ο ένας στους δύο ασθενείς πεθαίνει μέσα στην πρώτη πενταετία και είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο, σε 46 χώρες.

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο κ.Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επικεφαλής σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου Κρήτης που δημοσιεύθηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, στόχος της έρευνας ήταν να αξιολογήσει τον «φόρτο» των κακοήθων όγκων του ήπατος στην Κρήτη, ως προς την συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα και να προσδιορίσει τις περιοχές υψηλού κινδύνου στο νησί δηλαδή τους δήμους, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα προκειμένου να προτείνει μέτρα για τη δημόσια υγεία.

Τα δεδομένα ελήφθησαν από το Αρχείο Καταγραφής του Καρκίνου στην Κρήτη και περιλάμβαναν όλες τις περιπτώσεις κακοήθων όγκων του ήπατος για την περίοδο 1992–2013 στο νησί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι το Ηράκλειο, η Χερσόνησος, οι Αρχάνες, τα Αστερούσια, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Κίσσαμος, η Ιεράπετρα και η Σητεία.

Οι δήμοι με μέσο σχετικό κίνδυνο είναι οι δήμοι Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Μαλεβιζίου, Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα-Πεδιάδος, Βιάννου, Αποκορώνου, Σφακίων, Πλατανιά, Καντάνου, Σελίνου και Αγίου Νικολάου.

Δύο δήμοι παραμένουν με χαμηλό σχετικό κίνδυνο και είναι οι δήμοι Οροπεδίου Λασιθίου και Αγίου Βασίλειου.

«Χρειάζονται δράσεις και όχι μόνο διαπιστώσεις. Το θέμα δεν είναι η στοχοποίηση περιοχών, αλλά να ενημερώνουμε τον κόσμο και να εστιάζουμε στην πρωτογενή πρόληψη, τόνισε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην αλλαγή του τρόπου της ζωής μας, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ και τον δραστικό περιορισμό της αύξησης της συχνότητας του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον καρκίνο, το οποίο αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα κρούσματα του καρκίνου του ήπατος κι αυτό είναι μια εφιαλτική πρόβλεψη, θα αυξηθούν κατά 55% έως το 2040, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ