13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Μενδώνη από Κρήτη: Ετοιμάζεται φάκελος με τα μινωικά ανάκτορα για την UNESCO

Ημερομηνία:

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης προκειμένου να καταρτιστεί ο φάκελλος για την ένταξή τους στον κατάλογο της πολιτικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν διαθέσει από κοινού 300.000 ευρώ προκειμένου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να είναι έτοιμος ο φάκελος υποψηφιότητας για να υποβληθεί στην Unesco.

Αυτό συζητήθηκε κατά την συνάντηση που είχε η Λίνα Μενδώνη με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Η κα Μενδώνη έκανε λόγο για «μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση» και δήλωσε πως «τα μινωικά ανάκτορα πέρα από την ιδιαιτερότητα που έχουν και προσδίδουν μια μοναδικότητα πολιτιστικής φυσιογνωμίας στην Κρήτη, μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική διαδρομή, με την έννοια της αναπτυξιακής λογικής που αποκτά μια πολιτιστική διαδρομή, όπου εμπλέκονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός φορέας, οι υπηρεσίες του υπουργείου, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ακόμα και οι επιχειρήσεις τουρισμού και γαστρονομίας».

Η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε τη συμβολή του Υπουργείου στην ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων, με δύο έργα που θα ξεκινήσουν το 2022 στη Φαιστό και στα Μάλια καθώς ενέταξε τις βασικές υποδομές των δύο ανακτορικών συγκροτημάτων στα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην ευρύτερη πρόταση για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος από την κλιματική αλλαγή.

Ευχαριστώντας την Υπουργό για την παραγωγική συνεργασία, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε πως μέσα από την ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων και των αρχαιολογικών χώρων του νησιού, «μόνο όφελος μπορεί να προκύψει για την ανάπτυξη του πολιτισμού και του τουρισμού στην Κρήτη, αφού το 40% των επισκεπτών μας θέλει τον πολιτιστικό τουρισμό. Το νησί μας προσφέρεται κι ο συνδυασμός των ειδικών μορφών τουρισμού – όπως ο πολιτιστικός και γαστρονομικός – δίνουν μια μεγάλη ανάπτυξη στην Κρήτη», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε πως μέσα από τις συνέργειες Περιφέρειας Κρήτης και Υπουργείου Πολιτισμού δίνεται προτεραιότητα σε όλες τις περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Αναφέρθηκε σε εμβληματικές δράσεις συνεργασίας, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή της Μεσσαράς καθώς και οι δράσεις για όλα τα μεγάλα μουσεία της Κρήτης τα οποία θα ολοκληρωθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και βρίσκονται στα Χανιά, τη Μεσσαρά και τον Άγιο Νικόλαο καθώς και την προετοιμασία έργων ενόψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου και των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως έχει εκδοθεί

Στη συνάντηση μετείχαν ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, Διοίκησης και Οργάνωσης Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής ΠΕΠ Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, εκπρόσωποι κυβερνητικών βουλευτών και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...